Régi és új trójaiak a lista élmezőnyében

forrás Prim Online, 2009. szeptember 3. 17:10

Az elmúlt hónapban is a trójaiak okozták a legtöbb fertőzést Magyarországon, de nem tűntek el az online játékok jelszavaira vadászó kártevők sem.

Az ESET minden hónapban összeállítja a Magyarországon terjedő számítógépes vírusok toplistáját, melynek elemzése mindig tanulsággal szolgál a felhasználók számára. Az augusztusi lista egyik érdekessége, hogy az elmúlt két hónapban a listát vezető Conficker féreg visszaszorult a harmadik helyre. Az ESET szakértői szerint ez esetleg annak is köszönhető, hogy a felhasználók végre komolyan vették a figyelmeztetéseket, és telepítették a féreg terjedését megszüntető biztonsági frissítéseket az operációs rendszerhez.

Az új listavezető mindenesetre nem ismeretlen trójai, immár egy éve jelent meg először. A Trojan.Downloader.Swizzor.NBF egy olyan kártevő, melynek segítségével további kártékony állományokat másolnak a támadók a fertőzött számítógépre. Többnyire reklámprogramokat töltöget le és telepít, és terjedéséhez a hiszékenységet is kihasználja. Így készítői például olyan programokba is belerejtik, amelyek látszólag peer 2 peer hálózatok sebességét (pl. Torrent) optimalizálják.

A második helyre a korábbi harmadik, a Win32/TrojanDownloader.Bredolab.AA került. Ez olyan trójai kártevő, amely távoli oldalakról kísérel meg további kódokat letölteni és végrehajtani. Futása közben a Windows, illetve a Windows/System32 mappákban igyekszik új kártékony állományokat létrehozni.

A listán újonc is megjelent. A Win32/Adware.Funweb trójai a 9. helyre került. Jelenléte a bizonyíték arra, hogy még mindig sok olyan felhasználó van, aki maga telepíti a kéretlen reklámokat megjelenítő alkalmazásokat. A Funweb működése során azt a  Win32/Toolbar.MyWebSearch kártevőt telepíti a számítógépre, amely szintén rendszeresen felbukkan a havi toplistában. Ez utóbbi lassítja a számítógép működését, és a felhasználói szokásainkat is igyekszik kikémlelni.

Végezetül következzen a magyarországi toplista. Az ESET több százezer magyarországi felhasználó visszajelzésein alapuló statisztikai rendszere szerint 2009 augusztusában az alábbi 10 károkozó terjedt a legnagyobb számban hazánkban. Ezek együttesen 34,74%-ot tudtak a teljes tortából kihasítani maguknak.

1. Win32/TrojanDownloader.Swizzor.NBF trójai

Elterjedtsége az augusztusi fertőzések között: 6,11%

Működés: A Trojan.Downloader.Swizzor egy olyan kártevő, melynek segítségével további kártékony állományokat másolnak a támadók a fertőzött számítógépre. Többnyire reklámprogramokat tölt le és telepít. A Swizzor terjedéséhez a hiszékenységet is kihasználja: olyan programokba is bele szokták rejteni, amelyek látszólag peer 2 peer hálózatok sebességét (pl. Torrent) optimalizálják, valójában azonban maga a kártevő lapul a „csomagban”. Emellett hátsó ajtót is nyit a megtámadott számítógépen. A bűnözők így teljes mértékben átvehetik a számítógép felügyeletét: alkalmazásokat futtathatnak, állíthatnak le, állományokat tölthetnek le/fel, jelszavakat, hozzáférési kódokat tulajdoníthatnak el.

A számítógépre kerülés módja: a felhasználó tölti le és futtatja.

Bővebb információ


2. Win32/TrojanDownloader.Bredolab.AA trójai


Elterjedtsége az augusztusi fertőzések között: 5,12%

Működés: A Win32/TrojanDownloader.Bredolab.AA egy olyan trójai program, mely távoli oldalakról további kártékony kódokat tölt le és hajt végre. Futása közben a Windows, illetve a Windows/System32 mappákba igyekszik új kártékony állományokat létrehozni. Emellett a Registry adatbázisban is bejegyzéseket manipulál, egészen pontosan kulcsokat készít, illetve módosít a biztonságitámogatás-szolgáltató (SSPI – Security Service Provider Interface) szekcióban. Ez a beállítás felel eredetileg a felhasználó hitelesítő adatainak továbbításáért az ügyfélszámítógépről a célkiszolgálóra.

A számítógépre kerülés módja: a felhasználó tölti le és futtatja.

Bővebb információ

3. Win32/Conficker.AA féreg

Elterjedtsége az augusztusi fertőzések között: 4,81%

Működés: A Win32/Conficker egy olyan hálózati féreg, amely a Microsoft Windows legfrissebb biztonsági hibáját kihasználó exploit kóddal terjed. Az RPC (Remote Procedure Call), vagyis a távoli eljáráshívással kapcsolatos sebezhetőségre építve a távoli támadó megfelelő jogosultság nélkül hajthatja végre az akcióját. A Conficker először betölt egy DLL fájlt az SVCHost eljáráson keresztül, majd távoli szerverekkel lép kapcsolatba, hogy azokról további kártékony kódokat töltsön le. Emellett a féreg módosítja a host fájlt, ezáltal számos vírusvédelmi webcím is elérhetetlenné válik a megfertőzött számítógépen.

A számítógépre kerülés módja: változattól függően a felhasználó maga telepíti, vagy pedig egy biztonsági résen keresztül felhasználói beavatkozás nélkül magától települ fel, illetve automatikusan is elindulhat hordozható külső meghajtó fertőzött Autorun állománya miatt.

Bővebb információ


4. Win32/Agent trójai

Elterjedtsége az augusztusi fertőzések között: 3,73%

Működés: Ezzel a gyűjtőnévvel azokat a rosszindulatú kódokat jelöljük, amelyek a felhasználók információit lopják el. Jellemzően ez a kártevőcsalád mindig ideiglenes helyekre (Temporary mappa) másolja magát, majd a rendszerleíró-adatbázisban elhelyezett Registry kulcsokkal gondoskodik arról, hogy minden rendszerindításkor lefuttassa saját kódját. A létrehozott állományokat jellemzően .DAT illetve .EXE kiterjesztéssel hozza létre.

A számítógépre kerülés módja: a felhasználó maga telepíti.

Bővebb információ

5. Win32/PSW.OnLineGames.NNU trójai

Elterjedtsége az augusztusi fertőzések között: 2,72%

Működés:
Ez a kártevőcsalád olyan trójai programokból áll, amelyek billentyűleütés-naplózót (keylogger) igyekszenek gépünkre telepíteni. Gyakran rootkit komponense is van, amelynek segítségével igyekszik állományait, illetve működését a fertőzött számítógépen leplezni, eltüntetni. Ténykedése jellemzően az online játékok jelszavainak begyűjtésére, ezek ellopására, és a jelszóadatok titokban történő továbbküldésére fókuszál. A távoli támadók ezzel a módszerrel jelentős mennyiségű lopott jelszóhoz juthatnak hozzá, amelyeket aztán alvilági csatornákon továbbértékesítenek.

A számítógépre kerülés módja:
a felhasználó maga telepíti.

Bővebb információ

6. INF/Autorun vírus


Elterjedtsége az augusztusi fertőzések között: 2,69%

Működés: Az INF/Autorun egyfajta gyűjtőneve az autorun.inf automatikus programfuttató fájlt használó kórokozóknak. A kártevő fertőzésének egyik jele, hogy a számítógép működése drasztikusan lelassul.

A számítógépre kerülés módja: fertőzött adathordozókon (akár MP3-lejátszókon) terjed.

Bővebb információ

7. Win32/Kryptik trójai

Elterjedtsége az augusztusi fertőzések között: 2,57%

Működés: A trójai nem rendelkezik saját magát telepítő kódrészlettel, azt a felhasználó maga tölti le és indítja el. A megtámadott számítógépről információkat próbál gyűjteni, amelyeket véletlenszerűen generált néven .htm, illetve .png kiterjesztésű fájlokban tárol el, és azokat különféle weboldalak felé igyekszik továbbítani.
Azért, hogy a trójai gondoskodjon saját indításáról minden egyes rendszerindítás esetén, a rendszerleíró-adatbázisban több különböző bejegyzést hoz létre. Emellett hátsó ajtót is nyit, melyen keresztül a távoli támadó később is könnyen hozzáfér a megfertőzött számítógéphez.

A számítógépre kerülés módja: a felhasználó tölti le és futtatja.

Bővebb információ

8. Win32/Adware.Virtumonde alkalmazás

Elterjedtsége az augusztusi fertőzések között: 2,50%

Működés: A Virtumonde (Vundo) program a kéretlen alkalmazások (Potentially Unwanted) kategóriájába esik az ESET besorolása szerint. A károkozó elsődleges célja kéretlen reklámok letöltése a számítógépre. Működés közben megkísérel további kártékony komponenseket, trójai programokat letöltő webcímekre csatlakozni. Futása közben különféle felnyíló ablakokat jelenít meg. A Win32/Adware.Virtumonde trójai a Windows System32 mappájában véletlenszerűen generált nevű fájl(oka)t hoz létre.

A számítógépre kerülés módja: a felhasználó tölti le és futtatja.

Bővebb információ

9. Win32/Adware.FunWeb trójai

Elterjedtsége az augusztusi fertőzések között: 2,32%

Működés: A Win32/Adware.Funweb trójai működése során azt a  Win32/Toolbar.MyWebSearch kártevőt telepíti a számítógépre, amely korábban  rendszeres szereplője volt a havi kártevő toplistánknak. Futása során különféle Registry bejegyzéseket hoz létre, valamint DLL és EXE állományokat másol a Program Files és a Windows System 32 mappákba. Mint ismeretes, a MyWebSearch alkalmazás figyeli a felhasználó böngészési szokásait, és adatokat gyűjt ezekről, de működésével lassítja a számítógépet is. Ezenkívül megváltoztatja a böngésző kereséssel kapcsolatos beállításait és az alapértelmezett kezdőlapot is.

A számítógépre kerülés módja: a felhasználó tölti le és futtatja.

Bővebb információ

10. WMA/TrojanDownloader.GetCodec.gen trójai

Elterjedtsége az augusztusi fertőzések között: 2,17%

Működés: Számos olyan csalárd módszer létezik, melynél a kártékony kódok letöltésére úgy veszik rá a gyanútlan felhasználót, hogy ingyenes és hasznosnak tűnő alkalmazást kínálnak fel neki letöltésre és telepítésre. Az ingyenes MP3 zenéket ígérő program mellékhatásként azonban különféle kártékony komponenseket telepít a Program FilesVisualTools mappába, és ezekhez tucatnyi Registry bejegyzést is létrehoz. Telepítése közben és utána is kéretlen reklámablakokat jelenít meg a számítógépen.

A számítógépre kerülés módja: a felhasználó maga telepíti.

Bővebb információ

Kulcsszavak: Eset NOD32 vírus

IT ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A Philips Monitors E1 terméksorozat három új, többcélú modellel bővül

A Philips Monitors E1 sorozata ebben a hónapban három új modellel bővül. Az irodai felhasználók és távmunkában dolgozók számára szükséges összes alapvető funkcióval ellátott új modellek segítenek a felhasználóknak a kapcsolattartásban és növelik a termelékenységüket, mindezt versenyképes áron. 

2024. március 28. 13:27

Energiatakarékosság az ASUSTOR-ral!

Az áramszámlák világszerte meredeken nőnek, ASUSTOR NAS viszont segít abban, hogy adataid elérhetők legyenek és pénzt takaríts meg.

2024. március 27. 11:40

Yettel: Új országos rekord született

2024. március 26-án több százan doboltak egyszerre Magyarország különböző pontjain, hogy hazai ütősrekordot állítsanak fel. A kísérlet apropóját az adta, hogy 30 éve indította el a Yettel – akkor még Pannon GSM néven – kereskedelmi szolgáltatását, amit a rekordkísérletben résztvevők egy országon átívelő, a mobilhálózat által összekapcsolt közös zenéléssel ünnepeltek meg. A mobiltársaság törökbálinti székházában és az ország több pontjáról 5G-hálózaton kapcsolódtak a helyszínek, és így a résztvevők egy új, hivatalosan is regisztrált országos rekordot állítottak fel.

2024. március 26. 17:11

Stabil áramellátás a Thermaltake tápegységével

A Thermaltake, a prémium toronyházak, tápegységek, hűtések, gamer perifériák és nagy teljesítményű memóriák piacán vezető PC-komponens márka bemutatta a Toughpower TF3 1550 W-ot, egy csúcskategóriás ATX 3.0 tápegységet, a nagy teljesítményű rendszerek teljes energiaellátására tervezve. A két fejlett, 12+4 pines kábellel kompatibilis, natív PCIe 12V-2x6 moduláris interfész az új technológiával stabilabb támogatást biztosít a következő generációs hardvereknek. A kiváló 80 PLUS Titanium hatékonyságával és az Intel szabványainál szigorúbb specifikációkkal a Toughpower TF3 1550 W kiváló minőségű és stabil áramellátást biztosít a túlhajtást kedvelők PC-ihez. 

2024. március 22. 16:11

A Note Air3 sorozat a tökéletes e-papír notebook a számodra!

Lépj be a jegyzetelés jövőjébe a Note Air3 sorozattal, ahol az innováció és az egyszerűség találkozása újradefiniálja a produktivitást! Akár a monokróm e-papír tűéles tisztaságára, akár a színek élénk sokoldalúságára vágysz, ezek a táblagépek páratlan írási élményt kínálnak, és arra tervezték őket, hogy növeljék a koncentrációt és a kreativitást. Csatlakozz a digitális jegyzetelés forradalmához és fedezz fel egy olyan világot, ahol a zökkenőmentes technológia találkozik az írás időtlen művészetével!

2024. március 21. 16:20

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05