Ericsson roadshow Budapesten - központban a szélessávú, IPTV-s televíziózás jövője

Kovács Attila, 2009. szeptember 30. 19:03

Szeptember 30.-október 1. között lágymányosi fejlesztő központjában rendezi meg Televisionary Roadshow nevű roadshowját az Ericsson. Az esemény példákkal gazdagon illusztrált sajtóbemutatóján kiderült, a technológiai bemutatók széles körét (IPTV, mobiltelevízió, connected home, Me-On-TV, IMS, social media portal, RCS áés BCS) kínálja a cég.

IPTV
A műsorok rögzítésén és oda-vissza tekerésén túl az IPTV felhasználóknak lehetősége van nyomon követni ismerőseik elérhetőségét, továbbá szöveges üzeneteket küldeni közvetlenül a TV-képernyőre a TV-műsor közben megjelenítve azt. Az IPTV lehetővé teszi az olyan kommunikációs szolgáltatásokat, amelyek a szélessávú és az IMS-technológiát alkalmazzák a személyre szabott televíziózást lehetővé tévő funkciók biztosításához. Az Ericsson IPTV megoldása is szabványos és megfelel az Open IPTV Forum követelményeinek.

Mobiltelevízió
Az Ericsson mobiltelevízió megoldása lehetővé teszi televíziózási szokásaink megváltoztatását: bármilyen eszközön, bármikor, bárhol elérhetjük a személyes televíziónkat. Az Ericsson mobiltelevíziós jövőképe öt alkotóelemből áll össze: személyre-szabhatóság, interaktivitás, kommunikáció, nagy felbontás, felhasználók által létrehozott tartalom). Az Ericsson mobiltelevíziós kliense révén a felhasználók az „egygombos” gyors csatornaváltással kézben tarthatják a televíziós élményt. Az Ericssonnak a csatornaváltáshoz mindössze három másodpercet igénylő gyors csatornaváltási megoldása a leggyorsabb a piacon.

Connected Home
A Connected Home Solution (csatlakoztatott otthon megoldás) révén mobiltelefonról irányíthatók az otthoni média eszközeink és lehetséges az otthonban található készülékekre való csatlakozás és médiahozzáférés. Ez az olyan távközlési és fogyasztóielektronikai szabványok együttes alkalmazása révén érhető el mint például az IMS és DLNA.

ME-On-TV – bárki lehet TV-riporter
Az elsősorban médiavállalatoknak, például műsorsugárzóknak, műsorgyártó vállalatoknak és on-line szolgáltatóknak szánt Me-On-TV lehetővé teszi a mobilfelhasználók számára, hogy tartalmat tegyenek közzé vagy élőben jelenjenek meg bármilyen TV műsorban.

A Me-on-TV megoldás a holland piacon már több formátumban is megjelent. A Me-On-TV vezető technológia alkalmazásával biztosítja a  kiváló minőségű tartalmat, különös tekintettel a szinkronizációs funkciókra, a felhasználói profil beállítására és a piac legjobb képkeret-sebességét kínáló végpont-végpont videomegoldásra.

Konvergens multimédiás szolgáltatások IMS-en keresztül
A konvergált multimédiás szolgáltatások IMS-en keresztül (Converged Multimedia Services over IMS, „CMS over IMS”) az Ericsson által megálmodott IMS-alapú megoldás, amely három képernyőn (PC vagy laptop, mobiltelefon és TV) keresztül kombinál zökkenőmentes integrált kommunikációt. A „CMS over IMS” az alábbiakat foglalja magában: élő TV-adás megtekintése és megosztása, üzenetkezelési megoldások, köztük a vizuális hangposta, különböző készülékek  közötti csevegés, SMS-IMS üzenetküldés és IMS Messaging alapú fájlátvitel. A felhasználók használhatják a mindhárom képernyőn rendelkezésre álló aktív címjegyzéket.

Social Media Portal
A Social Media Portal (közösségi médiaportál) olyan közösségi médiaplatform, amely a hálózatüzemeltetőt a web 2.0 ökoszisztémába vezeti.A felhasználók által létrehozott tartalom barátok közötti és külső közösségekkel való megosztását szolgálja SMS, MMS és videó formájában. A közösségi médiaportál lényege, hogy segítsék a távközlési szolgáltatókat abban, hogy szerepet vállalhassanak ebben az ökoszisztémában. Az Ericsson Social Media Portal megoldása segítségével a felhasználók bármely mobiltelefonnal csatlakozhatnak a közösségi hálóhoz. A megoldáshoz nem szükséges kliensletöltés, így egyszerűen használható. A felhasználókat valós idejű, általuk létrehozott tartalom közzétételére és elérésére ösztönzi olyan népszerű oldalakon, mint például a Facebook, a Flickr, a Youtube és a Bebo.

Rich Communication Suite (RCS)
Az RCS (egységes kommunikációs készletet) a fiatal felhasználók piaci szegmensét célozza meg. Gazdag felhasználói lehetőségeket biztosít a jelenlét információk megosztására, chat-elésre szöveges állapot információk megosztására ("tag line"), file küldésre, video, saját ikon megosztásra és ismerősök nagyon gyors és kényelmes elérésére. Egy felhasználói vélemény: "Ez annyira jó, hogy már tényleg veszélyes, nem tudsz elszakadni a pötyögéstől, elveszi a figyelmed az útról, eltévedsz és nekem még majdnem balasetem is volt emiatt." Ez a szabványos megoldás egy újabb lehetőség a szolgáltatók számára, hogy megóvják "felségterületüket" az internetes világ további terjeszkedésével szemben és ne váljanak közműszolgáltatóvá. Az RCS lehetővé teszi, hogy különböző szolgáltatók és készülékgyártók együttműködésre képes kommunikációs szolgáltatást nyújtsanak. 

Business Communication Suite (BCS)
A megoldás a kis- és középvállalkozásokat célozza meg. A modern üzleti felhasználóknak szánt, egyszerűen használható környezet egyesíti a közösségi hálózatok kezelésére szolgáló eszközöket, az egységesített kommunikáció hatékonyságát és a mobiltelefonok rugalmasságát. Valódi konvergens megoldás, ami a hagyományos IP alközponti funkciókat nemcsak a szokásos asztali telefonkészülékeken teszi elérhetővé, de bármely más telefonképes terminálon is, mint pl. a számítógép vagy a mobiltelefon. A közösségi szolgáltatások a felhasználó részére hatékony kommunikációt biztosítanak a teljes jelenlét információ támogatásával, mindenki számára látható módon. A funkciókat chat-elés, file küldése, video megosztás, szöveges állapot információ ("tag line") egészítik ki. Minden funkció elérhető számítógépes kliensen is, és lehetőség van a közös telefonszám funkcióra. A megoldás a szolgáltatók arculatához adaptálható és az integrációk révén csökkenti a lemorzsolódást és növeli a szolgáltató felé az elkötelezettséget és az árbevételt is.

Kulcsszavak: Ericsson IPTV

Internet ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A Zyxel Networks gyors és megfizethető WiFi 7 opciót mutat be KKV-knak

A Zyxel Networks, a biztonságos, mesterséges intelligencia alapú felhőalapú hálózati megoldások vezető szállítója, piacra dobta az NWA130BE – BE11000 WiFi 7 Triple-Radio NebulaFlex hozzáférési pontot (AP). Mivel a WiFi 7-támogatott eszközök 2024-ben válnak általánossá, az NWA130BE lehetővé teszi a kis- és középvállalkozások (KKV-k) számára, hogy páratlan hálózati sebességet, kapacitást és a lehető legjobb WiFi élményt élvezhessék. 

2024. március 6. 19:24

Új korszak jön az 5.5G, a mesterséges intelligencia és a felhő alapú megoldások integrálásával

A küszöbön álló 5.5G-korszak jegyében mutatta be legújabb innovációit és megoldásait a Huawei Technologies az idei Mobil Világkongresszuson. A vállalat várakozásai szerint az 5.5G technológia kereskedelmi forgalmazása már idén elkezdődik, amely lehetővé teszi új alkalmazási területek kiaknázását. A közelgő új, 10 Gigabites mobilszélessáv korszakában a szolgáltatóknak a kiváló minőségű hálózatépítésre kell törekedniük, hogy ki tudják használni az 5.5G technológia nyújtotta új lehetőségeket. A Huawei partnereivel együtt világszerte már több mint 20 városban működött közre 5.5G hálózatok kereskedelmi telepítésében és tesztelésében.

2024. február 28. 20:26

Gigabit sebességű internetet ad a Vodafone a kisebb díjcsomag áráért

Nagyobb sebességű internetet ad a Vodafone Magyarország a kisebb díjcsomag árért minden új, legalább 1 éves határozott idejű vezetékes internet és TV előfizetésre kötött szerződés esetén 2024. február 15. és április 15. között. Az ajánlat keretében így most TV előfizetéssel együttesen vásárolt Net M csomag áráért Net L csomagot, a Net L csomag áráért pedig Gigabit Net* csomagot ad a szolgáltató. A kedvezmény mindaddig érvényes, amíg az előfizető csomagot nem vált, vagy le nem mondja a szerződését.

2024. február 19. 11:29

Yettel: 89%-kal nőtt az adatforgalom az előző évi ünnepekhez képest

A korlátlan adatcsomagok és az otthoni internetmegoldások térnyerése is hozzájárul, hogy előző évhez képest idén jelentősen, 89%-kal nőtt a mobilinternet-forgalom a Yettel hálózatán a december 24. és január 1. közötti ünnepi időszakot vizsgálva. A szolgáltató ügyfelei szilveszterkor 8%-kal több SMS-t küldtek, mint tavaly ugyanekkor.

2024. január 3. 11:50

Újabb településeken válik elérhetővé a Vodafone gigabites internete

A közelmúltban 8 vármegye 71 településén végzett hálózatfejlesztési munkálatokat a Vodafone Magyarország, melynek köszönhetően november végétől újabb közel 180 ezer háztartásban lesz elérhető a szolgáltató 1 gigabit* sebességű vezetékes internetszolgáltatása. A fejlesztéssel a szolgáltató üzemeltetésében lévő vezetékes hálózatának 81%-án tapasztalhatják meg a Vodafone-ügyfelek az otthoni szórakozás élményét a nagykapacitású, szupergyors internettel és TV élménnyel.

2023. december 1. 09:57

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09