Vizuális keresés Microsoft Bing-gel

MTI Sajtóadatbank, 2009. szeptember 15. 09:20

A Microsoft egy új, vizuális kereső funkcióval bővítette Bing keresőprogramjának repertoárját, amely szöveg helyett kisméretű képek formájában jeleníti meg a keresőszavakhoz fűződő találatokat.

Az egyelőre kísérleti fázisban lévő Bing 'Visual Search' Silverlight-alapon dob föl 50 kisméretű képet, amelyekre rákattintva lehet eljutni a megfelelő weboldalra. A keresés szűkítésével a nem megfelelő találatok automatikusan kihullanak, míg a releváns képecskék új elrendezésben töltik ki a képernyőt. A funkció az általános, közismertebb tartalmak és információk esetében igen hatékony. A találatok ráadásul nemcsak egy-egy weboldalra, hanem további Bing találati oldalakra, vagy éppen beépülő programokhoz, úgynevezett widget-ekhez vezetnek, amelyek a puszta szöveges oldalaknál szélesebb körű funkciókat, például vásárlási lehetőséget vagy a kereséshez kapcsolódó egyéb lehetőségeket is kínálnak. A Microsoft ezen kívül a Wikipédia tartalmait elemző Powerset technológiát is beépítette vizuális keresőjébe.

A megoldás nagymértékben a strukturált adatkezelésre épül, ami alapvetően eltér a Google teljes internetet átfogni próbáló megközelítésétől – persze a Google is használja a strukturált módszert különleges esetekben, például a filmpremierekhez kapcsolódó kereséseknél. Ebből adódóan a Bing Visual Search a speciális, jóval kisebb mennyiségben vagy éppen a világháló perifériáin rejtőző információk esetében korántsem olyan hatékony, mint például a Google keresője. Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy mikor debütál a Bing új funkciója a nagyközönség előtt.
 

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05