Új iPhone, Mac-újdonságok az Apple fejlesztői konferencián

Milkovits Gábor, 2009. június 9. 07:43

Az Apple természetesen ezúttal is több újdonságot mutatott be szokásos WWDC fejlesztői konferenciáján, köztük a sokak által várt új Phone-t, amely az iPhone 3GS nevet kapta.

Az új iPhone készülék 7,2 Gb/s-os HSDPA szélessávú hálózati megoldást, autofókuszos, 30 fps VGA videófelvevős, 3 megapixeles kamerát, illetve erősebb akkut kapott, amely 5 óra 3G beszélgetést és 9 óra WiFi internetezést támogat. Ezek mellett egyetlen gombnyomással teljesen hangvezérelt kezelőfelületre lehet rajta váltani, beleértve például az iTunes letöltések kezelését is. A 16 GB-os verzió 199, míg a 32 GB-os 299 dollár lesz a tengerentúlon az AT&T-nél, a mostani 8 GB-os iPhone 3G pedig ezzel egy időben 99 dollár lett.

Az iPhone-hoz érkezik még újítás, mégpedig a régóta beharangozott OS 3.0 operációs rendszer képében. A szoftverrel közvetlenül az iPhone-ra lehet filmeket letölteni az iTunes-ról, új, gyorsabb Safari mobilböngésző fut rajta, a FindMyiPhone megoldással pedig bármely böngészőből meghatározható a készülék pontos helye.

Mac fronton a szenzáció a 15 colos képernyővel ellátott MacBook Pro, amely a nemrég debütált 17” modellhez hasonlóan fémházas egyen-külsőt, illetve 7 óra üzemidőt biztosító és 1000 töltést kibíró akkumulátort kapott. Az alapkonfiguráció a korábbi 1999 helyett csak 1699 dollárba kerül, 2,53 GHz-es Intel Core 2 Duo CPU-val, 4GB DDR3 RAM-mal, GeForce 9400M grafikus csippel, 250 GB HDD-vel és SD kártyacsatlakozóval. Ezen kívül a sima MacBook család is megkapta az új egyen-házat és akkumulátort és az alapmodell 1199 dollár, a szupervékony MacBook Air pedig 1,86 GHz-es processzorral 1499 dollár lett.

Az almás cég szintén a konferencián engedte hivatalosan útjára a Safari 4 böngészőprogramot, amely a társaság szerint gyorsabb a konkurenciánál és a korábbinál összetettebb és praktikusabb előzménykezelést, illetve keresést tesz lehetővé. Fontos újítás, hogy egy kiegészítő összeomlásakor a böngésző érintetlen marad, így csak az adott oldalt kell újratölteni. A Safari 4 a bejelentéssel egy időben letölthető a Leopard, a Tiger és a Windows operációs rendszerekhez. Ami az új Apple operációs rendszert illeti, a Snow Leopard szeptemberben érkezik, és 29 dollárért lehet majd frissíteni a Mac OS X felhasználóknak. A szoftver 6 GB-al kevesebb tárhelyet igényel elődjénél, így 45 százalékkal gyorsabban telepíthető, emellett pedig teljes körűen 64-bites, ami egyes alkalmazásoknál akár 50-90 százalékos sebességnövekedést jelent.

A sajtó Steve Jobs visszatéréséről is cikkezett az idei WWDC kapcsán, egyelőre azonban ebből nem lett semmi, legalábbis magyar idő szerint hétfő estig nem. Az Apple szokásához híven hivatalosan semmit sem közölt a konferenciát megelőzően.

Kulcsszavak: iPhone Mac Apple

IT ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A Philips Monitors E1 terméksorozat három új, többcélú modellel bővül

A Philips Monitors E1 sorozata ebben a hónapban három új modellel bővül. Az irodai felhasználók és távmunkában dolgozók számára szükséges összes alapvető funkcióval ellátott új modellek segítenek a felhasználóknak a kapcsolattartásban és növelik a termelékenységüket, mindezt versenyképes áron. 

2024. március 28. 13:27

Energiatakarékosság az ASUSTOR-ral!

Az áramszámlák világszerte meredeken nőnek, ASUSTOR NAS viszont segít abban, hogy adataid elérhetők legyenek és pénzt takaríts meg.

2024. március 27. 11:40

Yettel: Új országos rekord született

2024. március 26-án több százan doboltak egyszerre Magyarország különböző pontjain, hogy hazai ütősrekordot állítsanak fel. A kísérlet apropóját az adta, hogy 30 éve indította el a Yettel – akkor még Pannon GSM néven – kereskedelmi szolgáltatását, amit a rekordkísérletben résztvevők egy országon átívelő, a mobilhálózat által összekapcsolt közös zenéléssel ünnepeltek meg. A mobiltársaság törökbálinti székházában és az ország több pontjáról 5G-hálózaton kapcsolódtak a helyszínek, és így a résztvevők egy új, hivatalosan is regisztrált országos rekordot állítottak fel.

2024. március 26. 17:11

Stabil áramellátás a Thermaltake tápegységével

A Thermaltake, a prémium toronyházak, tápegységek, hűtések, gamer perifériák és nagy teljesítményű memóriák piacán vezető PC-komponens márka bemutatta a Toughpower TF3 1550 W-ot, egy csúcskategóriás ATX 3.0 tápegységet, a nagy teljesítményű rendszerek teljes energiaellátására tervezve. A két fejlett, 12+4 pines kábellel kompatibilis, natív PCIe 12V-2x6 moduláris interfész az új technológiával stabilabb támogatást biztosít a következő generációs hardvereknek. A kiváló 80 PLUS Titanium hatékonyságával és az Intel szabványainál szigorúbb specifikációkkal a Toughpower TF3 1550 W kiváló minőségű és stabil áramellátást biztosít a túlhajtást kedvelők PC-ihez. 

2024. március 22. 16:11

A Note Air3 sorozat a tökéletes e-papír notebook a számodra!

Lépj be a jegyzetelés jövőjébe a Note Air3 sorozattal, ahol az innováció és az egyszerűség találkozása újradefiniálja a produktivitást! Akár a monokróm e-papír tűéles tisztaságára, akár a színek élénk sokoldalúságára vágysz, ezek a táblagépek páratlan írási élményt kínálnak, és arra tervezték őket, hogy növeljék a koncentrációt és a kreativitást. Csatlakozz a digitális jegyzetelés forradalmához és fedezz fel egy olyan világot, ahol a zökkenőmentes technológia találkozik az írás időtlen művészetével!

2024. március 21. 16:20

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05