Intel-Nokia együttműködés

Milkovits Gábor, 2009. június 24. 21:26

Az Intel és a Nokia bejelentették, hogy a jövőben új technológiai partneri viszonyt alakítanak ki, amelynek keretében a vezető csipgyártó szállít majd lapkákat a piacvezető mobiltelefon-gyártó egyelőre nem körvonalazott készülékeihez.

A tényből, hogy a két cég egyelőre semmilyen részletet nem árult el a jövőbeni mobilokkal kapcsolatban, elemzők arra következtetnek, hogy a kooperációból 2011 előtt nemigen születnek majd konkrét termékek. A partnerség ennek ellenére igen komoly lehetőséget jelent az Intel számára, mivel a társaság mindeddig csak az LG számára szállított mobiltelefonos csipeket, míg a piacot a rivális Qualcomm, Texas Instruments, illetve az ezeknek a CPU-magot szállító ARM uralják. Paul Otellini Intel-vezér nemrég jelentette ki, hogy a jövőben legalább annyira fontos lesz a cég számára a mobilkészülékekbe való és a beágyazott csipek piaca, mint a hagyományos PC-ágazat.

A bejelentés szerint az együttműködés nemcsak a csipekre és nem is konkrét készülékekre vonatkozik. Magában foglal viszont egy teljesen új, Linux-alapú, nyílt forráskódú mobilplatformot, amely a közlemény alapján „túlmutat majd a mostani okostelefonokon, noteszgépeken és netbook-okon”. Elemzők szerint a platform a Google Android versenytársa lehet majd a mobil internet-eszközök (MID) és netbook-ok frontján. Ezen kívül az Intel vezeték nélküli kommunikációs technológiai licencet is vásárol a Nokiától.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50