Intel Core i7 és Core i5 alaplapok

Kiss Ádám Zoltán, 2009. október 23. 09:13

Lassan megérkeznek a 1156 tűs foglalatú Intel Core i7 és Core i5 erősebb gépekhez való Intel alaplapok hazánkba, a P55 Express chipkészlettel szerelt lapokból nagyon széles skálájú gépeket építhetünk.

A két új Intel gyártmányú alaplap közül az egyszerűbb felszereltségű Intel DP55WB is figyelemre méltó csatlakozószámmal rendelkezik. A tizennégy lehetséges USB konnektorból kettő (egy host) kompatibilis az Intel Z-U130 USB SSD meghajtóval, ami nem rossz. Előbb utóbb az SSD-k ára is zuhanni fog, akkor pedig már kéznél lesz egy csatlakozó, ahová bedughatjuk. A P55 támogatja az Intel Matrix RAID-et, így a hat SATA csatlakozóval számos variációjú RAID köteteket alakíthatunk ki, ami már az otthoni felhasználásban is jól jön egy váratlan adatvesztés esetén: RAID 0, 1, 5 és 10 (RAID 0+1)-es kötetek építhetők fel ezekkel a lapokkal. Egy IEEE 1394a csatlakozó a hátlapra, egy az előlapra került, így mindig kéznél van, ha rendszeresen kell FireWire eszközt le- és felcsatlakoztatnunk. Egy 16-szoros sebességű PCI Express 2.0 csatlakozóba illeszthetjük a grafikus kártyánkat. A processzort 16 GB DDR3 memóriával rakhatjuk körbe, ha szeretnénk. Az alacsony feszültségű, 1,35 V-os 1066 MHz-es és 1333 MHz-es modulokat használhatjuk ehhez. Az audió rendszert a Realtek 8+2 csatornás hangrendszere alkotja egy ALC888-VC2-GR chip révén. Természetesen van S/PDIF kimenet is a hátlapon és már minden Windows 7 kompatibilis, ez már nem is lehet kérdés. A hálózati kapcsolatot az Intel 82578DC Gigabit-es Ethernet vezérlő tartja fenn. A hardver elemek felügyeletére három szolgáltatáscsomagot kínál az Intel. Az automatikus ventilátor vezérlést, a hőmérsékletet és a feszültség szinteket figyelő szenzorok értékének szemmel tartását, valamint a számítógépház illetéktelenek által való kinyitásának jelzését tudjuk szoftveresen nyomon követni.

Egy kicsit többet kapunk a pénzünkért az SB változattal. A memóriák közül a DDR3 1600 MHz-es modelleket is beépíthetjük a nagyobb sebesség eléréséért. Az Intel DP55SB hangrendszere a Realtek ALC889 kodekjét használja, így a hátlapon már hat jack aljzat és az S/PDIF kimenet mellett bemenet is található. A második, 8-szoros sebességű PCIe grafikus csatlakozóval két monitorkártyás rendszert készíthetünk. A hat RAID-es SATA csatlakozó mellé két Marwell controller is került, a hátlapra pedig kivezettek egy eSATA konnektort, hogy külső SATA eszközeinket is teljes sávszélességgel használhassuk. Az egyik USB aljzatba külső BlueTooth antennát dugva az alaplap és a Windows Vista vagy Windows 7 alapesetben külön driver nélkül is kezelni tudja a kékfogú eszközöket. Persze egyes eszközökhöz továbbra is szükséges lesz meghajtóprogram.

Kulcsszavak: Intel alaplap

Hardver ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Factor 4: a legújabb UltiMaker 3D nyomtató gyártósorok támogatására

Az UltiMaker április 22-én bemutatta az UltiMaker Factor 4 új, ipari 3D nyomtatót, amelyet kifejezetten gyártóüzemi felhasználásra, a gyártósorok működési hatékonyságának és megbízhatóságának növelésére fejlesztettek. Az UltiMaker Factor 4 hazai bemutatójára az Ipar Napjain kerül sor a kizárólagos hazai forgalmazó, a FreeDee Kft. standján (A pavilon, 101F).

2024. április 23. 18:00

A Thermaltake bemutatja a háromféle GPU-elrendezést támogató közepes toronyházát

A Thermaltake, a prémium PC-hardvermegoldások vezető márkájának, CTE E600 MX közepes toronyháza fekete, hófehér és hortenziakék változatban is elérhető. A CTE E600 MX a CTE-sorozat legújabb kiegészítése, egy kétkamrás közepes toronyház, amely a Thermaltake innovatív CTE-kialakítását örökölte, ami a központi hűtési hatékonyság (Centralized Thermal Efficiency) rövidítése, és a kritikus alkatrészek magas szintű hűtési teljesítményének biztosítására összpontosít. Ráadásul a CTE E600 MX háromféle GPU-elrendezési lehetőséggel és cserélhető, kettős előlapi kialakítással rendelkezik, maximális rugalmasságot kínálva a felhasználóknak gépük testreszabásához.

2024. április 23. 13:06

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50