Továbbra is jelentősen bővül a netbook-piac

Milkovits Gábor, 2009. szeptember 1. 06:50

A DisplaySearch piackutató felmérése szerint az idei második negyedévben 40 százalékkal több netbook-ot értékesítettek világszerte, mint az előző három hónapban.

Eközben a stagnáló PC-piac húzóágazatának számító noteszgépekből csupán 22 százalékkal fogyott több az előző negyedévhez képest. A 38 millió eladott netbook legnagyobb részét Kínában és Latin-Amerikában hozták forgalomba, ahol kedvező áruk miatt szemlátomást első számítógépként is népszerűek ezek a termékek. Így azután a szóban forgó mini-laptopok a teljes hordozható PC-piac 22,2 százalékát teszik ki, elemzők szerint pedig ez az arány tovább növekedhetne abban az esetben, ha a mobilszolgáltatók a fejlett piacokon a normál laptopok mellett netbook-okat is kedvezményes formában árulnának 3G adatcsomagjaikhoz.

Egyes elemzők azonban nem jósolnak tartós sikert ezeknek a készülékeknek, a mostani folyamatok ugyanis abba az irányba hatnak, hogy a netbook-ok is egyre nagyobb képernyővel és minél több funkcióval legyenek ellátva. Ez pedig az XP-nél drágábbnak ígérkező Windows 7-tel együtt azt vonhatja maga után, hogy miközben a netbook-ok elveszítik fő vonzerejüket, az olcsóságot, a többet tudó „rendes” noteszgépek folyamatos árcsökkenésüknek köszönhetően visszaszerzik tőlük a vásárlókat.

 

Kulcsszavak: notebook trend

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09