S&P: Nagy befektetői kockázat az Invitelnél

MTI Sajtóadatbank, 2009. augusztus 28. 12:27

Két fokozattal a már nagyon nagy befektetői kockázatra figyelmeztető "CCC" sávba süllyesztette csütörtökön a magyarországi székhelyű Invitel Holdings A/S vezetékes távközlési szolgáltató hosszú távú cégbesorolását a Standard & Poor's, likviditási aggodalmakra hivatkozva.

A nemzetközi hitelminősítő közölte, hogy az eddigi "B"-ről – a "B mínusz" fokozat kihagyásával - "CCC plusz"-ra rontja a cégre érvényben tartott osztályzatát, további leminősítés lehetőségére utaló, negatív kilátással.

 Az S&P a lépést azzal indokolta, hogy egyre aggasztóbbnak tartja az Invitel likviditási kilátásait a vállalatot próbára tévő adósságlejárati struktúra miatt, főleg 2010-től. A Standard & Poor's emellett - a nehéz magyarországi és kelet-európai piaci körülmények miatt - korlátozottnak nevezte a cég szabadkészpénz-képzési kapacitását, és közölte, hogy véleménye szerint a csoport tőkeszerkezete középtávon fenntarthatatlannak bizonyulhat.

 A hitelminősítő felidézte emellett, hogy a dán TDC távközlési szolgáltató nem tartja üzleti tevékenysége központi elemének a New York-i értéktőzsdén jegyzett Invitel Holdings-t - tavaly decemberig Hungarian Telephone and Cable Corp (HTCC) -, és az Invitel már befejezett átszervezése után is ki akar szállni 64,6 százalékos tulajdonrészéből, habár ennek időpontját a TDC nem tudja megjósolni. Erre való hivatkozással a TDC az idei eredménybeszámolóiban már a "nem folytatott tevékenységek" sorában tartja nyilván az Invitelt.

 Az Invitel a piacvezető alternatív vezetékes távközlési és széles sávú internetszolgáltató Magyarországon. Jogelődje, a HTCC korábban megvásárolta az osztrák székhelyű Memorex Telex Communications AG kibocsátott 95,7 százalékát, ezáltal az Invitel a legnagyobb nemzetközi nagykereskedelmi szolgáltató Közép- és Kelet-Európában.

 A TDC időközi beszámolója szerint a nem folytatott tevékenységek rubrikában - ez lényegében az Invitelt jelenti - az első félévben 390 millió dán korona veszteség volt adó után, az egy évvel korábbi, 240 milliós hiány helyett, főleg a nettó finanszírozási költségek növekedése miatt.
 

Kulcsszavak: Invitel +céginfo

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09