Radeon 5870, az elérhető teljesítmény

Kiss Ádám Zoltán, 2009. október 11. 11:56

Az 5870-es Radeon az árskála közepén helyezkedik el, még ebben az évben jön a GPU két másik változata, egy csúcskategóriás Hemlock 5890 és egy olcsóbb megoldás is, a Juniper 5850. nagy várakozás övezi a két 5870-es processzort tartalmazó X2-es szörnyetegek érkezését is, jövő év elején pedig a belépő szintű, olcsó kártyák gyártását támogató egyszerűbb variánsok is a piacra kerülnek.

A Microsoft új operációs rendszerével szinte egy időben kerülnek a boltokba az ATI új grafikus chipjeit tartalmazó kártyák. Nem véletlen az egybeesés. Az új GPU fejlesztését a Microsoft az új Xboxokba szánt motor megrendelésével indította el az ATI-nál, és az operációs rendszerébe pedig beépítette a DirectX 11 API-t, melyet kihasználni jelenleg csak ezekkel a kártyákkal lehet, a DirectX 11-es játékok pedig már karácsony előtt elérhetők lesznek. Tehát az új Radeonokkal az ATI egészpályás letámadást indított, ami bejöhet az új Windows 7 és a Core i7/i5 technológiák őszi debütálásával támogatva, a vásárlók könnyen asszociálhatnak az új rendszerekkel kapcsolatban a piros csapat termékeire. Az 5870-es (RV870) 2,1 milliárd tranzisztorból áll, ami több mint duplája a korábbi Radeon, az RV790 alig egymilliárd tranzisztorának. Az ATI éppen ezt tűzte ki célul: megduplázni az RV790-es sebességét. A memóriák GDDR5-ösök lesznek csak, az órajel pedig 850 MHz lesz. Elméletileg az ATI nem engedi ennél a GPU-nál a gyárilag tuningolt, tehát nem referencia órajelekkel működő kártyák gyártását, de ez nem jelent akadályt a tuningmestereknek semmiben. Az energiaigény kritikus pont a mai kártyák esetében, hiszen extra igényekkel lépnek fel a meglévő rendszerekkel kapcsolatban. A Radeon HD 5870-es amikor pihen 27 wattot igényel csupán. Ha kihajtjuk belőle a szuszt, akkor 110 W-ig szalad az étvágya. Egy ilyen GPU-t magába foglaló kártya fogyasztása ekkor 190 W környékén lesz majd.

 Az új 11-es API a DirectX 10-es megoldásokkal szemben akár 50 százalékos gyorsulást is hozhat a képfeldolgozás során. A Microsoft a DirectX 11-es API-ban bevezeti a compute shadereket, amelyek lehetővé teszik a fejlesztők számára, hogy a grafikus chip gyorsaságát ne csak grafikus feladatokra fordítsák. Ugyanúgy használhatók lesznek a GPU-k általános célú műveletekre, például bonyolult számításokra, mesterséges intelligencia döntésekre és modellezésekre, mint a mai CPU-k. Az Nvidia Physics megoldása már régóta támogatja ezt a megoldást, de ez a lehetőség csak a zöldek grafikus kártyáin volt eddig elérhető, ezért nem terjedt el oly gyorsan a játékgyártók körében. A Microsoft az új XBOX-ba rendelt grafikus processzorokhoz megoldotta a szoftveres (és persze a fejlesztői környezet, az SDK) a támogatást, amelyet a Windows 7 megjelenésével a PC-s világ számára is általánosan elérhetővé tett. Az új technológia a játékfejlesztők nagy érdeklődését is magával hozta és számos nagynevű játék átirata készült már el vagy várhatóan a következő hetekben-hónapokban fog megjelenni.

Kulcsszavak: ATI grafikus kártya

IT ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Barangolj, dolgozz és játssz a BOOX tablettekkel!

Hogy kiszabadulhassanak a hagyományos irodák korlátai közül és egy nyitott környezetben élhessenek, egyre többen választják a digitális nomádságot a munka és magánélet közti jobb egyensúlyért. Annak ellenére, hogy a véget nem érő nyári kalandok vagy a különböző kultúrák megismerése igencsak csábító, számos kihívást jelentenek.

2024. április 17. 11:41

Júniusban érkezik Magyarországra a Lenovo Legion Tab Android Gaming Tablet

A Lenovo bejelentette, hogy a Lenovo Legion Tab júniusban Magyarországon is elérhetővé válik. A 8,8 hüvelykes Android táblagép – amely a modern mobilos játékosok számára készült – áthidalja a PC és a mobiljátékok közötti szakadékot, egyúttal elérhető és kényelmes megoldást kínál a kiemelkedő játékélményt kereső játékosok számára.

2024. április 15. 14:43

Országos előadássorozatot indít az SZTFH a magasabb szintű kiberbiztonságért

A vállalati kiberbiztonság erősítése érdekében a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága (SZTFH) 2024 áprilisában ismét egy többállomásos országos rendezvénysorozatot indít. A roadshow célja, hogy felhívja a figyelmet a vállalatokat érintő kiberbiztonsági fenyegetésekre, valamint – a cselekvő állam részeként – elősegítse a nemzeti digitális szuverenitás és a kiberbiztonság, mint a piacon megvalósuló versenyelőny érvényesítését.

2024. április 13. 14:20

Szerkessz 4K-s Adobe Premiere videókat az ASUSTOR Flashstor 12 Pro NAS-ról!

Az Adobe Premier Pro az egyik legnépszerűbb videószerkesztő alkalmazás. Az Adobe Premiere videók szerkesztésére és speciális effektek hozzáadására is használható. Szerkesztés közben azonban olyan problémák léphetnek fel, mint a nem megfelelő teljesítmény, a tárolólemezek lassúsága, az elegendő tárolókapacitás hiánya, vagy éppen a lemezek meghibásodása és a biztonsági másolatok hiánya. A kevés tárhellyel rendelkező számítógépek felhasználóinak és a tartalomgyártóknak az ASUSTOR a Flashstor 12 Pro használatát javasolja a hatékony 4K-videószerkesztéshez.

2024. április 13. 06:09

Nagy teljesítményű számítógépet mutatott be az Emerson

A Movicon szoftverrel és a PACEdge IIoT platformot előre telepítve tartalmazó PACSystems IPC 2010 nagy teljesítményű számítástechnikát biztosít az ipari edge adatvizualizációs alkalmazásokhoz.

2024. április 12. 13:37

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09