USB meghajtó viaszpecséttel

Kiss Ádám Zoltán, 2009. július 17. 13:35

Néha a legegyszerűbb bevált ötletek a legcélravezetőbbek, így gondolta a kíváncsiskodók elől viaszpecséttel zárható USB meghajtó megalkotója is.

Az eszközökkel kapcsolatos adatlopások igen jelentős része a köztudattal ellentétben nem igazi adathordozó-lopásból származik, hanem azok időleges feltöréséből. Ez teljesen logikus is, hiszen ha valaki végleg eltüntet egy flash meghajtót, azonnal észlelik az adatszivárgást, míg ha csak letölti annak tartalmát és visszateszi eredeti helyére, akkor csak később, vagy egyáltalán nem derül ki a dolog, ráadásul később hasonló módon további értékes információkhoz juthat. Az ipari kémkedés világában tehát nem kizárt hogy néhányan felkapják a fejüket egy igen egyszerű biztonsági megoldás hallatán. A kis eszköz megalkotója a régi iratokon található pecséttel ellátott viaszzárak megoldását ültette át egy modern eszközbe. A használat végtelenül egyszerű, ha például futárpostával szeretnénk védett információt eljuttatni valahová, egyszerűen saját jelünkkel ellátott pecsétet helyezünk a meghajtóra. Mind a speciális visz, mind a pecsét használata nehezíti az elektronikus lehallgatáshoz szokott adattolvajok dolgát, és sokuk számára újdonsága miatt is elrémisztő lehet. Míg egy profi kódtörő kiegészítő információk birtokában jó eséllyel tör fel USB meghajtóra telepített védelmet, aligha képes megfelelő eszköztár híján egy pecsét feltörésére és visszahelyezésére, hiszen ironikus módon éppen a hardver felszerelése hiányzik ehhez. A viaszpecséttel zárható USB meghajtó egyelőre a koncepció állapotában van, ám az ilyen eszközök árának radikális csökkenése és a hatalmas túlkínálat miatt könnyen elképzelhető, hogy a sok száz gyártó egyike lát fantáziát a dologban, és romantikus lelkek számára a régi időket idéző megoldás érzelmi értéke sem elhanyagolható.


 

Hardver ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A Philips Monitors E1 terméksorozat három új, többcélú modellel bővül

A Philips Monitors E1 sorozata ebben a hónapban három új modellel bővül. Az irodai felhasználók és távmunkában dolgozók számára szükséges összes alapvető funkcióval ellátott új modellek segítenek a felhasználóknak a kapcsolattartásban és növelik a termelékenységüket, mindezt versenyképes áron. 

2024. március 28. 13:27

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05