A Nokia bemutatta első Linux alapú telefonját

MTI Sajtóadatbank, 2009. augusztus 28. 13:30

Bemutatta csütörtökön a Nokia első olyan mobilkészülékét, amely Linux operációs rendszerrel működik. A finn cég már 2005 óta próbálkozik az "Internet tabletnek" nevezett, mobiltelefon alakú internetes készülékekkel, ám azok a piacon kudarcot vallottak, lévén éppen telefonálni nem lehetett velük.

Az új N900-as modellben viszont már ez a funkció is szerepel, emellett pedig érintőképernyővel és egy elegáns, kihúzható billentyűvel próbálja megnyerni a célközönséget - olvashatjuk a Yahoo cikkében (www.yahoo.com). A készülék nem lesz olcsó mulatság: Nyugat-Európában a javasolt fogyasztói árnál 500 euróra (133 ezer forint) lehet számítani, a helyi adókat nem számítva.

 A Nokia által leggyakrabban használt Symbian operációs rendszer jelenleg az okostelefonok piacának felét uralja, többet, mint a rivális Apple, a Research in Motion és a Google együttvéve. A Nokia azonban bízik abban, hogy a Linux tökéletesen együttműködik majd a Symbiannal és nem fogja veszélyeztetni annak egyeduralmát. "A nyílt forráskódú Symbian továbbra is a legfőbb platformunk lesz és funkcionalitásban is egyre jobban fejlesztjük majd" - nyilatkozta Anssi Vanjoki, a Nokia kereskedelmi igazgatója.

 Az új Linux alapú modell ARM's Cortex-A8 processzort használ és Vanjoki szerint ez az Intel processzorok architektúrájával összehasonlítva energiatakarékosság és felhasználás terén sokkal hatékonyabb, így nem is tervezik azt, hogy a jövőben, a termékcsalád újabb verzióinál ismét Intelre térjenek vissza.

 A Linux napjainkban a legpopulárisabb nyílt forráskódú operációs rendszer, amely jelenleg is a Microsoft legnagyobb riválisa, leginkább annak köszönhetően, hogy teljesen ingyenes.

 

Kulcsszavak: Nokia mobiltelefon Linux

Mobiltelefon-készülék ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Megjelentek az első HMD okostelefonok

A Human Mobile Devices (HMD) bemutatta első saját gyártású okostelefonjait: megérkezett a HMD Pulse Pro, HMD Pulse+ és HMD Pulse. A Pulse kollekció már most lefekteti a HMD designalapjait: merész vonalvezetés, egyedi tónusok, modern és letisztult esztétika, elegáns kialakítás, előkelő formatervezés – és mindez elérhető áron.

2024. április 25. 13:15

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50