Hidrogén-alapú mobiltöltő Tajvanról

Milkovits Gábor, 2009. október 5. 09:10

Tajvani kutatók olyan mobiltelefon-töltő megoldást fejlesztettek ki, amely hidrogénalapú, ezért nemhogy elektromos hálózatra nincsen szükség a használatához, de semmilyen módon nem szennyezi a környezetet.

A környezetbarát töltőt a szigetország Hsinchu városában található Ipari Technológiai Kutatóintézetben fejlesztették ki. A készülék képes nagyjából két óra alatt feltölteni egy átlagos mobil akkuját, ami elég jónak mondható. Tsau Fanghei, az intézet kutatója a sajtónak elmondta, hogy találmányuk révén valódi áttörésre számítanak a területen: terveik szerint 2012-ben a technológia készen áll majd arra, hogy a hidrogén-alapú telefontöltők teljesen átvegyék a mostani vezetékes megoldások helyét.

Más vonalon methanol-alapú, részben szintén hidrogént használó üzemanyagcellákkal kísérleteznek, főleg japán cégek. Ezeknek, illetve az üzemanyagcellákat használó mobilkészülékeknek és laptopoknak a kereskedelmi forgalmazását régóta ígéri a Toshiba és mások is, ám prototípusokon kívül mindeddig nem rukkolt elő senki semmivel.
 

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09