Tovább növeli piaci részesedését a Microsoft

MTI Sajtóadatbank, 2009. június 19. 09:30

A jövő évi pénzügyi évben is kisebb visszaesést tervez a piacinál a Microsoft Magyarország, s így 2009-2010-ben is növelni szeretné piaci részesedését - mondta Sarusi Gyula, a Microsoft Magyarország marketing igazgatója csütörtökön Budapesten sajtótájékoztatón. Az alapvető cél jövőre az, hogy a lakossági piacból minél nagyobb részt szerezzen meg a vállalat.

 A 2008. július 1-én kezdődött és 2009. június végéig tartó idei pénzügyi évről a marketing igazgató elmondta, a teljes magyar PC piac 4,6 százalékkal esik vissza, a szerverek iránti kereslet pedig 12 százalékkal csökken. A következő pénzügyi évben a Microsoft várakozása szerint a PC piac mintegy 10 százalékkal, míg a szervereké 7 százalékkal mérséklődik. Ezzel szemben az idei pénzügyi évben az előtelepített Windows piaci részesedése több mint 1 százalékkal bővül, míg az adatbázis kezelő megoldásoké mintegy 9 százalékkal. Jövőre a vállalat a Windows esetében 2,4 százalékos, az adatbázis kezelők piacán pedig 13 százalékos növekedést vár.

 Sarusi Gyula elmondta, az idei pénzügyi évben több mint 610 ezer személyi számítógépet adnak el a magyar piacon, míg a következőben várhatóan körülbelül 550 ezret. Tavaly a PC-k 74-76 százalékára szállított szoftvereket a Microsoft, amit az idén 2 százalékponttal szeretne növelni.

 A marketing igazgató az idei pénzügyi évről közölte, a második negyedévében már érezhető volt a válság hatása, ami részben abban is megmutatkozott, hogy tavaly október-decemberben a kereskedők sem tudták pontosan, mi történik a piacon. Hozzátette, január-márciusban már tisztán látszott, hogy az ügyfelek és a partnerek más marketing megközelítést igényelnek, s a hagyományos eszközök már nem mindig hatásosak.

 Sarusi Gyula elmondta, a Microsoft vevői elsősorban azt várják, hogy az informatikai cég megoldásai költség- és időmegtakarítást tegyenek lehetővé számukra úgy, hogy közben nőjön a hatékonyságuk, s megalapozzák növekedésüket is.

 A marketing igazgató a piacról közölte, míg október-novemberben a nagy és közepes cégek vezetői még csak a projektek halasztásáról beszéltek, s jelezték, várhatóan csökkentik az informatikai költségvetésüket, február-márciusban már egyértelműen befagyasztották a kiadásaikat, s most csak a mindennapi működéshez szükséges fejlesztéseket hajtják végre.

 A legnagyobb visszaesés a kis cégeknél következett be, míg a lakossági piacon növekedést ért el a Microsoft alapvetően azért, mert sokat költött erre a piacra. Ez utóbbi területen a következő pénzügyi évben is növekedést vár a Microsoft.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09