Legalább két hónapot késik a Leica nagyszenzoros gépe

Kiss Ádám Zoltán, 2009. október 20. 11:12

A Leica bejelentette, hogy az eredetileg ebben a hónapban kiadni tervezett S2-es gépe a vállalat túlterheltsége miatt legalább két hónapot késik, és legkorábban decemberben kerülhet a boltokba.

Az először a 2008-as Photokina vásáron megszellőztetett gép nagy érdeklődést keltett, hiszen a 35 mm-es kisfilmes képkocka méretű érzékelőnél is 56 százalékkal nagyobb szenzorra épül az újdonság. Az eddig iparági szabványnak tekintett kisfilmes mérethez való visszatérés a korábbi optikák használatát teszi lehetővé, ám most a Leica S2 rendszerében egy 30 x 45 mm-es, 56% százalékkal nagyobb 37,5 megapixeles érzékelő kapott helyet. A megnövelt méret kiváló képminőséget és érzékenységet ígér, a 37,5 megapixeles felbontás pedig minden alkalmazási területen bőven elégséges. Mivel a szenzorokat a PC-k központi processzorához hasonló technikával állítják elő, egyetlen adott méretű nagy lapon kerülnek legyártásra, és azután ezt darabolják fel pogácsa szaggatáshoz hasonló eljárással, ha nagyobb a szenzor, jóval kevesebb darabot lehet készíteni ugyanabból a gyártólapból, így jóval magasabb lesz a darabár. A Leica gépének egyik érdekessége azonban, hogy a nagy fizikai kiterjedésű érzékelő köré épített gépet az ígéretek szerint jóval a többmilliós nagy gépek árfekvése alatt dobják piacra, így félmillió forint körüli félprofi áron vásárolhatunk valóban professzionális modellt.

A por és fröccsenés álló 1,4 kilós házhoz értelemszerűen teljes objektív garnitúrát is bemutat a gyártó, ám ezt is csak későbbi időpontban vásárolhatjuk meg. A késés oka a gyártó szerint a modell iránti hatalmas igény, és mivel nem szeretnék azonnal hónapokra elértetlenné tenni a vázat, érdemes egy nagyobb készlettel piacra dobni az S2-est. A valóságban vélhetően az is közrejátszik, hogy a Leica többi időközben bejelentett újdonsága, például az új távmérős csúcsmodell M9-es és a profi riportergépek és a kompaktok között új kategóriát teremtő X1-es iránt is nagy az érdeklődés, így a gyár teljesen le van terhelve. Az S2-es megjelenését legkorábban decemberre ígérik, ám a 2010 január eleji szállítás sokkal valószínűbb.
 

Kulcsszavak: Leica kamera

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09