Pénzre hajtanak a Facebook hackerei

Kiss Ádám Zoltán, 2009. május 19. 07:17

A közösségi oldal ellen az elmúlt napokban több támadás is történt, ezúttal határozottan pénzszerzési céllal, közben az oldal üzemeltetője gőzerővel dolgozik 200 millió felhasználója  megvédésén.

A Facebook elleni több támadás sűrűsége, és az, hogy rengeteg felhasználót érint, arra indította az oldal fenntartóját, hogy átfogó biztonsági ellenőrzést és további intézkedéseket vezessen be. A legutóbbi támadáshullámban ugyanis kifejezetten anyagi szempontok vezérelték az oldal feltörőit. Míg az alkalmazott technika korántsem új, igen jövedelmező lehet a közösségi oldalakon. Lényeg az hogy először számos felhasználó profilt feltörnek, majd ezekről leveleket küldnek további felhasználóknak. Ezek hiteles forrásból származónak tűnnek, hiszen az oldalon belülről érkeznek, így a bennük található link nem kelt gyanút. Ez azután egy a valódiakra megtévesztően hasonlító belépő oldalra mutat, ahol a felhasználó megadja Facebook felhasználónevét és jelszavát. Ez azért lehet végzetes számára, mert igen jó esély van rá, hogy ez egyben az online banki hozzáférésének belépő adat is. Ideális esetben a felhasználónév és a jelszó egy maximális engedélyezett hosszúságú, számokat és betűket értelmetlenül, rendszer nélkül tartalmazó kód lenne, profilonként, szolgáltatásonként más és más. Ilyeneket azonban ezer felhasználóból ha egy használ, hiszen rendkívül nehezen megjegyezhetőek, sokkal könnyebb egyetlen információpárt megjegyezni. Ez azonban azt jelenti, hogy folyószámlájukról pillanatok alatt eltűnhet a pénz, ha valakinek kiadják az adatokat, akár egy másik szolgáltatás keretén belül, mint esetünkben a Facebookon. A védekezés jelenlegi állása szerint könnyű felismernünk, ha profilunk érintett, ezeket ugyanis a Facebook a helyzet tisztázásáig felfüggeszti.

Biztonság ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A Rakuten Viber elnyerte a SOC 2 Type 2 tanúsítványt

A Rakuten Viber, a világ egyik vezető kommunikációs platformja, amely nagy hangsúlyt fektet a biztonságos és privát kommunikációra, sikeresen teljesítette a Service Organization Control (SOC) 2 Type II tanúsítványt. A SOC 2 az American Institute of Certified Public Accounts (AICPA) által kidolgozott ellenőrzési szabvány. Szigorú keretrendszerét úgy alakították ki, hogy biztosítsa az ügyféladatok biztonságát, rendelkezésre állását, bizalmas jellegét és védelmét.

2024. április 24. 11:38

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50