Öt év alatt ötszörösére nőhet az internetes adatforgalom

MTI Sajtóadatbank, 2009. július 6. 08:18

A gazdasági válság csak kis mértékben befolyásolja az internetes (ip) hálózatok adatforgalmát, ami a fellendülés megindultával, 2013-ig a jelenlegi ötszörösére nőhet: a bővülésnek elsősorban a nagysebességű szélessávú kapcsolatok, valamint a videó- és mobilforgalom lesznek a motorjai.

Az amerikai, internetes és távközlési megoldásokat szállító Cisco felmérése szerint 2013-ra az éves nemzetközi ip-forgalom 90 százalékát a videomegosztás adja majd. A következő öt évben a videokommunikáció a tízszeresére, a mobil szélessávú forgalmazás pedig 66-szorosára emelkedik. Így 2013-ra a világ mobil-adatforgalmának mintegy 65 százalékát a videoletöltés teszi majd ki.

 A felmérés foglalkozik az úgynevezett hiperkonnektivitással is, azzal a jelenséggel, amikor egy felhasználó egyszerre több internetes csatornát is használ, így például on-line zenehallgatás közben on-line munkát végez, böngész, illetve chatel, vagy telefonál ip-hálózaton. A kutatás szerint a hiperkonnektivitás öt év múlva, összeadva, naponta további 6 hálózaton töltött órát jelent.

 Ehhez hasonlóan az úgynevezett passzív hálózati kapcsolatok, például digitális videofelvétel készítése más hálózaton keresztül használt program megtekintése közben, a háttérben végzett on-line biztonsági mentések, illetve külső videoforrások, így a biztonsági vagy bébiszitter-kamerák miatt további hat órával növekszik a hálózaton töltött órák száma.

 A közlemény szerint jelenleg egy "hálózati nap" - a hálózaton páthuzamosan végzett tevékenységeket összesítve - 36 órából áll. Öt év múlva pedig már 48 óra lesz.

 A felmérés szerint tovább bővül a különféle digitális képernyőtípusok választéka is. Nem csupán a hálózatba csatlakoztatott készülékek száma többszöröződik meg, de a képernyővel rendelkező eszközök egyben nagyobb videofogyasztást is eredményeznek. A nagyobb képernyőméret növeli a nagy felbontású videotartalmak iránti igényt, és ennek megfelelően fokozza az egyes videofolyamokhoz szükséges internet-forgalmat. 2013-ra a világ digitális képernyőinek felülete összesen közel 1 milliárd négyzetmétert tesz majd ki, ami mintegy 2 milliárd nagyképernyős tévékészüléknek felel meg.
 

Kulcsszavak: hálózat videó média web2

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09