Tiltakozó pornó videók ezreit törlik a YouTube-ról

Kiss Ádám Zoltán, 2009. május 24. 21:07

Egy felhasználói csoport a YouTube zenékre vonatkozó cenzori gyakorlata ellen tiltakozva provokációból több ezer pornográf videót töltött fel a videómegosztó oldalra, a vállalat most megkezdte ezek eltávolítását.

Az ügy érdekessége, hogy valójában egy figyelemfelhívó akcióról van szó a felhasználók részéről. A történések alapja a szerzői jogok tulajdonosai és a YouTube kapcsolatában gyökerezik. Az eredetileg alulról építkező oldal lényegéhez tartozott, és népszerűségének egyik legfontosabb eleme volt a feltöltött számtalan zenei videó. Ezek legtöbbje valamilyen jogtulajdonoshoz tartozott, ám a klipek esetében így sem volt egyszerű a kérdés. Az egyik legnagyobb tiltakozó, az MTV ugyanis néhány évvel ezelőtt éppen maga tiltakozott az ellen, hogy fizessen a videókért a zenekaroknak, kiadóknak, most pedig nem engedte át ingyen a csatornáiról felvett videókat. A YouTube ráadásul időközben a magát egyre jobban kinövő Google tulajdonába került, és megkezdődött a korábbi népszerűséget megalapozó videóklipek kiirtása. A felhasználók már ezt sem nézték jó szemmel, ám következő lépésként a saját készítésű montázsokkal volt probléma. Ha valaki például saját otthoni felvételei alá egy zeneszámot kevert, akkor jogsértést követ el. Ha azonban ezt a YouTube egy az egyben törli, akkor pedig a felhasználót érheti sérelem. A helyzet megoldására azt a gyakorlatot vezették be, hogy az audió sávot egyszerűen törlik, a kép pedig lejátszható marad.

Leginkább ez, az elnémuló felhasználói anyagok háborították fel a 4Chan felhasználói csoportot. Tiltakozásképpen jellemzően manga pornó videókat töltöttek fel nagy mennyiségben, és a kereséshez megadott címkék közé híres előadók, filmek kulcsszavait adták meg. A YouTube most ennek a több ezer videónak az eltávolítását kezdte meg, ám ez nem fog könnyen menni a vállat közleménye szerint. Ennek egyik fő oka a tömegesség, vagyis a törlést végzők lassúsága a feltöltések sebességéhez képest. A profilok felfüggesztésével fenyegetőző YouTube ugyanis a januári másodpercenként feltöltött 15 órányi anyag helyett mára minden másodpercben 20 órányi videót kellene hogy átfésüljön.
 

Kulcsszavak: YouTube szex jog videó

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05