Felmentették a Google-t a brit rágalmazási perben

MTI Sajtóadatbank, 2009. július 22. 09:10

Nem felelős a Google a keresési találataihoz kapcsolódó rágalmazó anyagokért - hirdette ki ítéletében a brit legfelsőbb bíróság.

A testület illetékes bírája megállapította, hogy a Google internetes keresője nem tekinthető "kiadóvállalatnak" a rágalmazási ügyekre vonatkozó brit jogszabályok értelmében, és ezért nem felelős a weboldalak tartalmáért.

 A pert a felnőttek távoktatásával foglalkozó Metropolitan International Schools (MIS) indította a keresőmotor tulajdonosaival szemben, mivel találatai között negatív vélemények szerepeltek az intézetről, az ottani oktatásról, a tanárokról, illetve a MIS üzleti etikájáról A Metropolitan a Google mellett még egy internetes fórumot is beperelt negatív kommentárok miatt.

 David Eady bíró hétfőn meghozott döntését azzal indokolta, hogy a Google automatikus keresője pusztán átfésüli az internetet, és találatait bármiféle emberi beavatkozás nélkül indexeli és adja ki - olvasható a brit IT Pro online számítástechnikai magazin cikkében (www.itpro.co.uk).

 A bíró ítéletéhez azt is hozzátette: "a Google nem engedélyezte, vagy írta meg azokat a kommentárokat, amelyek a felhasználók képernyőjén megjelentek. Pusztán keresőmotor funkciója betöltése közben megkönnyítette, hogy rá lehessen lelni az információkra".

 Gabriel Stricker, a Google szóvivője elégedetten nyilatkozott a bírósági döntésről, mondván az megerősítette azt a tényt, hogy a keresőmotorok nem felelősek azért a tartalomért, amelyet más honlapokon tesznek közzé.

 

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09