Kína védi felháborodást keltő internetszűrő programját

MTI Sajtóadatbank, 2009. június 12. 11:01

Nagy felháborodást kelt egy szabálytervezet Kínában, amely szerint a káros tartalmakat kiszűrő új internetszűrő programot kell csatolni minden, július 1-je után az országban eladott számítógéphez. A kormányzat szerint a terv az ifjúság védelmét szolgálja, s tagadják, hogy a program segítségével a felhasználók személyes adatait gyűjtenék.

A "Zöld Gát" elnevezésű új számítógépes program hirdetett célja az, hogy kiszűrje az erőszakot és pornográfiát tartalmazó internetes oldalakat, kipróbálói szerint azonban olyan honlapokhoz sem engedi a hozzáférést, amelyek homoszexualitással kapcsolatos beszélgetéseket vagy képregényfigurákat tartalmaznak (például Garfieldét). Emberjogi szervezetek a terv visszavonását követelik, és tiltakozó petícióra készülnek.

 Több ipari szakértő kételkedik a szűrőprogramot alkalmazó számítógépeken tárolt információ biztonságában, az ipari és informatikai minisztérium azonban a központi televízió egy csütörtöki műsorában hivatalosan tagadta, hogy a program megfigyelésre és információszerzésre alkalmas funkciókat tartalmaz.

 Az állam internetes tartalmak kiszűrésére irányuló céljai már a múlt héten is gúny tárgyává váltak a felhasználók körében, amikor az 1989. június 4-i Tienanmen téri demokráciamozgalom véres leverésének 20. évfordulóján időszakosan megakadályozták a hozzáférést olyan képmegosztó weboldalakhoz, mint a Twitter és a Flickr.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50