Segítség, lopják a honlapomat!

Genda Csongor Zoltán, 2009. szeptember 12. 09:42

Az internet korában minden eddiginél több példa van a plagizálásra. A tartalom eltulajdonítása már mindennapossá vált, hiszen sokan csupán azt az aranyszabályt ismerik, hogy "Content is King", ám nem látnak a dolgok mögé, és arcátlanul lemásolják mások szellemi termékét. Többek között a Prim Online egyik szerkesztőjének a honlapját is ellopták.

A Google megjelenésével egyre nagyobb hangsúlyt kapott a tartalom, hiszen ez határozza meg a webet, a keresők is az olyan oldalakat preferálják inkább, amelyeken minőségi szöveg található. Az amatőr és saját tartalom létrehozására időt nem szakító, vagy képtelen weboldal-tulajdonosok azonban az egyszerűbb utat választják: lelopják más site-okról azt az anyagot, amire szükségük van, és sajátjukként tüntetik fel. Az idegen tollakkal ékeskedők legtöbbször nincsenek tisztában a robotok működési mechanizmusával, a keresők szabályzatában lefektetett duplikáció-teóriával, és sokan például abban a téves hitben ringatják magukat, hogy lemásolván a Google találati lista élén található weboldalt, ők is oda tudnak majd kerülni, hiszen egy értékes, kiemelt helyezést elért site-ot sikerült elcsenniük. A szellemi termék ellopása viszont nem csak hogy törvénysértő, hanem káros is, méghozzá annak, aki ezt teszi, hiszen a Google és a többi intelligens webkereső elraktározza az adatbázisban az első beindexelést, és ha még egyszer ugyanazzal a tartalommal találkozik, akkor a másolt (időben később létrehozott, és beindexelt) honlapot megbünteti, nem kínál fel neki előkelő pozíciót. S még nem is beszéltünk a több hónapig tartó linképítésről, és a magas PR-értékről, ami szintén fontos kritérium...
S hogyan lehet a duplikált tartalmakat felderíteni? Erre a célra létezik egy rendkívül hasznos online eszköz, melyet a következő címen érhetünk el: http://copyscape.com/
Egyesek megelégszenek a tartalom átemelésével, ám a Prim Online egyik szerkesztőjének a weboldalát teljes egészében átvették, még a tulajdonos nevét sem törölték ki, tehát a tolvaj visszaél annak személyazonosságával is! Az eredeti site tulajdonosa időközben átalakításokat végzett honlapján, megváltoztatta annak külalakját, és kis mértékben a tartalmat is, ám a másolt weboldal tökéletesen úgy néz ki, és tartalmilag is szinte megegyezik az eredeti előző verziójával. A tartalom és a site jogos birtokosa a Cégalapítás Romániában kulcsszóra élezte ki oldalát, a plagizáló pedig teljes egészében lemásolta azt, itt-ott kibővítette feltehetőleg máshonnan eltulajdonított szövegrészekkel, és más nevét használva várja a megbízásokat, csupán az elérhetőséggel kapcsolatos adatokat cserélte ki.
Aki meg szeretné tekinteni a szóban forgó honlapokat, az megtekintheti azokat itt és itt, s összehasonlíthatja az egyezéseket.
 

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50