Windows kártevőt terjeszt a Linux zombihálózat

Genda Csongor Zoltán, 2009. szeptember 15. 10:23

Egy orosz webfejlesztő felfedezett egy olyan Linux botnetet, amely fölött hackerek átvették az irányítást, és Windows vírusok terjesztésére használják.

Denis Sinegubko figyelt fel elsőként az eltérített Linux szerverekből álló hálózatra, amely tulajdonképpen szinte észrevétlenül működik, a fertőzés egyetlen jele a 8080-as porton keresztüli természetellenes adatáramlás. Egyelőre teljes homály fedi az esetet, ugyanis maga a zombihálózat felfedezője is csak találgat azt illetően, hogy mégis hogyan tudtak ismeretlenek megkaparintani több száz Linux szervert. Sinegubko azt feltételezi, hogy egy illetéktelenül megszerzett admin jelszó segítségével hajtottak végre sikeres támadást a rendszerek ellen a bűnözők. A szakember akkor észlelte a botnetet, amikor számos ismert, kártevőt tartalmazó weboldal frissült, és megváltozott azok hosztja, vagyis már nem kínai IP-tartományra volt visszavezethető azok eredete, hanem az említett Linux hálózatra.
Miután Sinegubko értesítette a megfertőzött rendszerek üzemeltetőit, azok nyomban kitöröltek több mint száz hosztnevet az adatbankból, de a hackerek is résen voltak, és rögvest újakat regisztráltak.
 

Kulcsszavak: vírus security Windows Linux

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09