Eltiltották a Wikipédia szerkesztésétől a szcientológusokat

Milkovits Gábor, 2009. június 1. 08:33

A magukat egyháznak nevező szcientológia-hívőket eltiltották a Wikipédia online enciklopédia szerkesztésétől, miután a csoport és ellenfelei olyan kitartó és széleskörű véleménycsatákba bonyolódtak az oldalon, amelyek veszélyeztették a tudásbázis hitelességét.

A mindeddig példátlanul radikális lépés értelmében a Szcientológia Egyházhoz köthető IP-címekről belépők, illetve az ügyben rendszeresen egyoldalú véleményt megfogalmazó felhasználók ezentúl nem szerkeszthetik a Wikipédia szócikkeit – előbbiekre határozatlan ideig, míg utóbbiakra egy évig vonatkozik a tiltás. Az enciklopédia üzemeltetőinek közleménye szerint a témához kapcsolódó szócikkek szerkesztése ürügyén mind a szcientológusok, mind pedig ellenfeleik végeláthatatlan, sokszor alantas vitákat folytattak és gyökeresen szembenálló véleményekkel árasztották el a szócikkeket, ahelyett, hogy objektív tényeket próbáltak volna meg közzétenni. A vita végül különböző wikipédiás üzenőfalakat is elöntött, és a mostani radikális intézkedés hátterében többek között éppen az áll, hogy az elfogult hozzászólások túlnyomó többségénél lenyomozható volt a szcientológus szervezethez köthető eredet.

Az amerikai gyökerű és ottani hírességeket, köztük a filmszínész Tom Cruise-t soraiban tudó Szcientológia Egyház világszerte hírhedt szektajellegű módszereiről és az ellenvélemények szigorú elutasításáról. Franciaországban büntetőjogi eljárás is zajlik ellenük, a Wikipédia mostani döntése azonban ennek ellenére példátlannak mondható mind az enciklopédia, mind pedig a szabad világháló történetében.
 

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50