Tarolnak az exploitokat kihasználó JavaScriptes kártevők

forrás Prim Online, 2009. június 8. 15:47

Az ESET víruslaboratóriumának szakértői szerint egyre több veszély leselkedik a fertőzött weboldalakon azokra, akik nem futtatják le a Windows, az Office és immár az Adobe alkalmazásaik biztonsági frissítéseit.

Bár Magyarországon továbbra is a Virtumonde végzi a legnagyobb pusztítást, egyre inkább erősödik a múlt hónapban a vírusok magyarországi 10-es toplistájára került JS/Exploit.Agent nevű kártevő: míg áprilisban csak a kilencedik volt, májusban már a hatodik helyet sikerült elfoglalnia.

Ha megnézzük napjaink legújabb fertőzési forrásait, egyre inkább a népszerű fájlformátumokra készült exploitok (biztonsági sérülékenységet kihasználó támadó kódok) tekinthetők "slágernek". A Microsoft Office irodai programcsomag fájltípusai mellett ezek között rendre megtaláljuk az Adobe PDF és SWF, valamint az Apple QuickTime kiterjesztéseket is. Így az elmúlt időszakban tömegesen jelentek meg olyan weboldalak, amelyeken preparált, a különféle sebezhetőségeket kihasználó PDF, SWF, DOC stb. dokumentumok találhatóak.

A JS/Exploit.Agent névre keresztelt károkozó a terjedéséhez egy már korábbról jól ismert Microsoft sebezhetőséget is képes kihasználni (egészen pontosan az MS99-042 nevűt, melynek leírása itt található).

A kártevő a támadó részére a webes látogató gépéhez hozzáférést biztosít, onnan fájlokat olvashat ki és módosíthat. Mindezek mellett a károkozót tartalmazó fertőzött weboldal arra is képes, hogy az Internet Explorer bizonyos verzióiban egy kártékony kódot futtasson a gyanútlan látogató számítógépén, természetesen annak beleegyezése és jóváhagyása nélkül.

Reális veszély emellett az is, hogy a védtelen, és megfertőzött számítógépeken a kártevők az FTP jelszavakat ellopják, majd ennek birtokában a weboldalak kódjába szúrnak be olyan IFRAME szekciót, amelynek linkje zömében kínai weboldalakról igyekszik újabb kártevőket letölteni a látogatók gépeire. Akár kimondható, hogy egy új korszak jött el az interneten, amikor a vírusoknak köszönhetően már egy kattintás után sem lehetünk benne biztosak, hova is jutunk el a végén.

Veszélyben a weboldalunk

Aki saját weboldalát FTP elérésen keresztül szokta szerkeszteni, még nagyobb figyelmet kell, hogy fordítson számítógépének tisztaságára. Hiába tartja ugyanis titokban FTP jelszavát, a kártevő képes azt kiolvasni, és végigfertőzni a weboldal akár összes HTM, HTML és PHP állományát. Ilyen fertőzés esetén a weboldal kódjának "kigyomlálása" csak az egyik lényeges teendő, a haladéktalan FTP jelszócsere, illetve lehetőség szerint áttérés titkosított FTP kapcsolatra, ugyanilyen fontos. Ha pedig tudomásunk nélkül megfertőzték weboldalunkat, amelyet a Google kereső már feketelistára is tett "Bejelentett támadó webhely" címkével, úgy a mentesítés után a Google Webmester Tools segítségével kérhetjük, hogy vonják vissza az oldalunk blokkolását, amelyet általában néhány nap alatt teljesítenek.

Végezetül következzen a magyarországi toplista. Az ESET több százezer magyarországi felhasználó visszajelzésein alapuló statisztikai rendszere szerint 2009 májusában az alábbi 10 károkozó terjedt a legnagyobb számban hazánkban. Ezek együttesen 39,26%-ot tudtak a teljes tortából kihasítani maguknak.

1. Win32/Adware.Virtumonde alkalmazás

Elterjedtsége a májusi fertőzések között: 7,41%

Működés: A Virtumonde (Vundo) program a kéretlen alkalmazások (Potentially Unwanted) kategóriájába esik az ESET besorolása szerint. A károkozó elsődleges célja kéretlen reklámok letöltése a számítógépre. Működés közben megkísérel további kártékony komponenseket, trójai programokat letöltő webcímekre csatlakozni. Futása közben különféle felnyíló ablakokat jelenít meg. A Win32/Adware.Virtumonde trójai a Windows System32 mappájában véletlenszerűen generált nevű fájl(oka)t hoz létre.

A számítógépre kerülés módja: a felhasználó tölti le és futtatja.

Bővebb információ

2. Win32/Conficker.AA féreg

Elterjedtsége a májusi fertőzések között: 5,18%

Működés: A Win32/Conficker egy olyan hálózati féreg, amely a Microsoft Windows legfrissebb biztonsági hibáját kihasználó exploit kóddal terjed. Az RPC (Remote Procedure Call), vagyis a távoli eljáráshívással kapcsolatos sebezhetőségre építve a távoli támadó megfelelő jogosultság nélkül hajthatja végre az akcióját. A Conficker először betölt egy DLL fájlt az SVCHost eljáráson keresztül, majd távoli szerverekkel lép kapcsolatba, hogy azokról további kártékony kódokat töltsön le. Emellett a féreg módosítja a host fájlt, ezáltal számos vírusvédelmi webcím is elérhetetlenné válik a megfertőzött számítógépen.

A számítógépre kerülés módja: változattól függően a felhasználó maga telepíti, vagy pedig egy biztonsági résen keresztül felhasználói beavatkozás nélkül magától települ fel, illetve automatikusan is elindulhat hordozható külső meghajtó fertőzött Autorun állománya miatt.

Bővebb információ

3. INF/Autorun vírus

Elterjedtsége a májusi fertőzések között: 4,89%

Működés: Az INF/Autorun egyfajta gyűjtőneve az autorun.inf automatikus programfuttató fájlt használó kórokozóknak. A kártevő fertőzésének egyik jele, hogy a számítógép működése drasztikusan lelassul.

A számítógépre kerülés módja:
fertőzött adathordozókon (akár MP3-lejátszókon) terjed.

Bővebb információ

4. Win32/TrojanDownloader.Swizzor.NBF trójai

Elterjedtsége a májusi fertőzések között: 4,33%

Működés:
A Trojan.Downloader.Swizzor egy olyan kártevő, melynek segítségével további kártékony állományokat másolnak a támadók a fertőzött számítógépre. Többnyire reklámprogramokat tölt le és telepít. A Swizzor terjedéséhez a hiszékenységet is kihasználja: olyan programokba is bele szokták rejteni, amelyek látszólag peer 2 peer hálózatok sebességét (pl. Torrent) optimalizálják, azonban valójában maga a kártevő lapul a "csomagban". Emellett hátsóajtót is nyit a megtámadott számítógépen. A bűnözők így teljes mértékben átvehetik a számítógép felügyeletét: alkalmazásokat futtathatnak, állíthatnak le, állományokat tölthetnek le/fel, jelszavakat, hozzáférési kódokat tulajdoníthatnak el.

A számítógépre kerülés módja: a felhasználó tölti le és futtatja.

Bővebb információ

5. Win32/Wigon trójai

Elterjedtsége a májusi fertőzések között: 3,37%

Működés: A Win32/Wigon trójai kártevő család a számítógépre jutva különböző fájlokat hoz létre a WindowsSystem32 alkönyvtárban, ezek egyike a WinCtrl32.dll. Ezek segítségével készít el további kártékony állományokat a helyi gép TEMP mappájában, és eközben a rendszerleíró adatbázisban is módosításokat végez. A bejegyzések segítségével eléri, hogy a fertőzött DLL állomány törlése utáni rendszerindításkor az állomány ismét visszakerülhessen. Tevékenysége során elindít egy szervizfolyamatot is a fertőzött gép memóriájában.

A számítógépre kerülés módja: a felhasználó tölti le és futtatja.

Bővebb információ

6. JS/Exploit.Agent.AFH trójai

Elterjedtsége a májusi fertőzések között: 3,30%

Működés: A JS/Exploit.Agent.AFH fertőzött weboldalak kódjába rejtett JavaScript program, amely védtelen számítógépek biztonsági hibáját használja ki. A JS/Exploit.Agent névre keresztelt károkozó a terjedéséhez egy már korábbról jól ismert Microsoft sebezhetőséget is képes kihasználni (egészen pontosan az MS99-042 nevűt, melynek leírása itt található).

A kártevő a támadó részére a webes látogató gépéhez hozzáférést biztosít, onnan fájlokat olvashat ki és módosíthat. Működés közben megkísérel további kártékony komponenseket, trójai programokat letöltő webcímekre csatlakozni. Esetleges fertőzés és mentesítés után érdemes a webböngésző átmeneti tárolóját (Temporary Internet Files mappa) is kitörölni, valamint a szükséges Windows biztonsági javításokat haladéktalanul telepíteni.

A számítógépre kerülés módja: böngészés közben automatikusan letöltődik a felhasználó hiányos védelemmel rendelkező számítógépére.

Bővebb információ

7. Win32/Agent trójai

Elterjedtsége a májusi fertőzések között: 2,82%

Működés: Ezzel a gyűjtőnévvel azokat a rosszindulatú kódokat jelöljük, amelyek a felhasználók információit lopják el. Jellemzően ez a kártevőcsalád mindig ideiglenes helyekre (Temporary mappa) másolja magát, majd a Rendszerleíró adatbázisban elhelyezett Registry kulcsokkal gondoskodik arról, hogy minden rendszerindításkor lefuttassa saját kódját. A létrehozott állományokat jellemzően .DAT illetve .EXE kiterjesztéssel hozza létre.

A számítógépre kerülés módja: a felhasználó maga telepíti.

Bővebb információ


8. WMA/TrojanDownloader.GetCodec.gen trójai

Elterjedtsége a májusi fertőzések között: 2,82%

Működés: Számos olyan csalárd módszer létezik, melynél a kártékony kódok letöltésére úgy veszik rá a gyanútlan felhasználót, hogy ingyenes és hasznosnak tűnő alkalmazást kínálnak fel neki letöltésre és telepítésre. Az ingyenes MP3 zenéket ígérő program mellékhatásként azonban különféle kártékony komponenseket telepít a Program FilesVisualTools mappába, és ezekhez tucatnyi Registry bejegyzést is létrehoz. Telepítése közben és utána is kéretlen reklámablakokat jelenít meg a számítógépen.

A számítógépre kerülés módja:
a felhasználó maga telepíti.

Bővebb információ

9. Win32/PSW.OnLineGames.NMY trójai


Elterjedtsége a májusi fertőzések között: 2,62%

Működés: Ez a kártevőcsalád olyan trójai programokból áll, amelyek billentyűleütés-naplózót (keylogger) igyekszenek gépünkre telepíteni. Gyakran rootkit komponense is van, amelynek segítségével igyekszik állományait, illetve működését a fertőzött számítógépen leplezni, eltüntetni. Ténykedése jellemzően az online játékok jelszavainak begyűjtésére, ezek ellopására, és a jelszó adatok titokban való továbbküldésére fókuszál. A távoli támadók ezzel a módszerrel jelentős mennyiségű lopott jelszóhoz juthatnak hozzá, amelyeket aztán alvilági csatornákon továbbértékesítenek.

A számítógépre kerülés módja: a felhasználó maga telepíti.

Bővebb információ

10. Win32/Delf.NFB féreg

Elterjedtsége a májusi fertőzések között:
2,52%

Működés: A Wind32/Delf.NFB féreg egy PECompact segítségével összetömörített kártevő, amely lefutva különböző fájlokat (pl. sRpcS.dll, RpcS.exe, hma.exe) hoz létre a WindowsSystem32 alkönyvtárban. A fertőzés során módosít bizonyos Registry kulcsokat is, amelyek az RPCS (Remote Procedure Call System), azaz a távoli eljáráshívásokkal kapcsolatosak, és elindít egy szervizfolyamatot windows_0 vagy RpcS néven a memóriában. Tevékenysége során további kártékony kódokat igyekszik letölteni Kínában bejegyzett weboldalakról.

A számítógépre kerülés módja: fertőzött külső adattároló csatlakoztatásakor az automatikus futtatás funkció segítségével.

Bővebb információ

Kulcsszavak: Eset vírus

IT ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A Philips Monitors E1 terméksorozat három új, többcélú modellel bővül

A Philips Monitors E1 sorozata ebben a hónapban három új modellel bővül. Az irodai felhasználók és távmunkában dolgozók számára szükséges összes alapvető funkcióval ellátott új modellek segítenek a felhasználóknak a kapcsolattartásban és növelik a termelékenységüket, mindezt versenyképes áron. 

2024. március 28. 13:27

Energiatakarékosság az ASUSTOR-ral!

Az áramszámlák világszerte meredeken nőnek, ASUSTOR NAS viszont segít abban, hogy adataid elérhetők legyenek és pénzt takaríts meg.

2024. március 27. 11:40

Yettel: Új országos rekord született

2024. március 26-án több százan doboltak egyszerre Magyarország különböző pontjain, hogy hazai ütősrekordot állítsanak fel. A kísérlet apropóját az adta, hogy 30 éve indította el a Yettel – akkor még Pannon GSM néven – kereskedelmi szolgáltatását, amit a rekordkísérletben résztvevők egy országon átívelő, a mobilhálózat által összekapcsolt közös zenéléssel ünnepeltek meg. A mobiltársaság törökbálinti székházában és az ország több pontjáról 5G-hálózaton kapcsolódtak a helyszínek, és így a résztvevők egy új, hivatalosan is regisztrált országos rekordot állítottak fel.

2024. március 26. 17:11

Stabil áramellátás a Thermaltake tápegységével

A Thermaltake, a prémium toronyházak, tápegységek, hűtések, gamer perifériák és nagy teljesítményű memóriák piacán vezető PC-komponens márka bemutatta a Toughpower TF3 1550 W-ot, egy csúcskategóriás ATX 3.0 tápegységet, a nagy teljesítményű rendszerek teljes energiaellátására tervezve. A két fejlett, 12+4 pines kábellel kompatibilis, natív PCIe 12V-2x6 moduláris interfész az új technológiával stabilabb támogatást biztosít a következő generációs hardvereknek. A kiváló 80 PLUS Titanium hatékonyságával és az Intel szabványainál szigorúbb specifikációkkal a Toughpower TF3 1550 W kiváló minőségű és stabil áramellátást biztosít a túlhajtást kedvelők PC-ihez. 

2024. március 22. 16:11

A Note Air3 sorozat a tökéletes e-papír notebook a számodra!

Lépj be a jegyzetelés jövőjébe a Note Air3 sorozattal, ahol az innováció és az egyszerűség találkozása újradefiniálja a produktivitást! Akár a monokróm e-papír tűéles tisztaságára, akár a színek élénk sokoldalúságára vágysz, ezek a táblagépek páratlan írási élményt kínálnak, és arra tervezték őket, hogy növeljék a koncentrációt és a kreativitást. Csatlakozz a digitális jegyzetelés forradalmához és fedezz fel egy olyan világot, ahol a zökkenőmentes technológia találkozik az írás időtlen művészetével!

2024. március 21. 16:20

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05