A PC-k lehetnek az észak-koreai hackertámadások következő célpontjai

Milkovits Gábor, 2009. július 11. 08:25

Dél-koreai hírforrások arra figyelmeztetnek, hogy az amerikai és dél-koreai kormányzati weboldalak után hamarosan számítógépeket vehetnek célba azok a támadók, akik mögött a gyanú szerint észak-koreai kormányszervek állnak.

Mint arról korábban beszámoltunk (http://hirek.prim.hu/cikk/73683/), a héten hackertámadás érte a dél-koreai elnöki hivatal és több kormányzati ügynökség és magánvállalat internetes oldalát, valamint egyes amerikai kormányzati internetes oldalakat, beleértve a Fehér Ház honlapját is. Az oldalakat órákon keresztül nem lehetett elérni, illetve utána is csak lassabban töltöttek be a szokásosnál. A dél-koreai hírszerzés kezdettől Észak-Koreát, vagy esetleg vele szimpatizálókat gyanít a támadás mögött. Mostanra azt is kiderült, hogy a hackerek öt országban, Ausztriában, Amerikában, Dél-Koreában, Grúziában és Németországban működtek, ez azonban egyáltalán nem tisztázza Észak-Koreát az ügyben.

Az eddigiek megosztott szolgáltatás-megtagadással (DDoS) járó támadások voltak, a dél-koreai távközlési hatóság (KCC) azonban most, szintén hírszerzési forrásokra hivatkozva, arra figyelmeztet, hogy rövidesen a PC-k merevlemezét fenyegetheti veszély. A második hullámban állítólag a számítógépeken tárolt adatokat kívánják majd károsítani, valószínűleg elsődlegesen szintén Dél-Koreában, illetve legfőbb szövetségesénél, az Egyesült Államokban. Az ilyen jellegű internetes vírusok ugyanakkor nemigen nézik az országhatárokat, ezért szakemberek mindenkit fokozott óvatosságra intenek az elkövetkező napokban.
 

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05