Jelentősen visszafogják a cégek IT-költéseiket

MTI Sajtóadatbank, 2009. május 15. 09:20

A gazdasági válság miatt a magyar nagyvállalatok 10-20, de esetenként akár 50 százalékkal is kevesebbet költenek informatikai (IT) hálózatuk működtetésére és fejlesztésére, mint korábban, ugyanakkor alapvető elvárásuk, hogy a cégen belül az informatikai szolgáltatás szintje ne csökkenjen.

Rejtő Barnabás, a HP Magyarország hálózati megoldások üzletágvezetője csütörtökön Budapesten sajtótájékoztatón elmondta: a vállalatok informatikai részlegei eltérő módon reagálnak az új helyzetre. Egyes cégek a már meglévő, de eddig tartalékolt hardvereket üzemelik be, míg mások az informatikai szolgáltatóktól igénybe vett megoldások díjainak csökkentésével, illetve a szolgáltatások visszafogásával próbálnak meg kijönni a korábbinál kisebb költségvetésből.

 Rejtő Barnabás kifejtette: a nagyvállalatok általános magatartása, hogy az IT beruházási és fejlesztési költségeket (CAPEX) drasztikusan visszafogják, s eszközt szinte nem is vásárolnak. Ha mégis, csak akkor, ha a beruházás nagyon gyorsan, két-három éven belül, de lehetőleg még adott éven belül megtérül. Hasonlóan visszavágják a mindennapi működtetési kiadásokat (OPEX) is, de elvárják, hogy az IT-rendszerek ugyanúgy funkcionáljanak, mint korábban. Ezért cégek IT-részlegei kevesebbet költenek szolgáltatásra is, s például a rendszerek hibáinak javítását jóval olcsóbban, s már nem 4 órán, hanem 24 órán belül kérik.

 A válság egyik pozitív hatása, hogy nagyon sok ügyfél végre felméreti, milyen, s mekkora kapacitású telekommunikációs, adatátviteli hálózata, IT-rendszere van, s ehhez igazítja esetleges fejlesztéseit. Ez azért is költséghatékony, mert korábban sok olyan megoldást megvettek, amikre nem is volt igazából szükségük. Rejtő Barnabás elmondta, a cégek egyelőre nem nyilatkoznak arról, meddig tart a költségek visszafogása, többségük ugyanis ezekben a hetekben és hónapokban a túlélésért küzd.

 A HP Magyarország tapasztalatai szerint megváltoztak az adatkommunikációval kapcsolatos elvárások is. A vállalatok minél gyorsabb adatátvitelt szeretnének, de sokszor hiába növelik a sávszélességet, a rendszer ugyanolyan lassú marad. A több telephelyes vállalatoknál a másik jellemző elvárás az adatközponti centralizáció, amelynek során a végpontokról a központba kerülnek át az IT infrastruktúra elemei, például a szerverek, a tárolók, ahol jobb kihasználással szintén költségelőnyre lehet szert tenni.

Kulcsszavak: fejlesztés +céginfo trend

Trend ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A szombati kiszállítás bevezetése után aznapi csomagautomatás kiszállítással erősít az eMAG

Jelentős logisztikai fejlesztésekkel segíti az eMAG a Budapesten és Pest vármegyében élő ügyfelek kiszolgálását: az online áruház a hétköznap délig leadott megrendeléseket várhatóan még aznap több mint háromszáz, a térségben működő easyboxba szállítja ki. Az új szolgáltatás a platformon aznapi kiszállításra jelölt termékekre vonatkozik.

2024. április 22. 16:07

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50