Több mint egymillió háztartásban van digitális televízió Magyarországon

forrás Prim Online, 2009. augusztus 12. 18:54

2009. június végén több mint egymillió háztartás már digitálisan televíziózott, derül ki a Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) által első alkalommal közzétett televíziós gyorsjelentésből.

A gyorsjelentés a 14 legnagyobb magyarországi műsorterjesztő önkéntes adatszolgáltatásra épül és így az elfizetéses televíziós szolgáltatások piacának mintegy 80-85 százalékát fedi le.

Az NHH becslései, illetve korábbi felmérései szerint közel 3 millió magyarországi háztartásban van valamilyen előfizetéses televíziós szolgáltatás – míg a fennmaradó háztartások a szabadon fogható analóg és digitális földfelszíni, illetve műholdas adásokat nézik.

A gyorsjelentésben szereplő szolgáltatók – Magyar Telekom Nyrt., Invitel Zrt., UPC Kft., FiberNet Zrt., DIGI Kft., PR TELEKOM Zrt., Zelka ZRt., TARR Kft., TvNetWork NyRt., ViDaNet Zrt., PARISAT Kft., RubiCom Zrt., Antenna Hungária Zrt. és HD Platform Kft. – összesen 2,45 millió előfizetést tartanak nyilván.

A vizsgált körön belül – valamennyi szolgáltatást figyelembe véve – a UPC 33,4 százalékos piaci részesedéssel a piacvezető, megelőzve a 24,1 százalékos piaci részesedéssel rendelkező DIGI-t és a 18,2 százalékos részesedésű Magyar Telekomot (T-Home).

Az előfizetők 57,6 százaléka analóg kábeltelevíziót néz, 12,9 százaléka digitális kábeltelevízióra, vagy IPTV szolgáltatásra fizet elő, 29,5 százaléka pedig szintén műholdas, vezeték nélküli szolgáltatást vesz igénybe. Mivel az utóbbi szolgáltatások is digitálisak, az adatszolgáltatói körben szereplő háztartások 42,4 százaléka – 1,038 millió – vesz igénybe digitális szolgáltatást, míg ez az arány két hónappal korábban még csak 40,8 százalékos volt.

Az adatok azt mutatják, hogy egyre több kábeltelevíziós szolgáltatást digitalizálnak az üzemeltetők és nő az érdeklődés a műholdas szolgáltatások iránt is. A műholdas szolgáltatásokat a gyorsjelentés teljes körűen lefedi – ide sorolva az Antenna Hungária (AH) által működtetett vezeték nélküli szolgáltatást is. Ebben a piaci szegmensben az előfizetők száma 722 ezer, a piacvezető DIGI részesedése 57,1 százalékos, a UPC-é 25,3 százalékos, a Magyar Telekomé 12,2 százalékos, az AH-é 5 százalékos, a Hello HD-é pedig 0,4 százalékos.

Az analóg és digitális vezetékes szolgáltatások piacán a UPC a piacvezető 36,8 százalékos részesedéssel, a második a Magyar Telekom 20,7 százalékkal és harmadik a DIGI 10,4 százalékkal.

A jelentés szerint a digitálisan televíziózó háztartások átlagosan 1,43 set-top-box-ot (jelátalakítót) használnak. Ezeknek a száma azt mutatja, hogy egy háztartásban átlagosan hány televízión lehet egy időben több televízión, akár eltérő műsort is nézni. A kimutatás szerint a vezetékes szolgáltatásokat használóknál átlagosan 1,18, a műholdas szolgáltatást igénybevevőknél átlagosan 1,54 ilyen készülék van, azaz a vezetékes szolgáltatásokat használóknál minden ötödik, a műholdas szolgáltatást választóknál minden második háztartásban lehetséges a több készülékes televíziózás.

Kulcsszavak: NHH televízió

Telekom ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A Rakuten Viber elnyerte a SOC 2 Type 2 tanúsítványt

A Rakuten Viber, a világ egyik vezető kommunikációs platformja, amely nagy hangsúlyt fektet a biztonságos és privát kommunikációra, sikeresen teljesítette a Service Organization Control (SOC) 2 Type II tanúsítványt. A SOC 2 az American Institute of Certified Public Accounts (AICPA) által kidolgozott ellenőrzési szabvány. Szigorú keretrendszerét úgy alakították ki, hogy biztosítsa az ügyféladatok biztonságát, rendelkezésre állását, bizalmas jellegét és védelmét.

2024. április 24. 11:38

A magyar vásárlók közül választják a legtöbben környezettudatosságból a felújított mobilt

Nagyjából 300 tonna szén-dioxidtól kímélte meg a környezetet a Rejoy és a három további piacon jelen lévő anyacége, a Flip Technologies – ez átszámítva 150 személyautó éves kibocsátásának felel meg. A piactér régiós ügyfélfelmérése szerint arányaiban a magyar vásárlók közül voksolnak a legtöbben a felújított készülékekre környezettudatossági szempontokból – ebben pedig a boomer és millenial korú ügyfelek a legaktívabbak.

2024. április 21. 16:50

Nem érdemes otthon őrizgetni a régi mobilokat

Bár látható javulás, a magyarok több mint fele még mindig otthon tárolja használaton kívüli, régi mobiltelefonját – derült ki a Yettel legutóbbi országos, reprezentatív kutatásából. A milliónyi fiókban heverő mobilkészülékből rengeteg értékes anyag újra felhasználható lenne, miközben a bennük lévő akkumulátor évek alatt akár tűzveszélyessé is válhat. Most a használt mobilok akár 30 000 Ft-ot is érhetnek a Yettelnél.

2024. április 19. 11:50

Megjelent a világ első unalmas telefonja

A Heineken a street kultúra ízlésformálójával, a Bodegával együttműködve bemutatta a Human Mobile Devices (HMD) által gyártott "The Boring Phone" készüléket.

2024. április 18. 13:15

Már egy évtizede társ a mindennapokban: 10 éves a Simple alkalmazás

Magyarország egyik legnépszerűbb mobilappja*, a Simple alkalmazás idén ünnepli a 10. születésnapját.  Az applikáció 2014. április 15-én vált elérhetővé az alkalmazásboltokban, az elmúlt évtizedben már több mint hárommillióan töltötték le, és indulása óta már több mint 50 millió in-app és 80 millió NFC tranzakció futott át rajta. A fejlesztő és üzemeltető OTP Mobil számításai alapján 2023-ban a hazai online autópálya-matrica, a közterületi parkolójegy értékesítés és a QR-kód alapú csekkbefizetések is mintegy majdnem ötöde a Simple appon keresztül történt. 

2024. április 15. 13:02

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50