Bankkártya méretű SSD meghajtó a Toshibától

Mészáros Péter, 2009. szeptember 27. 20:29

A japán cég leginkább a noteszgépek tervezőinek szeretne kedvében járni mini meghatóival, melyek akár a 62 GB-os méretet is elérhetik, és egyben egy új csatolófelület előfutárai.

A Toshiba maga is jelentős tényező a noteszgépek piacán, így a vállalat saját bőrén érezheti, mennyire számít minden centiméter, sőt milliméter a tervezés során. A merevlemezek terén is a miniatürizálásban utazó vállalat most az éppen legújabb 32 nanométeres csíkszélességű gyártási technológia segítségével mutatta be újdonságát. A ksi méretű, kis fogyasztású eszközök két formában és mindkét változatban két kapacitással érkeznek majd. A nem szokványos, 30 és 62 GB-os egységek nagyobbika is csupán hetede a szabványos 2,5 inches bővítőhelyre tervezett SSD-knek, súlyuk pedig nyolcada mai társaikénak. A Toshiba egyúttal bevezeti az úgynevezett Half-Slim és mini-SATA elnevezéseket is. Az utóbbi új csatlakozófelülettel is rendelkezik mérete miatt, ez pedig az mSATA nevet kapta, így a SATA, és eSATA mellett nemsokára újabb fogalommal találkozhatunk a boltok árlistáján. A mini-SATA mérete 30mm x 4,75mm x 50,95mm, míg a SATA II csatlakozású modell 54mm x 4mm x 39mm-es. A lényeg természetesen a noteszgépek tehermentesítése, de az újdonságok éppen ennyire megtalálhatják helyüket idővel a nettopokban is. Sőt az sem kizárt, hogy a mini-SATA akár az okostelefonokban is debütál nemsokára, hiszen erre mérete alapján minden esélye meg van. Az apróságok egyben meglehetősen gyorsak is olvasási sebességük nem hagy semmi kívánnivalót maga után, hiszen eléri a 180MBps-t, írási sebességük pedig 70MBps. Az mSATA nem csupán a Toshiba szüleménye, amennyire zavaróan nagynak hat ma egy IDE kábel a SATA változathoz képest, olyannyira ormótlanok lesznek néhány év múlva a mai merevlemezek, és erről az üzletről senki nem kara lemaradni. Az mSATA specifikációinak szabványosításában így számos iparági nagyágyú részt vesz, mint például a Dell, a Hewlett-Packard, a Lenovo, a Samsung, a SanDisk, vagy éppen a STEC.

Kulcsszavak: Toshiba winchester

Hardver ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A Philips Monitors E1 terméksorozat három új, többcélú modellel bővül

A Philips Monitors E1 sorozata ebben a hónapban három új modellel bővül. Az irodai felhasználók és távmunkában dolgozók számára szükséges összes alapvető funkcióval ellátott új modellek segítenek a felhasználóknak a kapcsolattartásban és növelik a termelékenységüket, mindezt versenyképes áron. 

2024. március 28. 13:27

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05