Nagyon kevés PC-ben van Blu-ray

Kiss Ádám Zoltán, 2009. augusztus 27. 17:12

A nagyfelbontású videókat kezelő megoldás számára igazi áttörésnek tűnik a 2009-es év, ám a PC-kben még alig terjedtek el az ilyen meghajtók, és egyelőre nem is túl rózsásak a kilátások.

A kiskereskedelmi visszajelzések szerint a kínosan elhúzódó, és a HD felbontás terjedését évekkel visszavető Blu-ray kontra HD DVD vita lezárulása után végre valóban terjedni kezd a kék lézeres megoldás. Ez azonban annak ellenére is csak a nappalikra igaz, hogy a legnagyobb ellenlábasok, mint a rivális tömörülést vezető Toshiba is megadta magát, és nem hogy nem akadályozza a Blu-ray pályafutását, de maga is ilyen rendszerű készülékekkel jelenik meg a piacon. A 2008-as első negyedévhez képest az asztali lejátszók eladásai megduplázódtak, majd ehhez képest is 91 százalékos növekedést sikerült elérni. Az asztali piacon tehát valóban ez látszik a sorsfordító évnek, amit a bővülő filmkínálat, a Full HD televíziók rohamos terjedése és a még előttünk álló karácsonyi értékesítési szezon is elősegít.

A PC-k terén azonban teljesen más a helyzet. A számítógépek megdöbbentően alacsony hányadában, mindössze 3,6 százalékukban lesz 2009 végére megtalálható a kéklemezes egység, legyen az író, vagy csak olvasó. Ezt tekinthetnénk egyszerű fáziskésének, de még riasztóbb adat, hogy az elemzők 2013-ra is csupán 16 százalékot éppen hogy meghaladó arányt jósolnak. Felmerül a kérdés, hogy mi lehet ennek az oka. A válasz legalább részben mindenképpen a korábbi CD és hagyományos DVD egyéb adathordozó mivoltához köthető. Vagyis a felhasználók ezekez a lemezeket adathordozónak, és elsősorban annak használták, eredeti funkciójuk másodlagos, így a Blu-ray automatikusan ebbe a felállásba érkezik. Időközben azonban az egyéb megoldások jelentős mértékben megerősödtek. Az adatforgalom jó része vagy szerverekre költözött, vagy az egyre nagyobb USB meghajtók vették át a magunknál hordható eszközök szerepét.

Ezek igen apró és olcsó, állandóan bővülő kapacitású egységek, melyekből több gyártó már csak 4 GB felettit készít, ráadásul igen megbízhatóak, és nem csak egy kulcstartóra férnek el, de az időjárással szemben is igen ellenállóak. Az eredeti funkciót tekintve, vagyis a Blu-ray nagyfelbontású filmekhez szánt média szerepét nézve az USB meghajtók bőven elegendő kapacitást kínálnak, és a torrentek is képesek kiváltani a korong alapú fizikai adathordozót. A Blu-ray PC-s jövőjét ebben a csillagállásban mindössze egyetlen tényező, az úgynevezett HTPC-k, vagyis filmnézésre is használt, sokszor a nappalikban található multimédiás számítógépek terjedése segíti.

 

Kulcsszavak: PC Blu-ray DVD

Hardver ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Factor 4: a legújabb UltiMaker 3D nyomtató gyártósorok támogatására

Az UltiMaker április 22-én bemutatta az UltiMaker Factor 4 új, ipari 3D nyomtatót, amelyet kifejezetten gyártóüzemi felhasználásra, a gyártósorok működési hatékonyságának és megbízhatóságának növelésére fejlesztettek. Az UltiMaker Factor 4 hazai bemutatójára az Ipar Napjain kerül sor a kizárólagos hazai forgalmazó, a FreeDee Kft. standján (A pavilon, 101F).

2024. április 23. 18:00

A Thermaltake bemutatja a háromféle GPU-elrendezést támogató közepes toronyházát

A Thermaltake, a prémium PC-hardvermegoldások vezető márkájának, CTE E600 MX közepes toronyháza fekete, hófehér és hortenziakék változatban is elérhető. A CTE E600 MX a CTE-sorozat legújabb kiegészítése, egy kétkamrás közepes toronyház, amely a Thermaltake innovatív CTE-kialakítását örökölte, ami a központi hűtési hatékonyság (Centralized Thermal Efficiency) rövidítése, és a kritikus alkatrészek magas szintű hűtési teljesítményének biztosítására összpontosít. Ráadásul a CTE E600 MX háromféle GPU-elrendezési lehetőséggel és cserélhető, kettős előlapi kialakítással rendelkezik, maximális rugalmasságot kínálva a felhasználóknak gépük testreszabásához.

2024. április 23. 13:06

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50