Amerikában jóváhagyták az Oracle-Sun egyesülést

Milkovits Gábor, 2009. augusztus 22. 08:41

Az Oracle közleménye szerint az amerikai igazságügyi minisztérium jóváhagyta azt az üzletet, amelynek révén a cég 7,4 milliárd dollárért felvásárolta a Sun Microsystems-t.

Az Oracle még áprilisban tett részvényenként 9 dollár 50 centes vételi ajánlatot a Sun papírjaira, amit az évek óta pénzügyi gondokkal küzdő vállalat közgyűlése július közepén elfogadott. Mivel azonban a két cég hasonló, részben egymást lefedő területeken működik, az amerikai igazságügyi minisztérium és az Európai Bizottság (EB) is trösztellenes vizsgálatot kezdeményezett az ügyben. A jóváhagyás azért is fontos, mert korábban az IBM valószínűleg éppen emiatt állt el a Sun megvételétől – igaz, abban az esetben valóban monopólium jött volna létre a felső kategóriás szerverek piacán, és még a teljes ágazatból is 42 százalékot birtokolt volna úgy a kék óriás.

Az amerikai zöld lámpa után most már csak az EB döntésére várnak az érintettek, az Európában folyó vizsgálattal kapcsolatban azonban az Oracle egyáltalán nem volt hajlandó a sajtónak nyilatkozni. A szoftvercég egyébként korábban kifejezetten ódzkodott az ilyen jellegű felvásárlásoktól, sőt Larry Ellison vezérigazgató évekkel ezelőtt nyíltan elutasította a Sun megvételének gondolatát. A PeopleSoft és most a Sun megvásárlása az eddigiekkel homlokegyenest ellenkező stratégiát mutat, a céges szoftverek és szolgáltatások területe azonban olyan ágazat, ahol az éles versenyben valóban csak az igazán sokoldalú nagyvállalatok maradhatnak talpon.
 

Kulcsszavak: Oracle Sun +céginfo

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50