Sztereo optikás 3D kamera a Panasonictól

Kiss Ádám Zoltán, 2009. május 15. 17:25

A lassan formálódó, sokak szerint a filmkészítés jövőjét jelentő 3D felvételek készítésére képes kamerát fejleszt a Panasonic. A 1080p felbontással dolgozó gép nem utómunkálatokkal, hanem már a rögzítéskor képes háromdimenziós képalkotásra, emberi szemhez hasonló, kettős objektívrendszerének köszönhetően.

A filmkészítésben sokan várták az egyre jobb felbontású videózás elterjedését. Ez számos előnnyel járna a gyártók számára, hiszen a felvételek rögtön valós formában visszanézhetőek lennének, szemben a ma használatos jellemzően kisfelbontású fekete-fehér kamera-asszisztensekkel, melyek a képet egy tükörreflexes gépekhez hasonló oldaloptikán keresztül kapják. További előny lenne a jelentősen lecsökkentett gyártási költség, mivel a hordozó médium lényegesen olcsóbb és újrahasználható lenne, ráadásul a világítási költségeken is spórolni lehetne, mivel a celluloidnál rosszabb felbontású, ám jóval érzékenyebb videós rendszerek korántsem kívánnak annyi fényt az expozícióhoz, mint hagyományos társaik. Az eddigi próbálkozások azonban sikertelenek maradtak, jó példa erre a Vidocq, mely moziban nézve az alkotók minden igyekezete, a pergő történet és a bőséges utómunkálatok ellenére zavaros mélységélességgel és ronda tónusokkal rémiszt el a videós mozitól.

A videó térnyerésének azonban lehet egy kiskapuja, méghozzá a 3D vetítések okán. A valóban új élményt kínáló háromdimenziós mozi sikere ma még kérdéses, ám az eszköztár fejlesztése állandóan folyik, jó példa erre a Panasonic úttörő vállalkozása. A cég az emberi szem elhelyezkedését másoló kamerát fejleszt, mely így trükkök helyett már rögtön meglehetősen reális kép előállítására alkalmas 3D formában rögzíti a képeket. Az egyelőre még hivatalos névvel sem rendelkező prototípus 1080p felbontású Full HD formátumba dolgozik. Ezen túl sok mindent nem árult el a cég a paraméterekről, de azt már tudni lehet, hogy nem szalagra, CF, vagy SD kártyára, hanem egy új médiumra dolgozik a kamera. Ez pedig nem más, mint a Fujifilm nemrég bejelentett új P2 memóriakártyája, mely indulóban 16, 32, 64 GB-os méretben lesz elérhető, sebessége pedig a dupla képinformáció eltárolásához illően eléri az 1,2 Gbps-t.

Kulcsszavak: Panasonic kamera 3D

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50