Szoftvercég lett az Intelből

Kiss Ádám Zoltán, 2009. június 7. 19:00

A világ legnagyobb processzorgyártója a Wind River 884 millió dolláros felvásárlásával direkt piaci szereplővé lép elő a például bank automatákban, pénztárgépekben használatos beágyazott szoftverek terén.

Az Intelről természetesen elsőre mindenkinek a hardvergyártás jut eszébe, legyen szó központi magokról, alaplapi lapkakészletekről, vagy éppen újfajta SSD memóriákról. A vállalat azonban már régóta kacsintgat a szoftver oldalra is, ami természetes is, hiszen hardver termékei sikerének biztosítása érdekében itt is képviseltetnie kell magát. Az elemzők szerint azonban a rekordösszegű szoftvercég felvásárlás, a Wind River 884 millió dolláros megvásárlása egészen más kategória, és jól jelzi a cég jövőbeni szándékait. A már korábban is érezhető trend, miszerint a hardver helyett inkább a szoftveres oldalra koncentrálnak a felhasználók, egyre erősödik. Ennek egyik oka a szoftverek elengedhetetlen frissítése bizonyos helyzetekben, ám az akár évekkel ezelőtti hardver ma már szinte minden vállalati alkalmazáshoz bőségesen elegendő, így ennek frissítését hagyják utoljára. Különösen igaz ez az utóbbi időben kibontakozott gazdasági válságban, amikor minden IT fejlesztésre költött pénzt kétszer is megnéznek a cégek. Az Intel tehát stratégiát váltott, egyetlen nagy felvásárlással szoftvercéggé nőtte ki magát. A beágyazott szoftverek területe igen ígéretes, és itt nem kell eddigi partnereivel, az Apple-el, vagy a Microsofttal nyíltan konkurálnia, a hiszen a legtöbben szinte nem is veszi észre ezeknek a szoftvereknek a létezését, jóllehet nap mint nap használják azokat öntudatlanul is, egy italautomata, vagy egy kártyás vásárlás alkalmával.

Kulcsszavak: Intel +céginfo

Céginfó ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A telefonálástól a nagyképernyős streamelésig – így alakította át az életünket 3 évtized alatt a mobiltechnológia

1994. március 26-án, 30 évvel ezelőtt indította a Yettel az első kereskedelmi GSM szolgáltatást Magyarországon, akkor még Pannon GSM néven. Nem csak a márka, a mobiltechnológia is számos újításon ment keresztül a három évtized alatt. Az akkoriban még csak hangszolgáltatást nyújtó méregdrága belépési díjtól indulva mára korlátlan hang- és adatcsomagok, szélsebes mobilinternet érhető el megfizethető áron, mind mobilon, mind az otthonokban, mobilhálózati alapokon. 30 év fejlődése, aminek mára a lakosság és az üzleti felhasználók is a nyertesei lettek.

2024. március 27. 16:55

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05