Az Intel szerint is vége a válságnak

Kiss Ádám Zoltán, 2009. szeptember 22. 22:37

A vállalat vezérigazgatója személyesen jelentette be, hogy szerintük a globális számítógéppiac nagy léptekkel lábal ki a válságból, és 2009 végére már növekedést várnak.

Paul Otellini szerint a saját adataik és jóslataik kivételesen nem esnek egybe a legnagyobb piaci elemzők várakozásaival. A szakértők körében is kisebb meglepetést okozott, hogy mind az IDC, mind a Gartner véleményétől eltérően az Intel 2009-re nem a piac szűkülését prognosztizálja. Az elemzőcégek a vállalati költekezések visszafogottságát és az egyetlen erős szektor, az olcsó nettopok kicsi nyereségkulcsát hozták fel állításaik igazolására. Otellini szerint viszont a számítógépekre egyre nagyobb szükség van a hétköznapi életben, és ez lassan a forgalmi adatokon is meglátszik. Tény, hogy időközben a Gartner is szelídített véleményén, ma 2 százalékos csökkenést, míg néhány hónapja még 6 százalékos visszaesést jósoltak. A hardvergyártók nem látják rózsásan a jelenlegi évet, de a2010-re szinte kivétel nélkül jelentős forgalomemelkedéssel  számolnak. Bár az Intel nem közölt pontos adatokat, csupán a bejelentés hatására délutánra 8 százalékkal emelkedtek a vállalat részvényei, sőt a rivális AMD is 5,5 százalékot erősödött, ami vélhetően annak tudható be, hogy a cég gyenge eredményei ellenére is részesülhet a válság lezárultából. Otellini, hogy valamilyen jövőképet is a hallgatóság elé tárjon, bemutatott néhány 22 nanométeres csíkszélességgel készült chipet is. Ezek várhatóan még gyorsabbak és alacsonyabb fogyasztásúak lesznek, csupán felépítésük miatt is, ám az újdonságok sorozatgyártására az a Intel jelenlegi ütemterve szerint még 2011-ig várnunk kell.
 

Kulcsszavak: trend Intel

Trend ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Tovább terjeszkedik a belga-magyar logisztikai raktárfejlesztő-vállalat

A belga-magyar tulajdonosi háttérrel rendelkező Weerts Logistics Park (WLP) HUR One Kft. közel 55 000 m2 alapterületű logisztikai csarnokot épít Debrecen szomszédságában, Ebesen. A WLP az első külföldi érdekeltséggel is rendelkező beruházó, amelyik előre, megrendelésállománnyal még nem rendelkező, spekulatív módon fejleszt a Hajdú-Bihar-Vármegyei székhely térségében. A kitűnő lokációjú beruházásra a debreceni repülőtér és az épülő BMW gyár közelében kerül sor. 

2024. április 24. 14:46

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50