Adobe Flash Player 10 okostelefonokra

Milkovits Gábor, 2009. június 23. 20:43

Az Adobe bejelentette, hogy jövőre kiadja Flash Player 10 szoftverének okostelefonos böngészőkhöz fejlesztett teljes verzióját, a béta pedig már idén októberben napvilágot láthat.

A bejelentés mindenképpen jó hír az okostelefon vásárlását fontolgatók számára, hiszen így talán a vártnál is hamarabb olyan grafikus és mozgókép-kezelési lehetőségek nyílhatnak ezeknek a készülékeknek a böngészőin, amire eddig nemigen volt példa. Ugyan eddig is létezett a Flash Lite, egy butított változat, ez viszont csupán kényszermegoldás volt. Az Adobe bejelentése ráadásul komolynak tűnik, mivel a társaság hozzátette, hogy az okostelefonos csipekben (is) utazó cégek, így az ARM, az Nvidia, a Broadcom, az Intel, a Texas Instruments és a Qualcomm már tesztelik a szoftvert saját hardverükön. A grafikus alkalmazásokat a böngészőben futtató kiegészítő program a Symbian, Palm, Google Android és Windows Mobile platformokon egyaránt működni fog, sőt már a Flash Player 10 béta is kiadásra kerül ezekhez a rendszerekhez, méghozzá októberben. Legalábbis ezt ígéri Shantanu Narayen, az Adobe vezérigazgatója.

A két kivétel, legalábbis egyelőre, az Apple iPhone és a RIM Blackberry. Az iPhone-nal kapcsolatban egyébként korábbak úgy nyilatkozott az Adobe, hogy részükről örülnének a Flash integrációnak, a döntés azonban az Apple kezében van.

Kulcsszavak: Adobe flash okostelefon

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09