Variációk külső és belső SSD-re

Kiss Ádám Zoltán, 2009. szeptember 27. 16:17

A flash chip alapú adattárolás ma még elhanyagolható piaci részesedéssel rendelkezik, de azt is látni, hogy kedvező tulajdonságai, a fizikai hatásokkal szembeni ellenállósága, a mozgó alkatrészek hiánya és a szinte késleltetés nélküli adatkezelés miatt a közeljövőben kiszorítják a merevlemezeket.

A belső SSD-kre jó példa a Kingston  prémium kategóriás E és M sorozata mellett elérhető V családja, aminek használata multimédia, játék és digitális tartalmak kezelése során 581 százalékos sebességnövekedést is jelenthet. Az SSDNow beépítéséhez egy szabványos SATA csatlakozásra van szükségünk, ugyanúgy, mint egy hagyományos merevlemez esetében. Nem kell külön meghajtó programot sem telepítenünk, a Windows operációs rendszerek kezelik az SSDNow meghajtókat, melyek kompatibilisek a 3.0 Gbps Sata eszközökkel (SATA II), támogatják az NCQ-t és hatékony energiagazdálkodásuk és alacsony fogyasztásúk révén méltó ellenfelei a merevlemezeknek. Az SSD nem tartalmaz mozgó alkatrészeket, ezért csendesek és nincs is mi, ami tönkre mehetne bennük. A NAND Flash technológia velejárója, hogy az egyes memóriacellák véges számú írási és olvasási ciklust viselnek el. A Kingston SSD-kben levő technológia az adatokat egyenletesen osztja el a meghajtón, ami az eszköz élettartamának jelentős megnövekedésével jár, ezért az SSD-k tartalmaznak egy extra tárterületet is. Például a 128 GB-os SSDNow-n 156 GB szabad hely van. Ezt az extra tárterületet használja a meghajtó algoritmusa, hogy helyettesítse a meghibásodott blokkokat. Átlagos felhasználás mellett a Kingston SSDNow élettartama három-öt évre tehető. Érdekes dolog, hogy az SSD-ken tárolt adatokat nem szükséges töredezettség-mentesíteni. Bármely memóriacellát a meghajtó ugyanolyan gyorsan ér el, nincs szükség így átmeneti tárolóra sem. A meghajtó teljesítménye nem függ az adatok mennyiségétől vagy elhelyezkedésétől, az adatolvasásakor a keresési (seek) késleltetés közelít a nullához. A Flash bázisú adattárolással extrém sebességű adatátvitelt érhetünk el. Az alkalmazások betöltődése megdöbbentően gyors lesz, nem is beszélve az operációs rendszer felállásáról. A merevlemezek gyakori hibaforrása, hogy túlmelegszenek, de folyamatos használat mellett is elérhetik akár 60 Celsius fokot is. Nos, az SSD nem melegszik, így értelemszerűen hűteni sem szükséges.

A noteszgépek egyre nagyobb teljesítménnyel rendelkeznek, így egyre többen használják azokat asztali gép helyett is, ez viszont számos új kihívást teremt a laptopokkal szemben. Az egyik ilyen a nagymennyiségű adatok tárolása és gyors mozgatása. A Verbatim SSD meghajtói az ExpressCard bővítőhelyek nagy adatátviteli sebességét aknázzák ki. A Verbatim ExpressCard SSD-k ötször gyorsabbak az USB porton elérhető sebességnél és elrejthetők a laptopban, méretük (75 x 34 x 5 mm), maximális 120 MB/s (800-szoros) olvasási, valamint 30 MB/s (200-szoros) írási sebességük bőven meghaladja az USB-alapú tárolóeszközök adatátviteli sebességét, mivel az USB-s eszközök sebességét a csatlakozók adatátviteli képessége korlátozza. Mivel a Verbatim ExpressCard SSD belefér a noteszgépek ExpressCard nyílásába, nem kell további eszközöket magunkkal cipelni ahhoz, hogy folyamatosan használható, automatikus adatmentésre alkalmas megoldásunk legyen. A notebook tárolókapacitása anélkül növelhető, hogy azt meg kellene bontanunk, ami például céges laptopok esetében nem is megengedett. A Verbatim ExpressCard SSD-vel használható a Windows ReadyBoost technológiája, azaz a Microsoft Windows Vista operációs rendszer alatt az SSD tárhely egy részének felhasználásával felgyorsíthatjuk mobilgépünk sebességét. A gépben levő értékes adatok és fájlok napi rendszeres mentése automatizálható az SSD-khez kapott Nero BackItUp 4 Essential programmal, használhatók 34 és 54 mm-es nyílással ellátott laptopokkal is. Használatukhoz csak be kell illeszteni őket, nincs szükség hardvertelepítésre.

Hardver ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A Philips Monitors E1 terméksorozat három új, többcélú modellel bővül

A Philips Monitors E1 sorozata ebben a hónapban három új modellel bővül. Az irodai felhasználók és távmunkában dolgozók számára szükséges összes alapvető funkcióval ellátott új modellek segítenek a felhasználóknak a kapcsolattartásban és növelik a termelékenységüket, mindezt versenyképes áron. 

2024. március 28. 13:27

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05