Új keresőmotor muszlim felhasználóknak

MTI Sajtóadatbank, 2009. szeptember 15. 08:30

A muszlim vallási előírásoknak nem megfelelő ("haram") tartalmakat kiszűrő keresőmotor indult (imhalal.com). A kereső figyelmezteti a felhasználókat, ha olyan kifejezés után kutakodnak a neten, amely nem eléggé erkölcsös egy hívő számára.

Ha például az angol porn (pornó) szóra keresünk, akkor a képernyőn piros betűs hibaüzenet jelenik: "Ajaj az Ön keresése kimeríti a haram 3/3-as szintjét. Azt javaslom, változtassa meg a kifejezést és próbálkozzon újra". A hármas szintű haram tartalmat a rendszer meg sem jeleníti.

 A szex kifejezés - amely kettes "erkölcsi szintű" - begépelésekor ugyancsak figyelmeztető ablak jelenik meg, ám a felhasználó - saját felelősségére - az ehhez kapcsolódó találatokat megtekintheti. Hasonló az eljárás az egyes haramszint (pl. a tilalmas alkoholos italok nevei vagy a sertés) esetén, amelyek azért kerültek a legkevésbé ártalmas kategóriában, mert - mint azt az alapító Reza Sardeha megjegyezte - "az interneten keresztül úgysem lehet ételt, vagy italt fogyasztani".

 A keresőt a hónap elején indították, és eddig 400.000 felhasználó próbálta ki. Sardeha reklámbevételekből tervezi a honlap fenntartását. A muszlimok rendkívül aktívakká váltak az internethasználat terén az utóbbi években, de kevés eszköz áll rendelkezésükre, amely megvédené őket a vallásukat sértő internetes tartalmaktól. Az ImHalal.com célja, hogy a vallás gyakorlói teljesen biztos és tiszta módon kereshessenek rá kifejezésekre az interneten.

 A hagyományos keresőmotorokat korábban sok kritika érte, amiért olyan tartalmat jelentetnek meg, mely sértheti a helyi kultúrát, sőt akár a helyi törvényeket is. Egy indiai szociális aktivista például azért perelte be saját országában a nagyobb keresőmotorokat, mert olyan reklámot és információt tartalmaztak, amely a születendő gyermek nemének meghatározásáról szólt, az ilyen témák reklámozása pedig tilos Indiában. Bizonyos országokban: például Szaúd-Arábiában, illetve az Arab Emirátusokban a honlapokat eleve megszűrik, így a felhasználók nem is kerülhetnek "tiltott virtuális helyekre".
 

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50