Itt van, de mi is az a Windows 7?

Kiss Ádám Zoltán, 2009. október 23. 19:23

Az új generációs operációs rendszer megjelenése kapcsán tekintsük át, milyen újdonságokat tart fontosnak a Microsoft a Windows 7 bemutatásakor.

Melyek azok az érvek, melyek a gyártó szerint a Windows 7 használata mellett szólnak? A teljesség igénye nélkül válogattunk a Microsoft összeállításából.

1.Windows Tálca
 
 A Windows 7 tálca továbbra is az ablakok közötti váltás megszokott helye. Ugyanakkor most láthatóbb, rugalmasabb és hatékonyabb. Az egyszerű elérés érdekében a Windows 7 operációs rendszerben kedvenc programjaidat például bárhová „rögzítheted” a tálcán. Nem vagy elégedett az ikonok jelenlegi elrendezésével? Most kattintással és húzással kedvedre átrendezheted azokat. Végezetül új módok érhetők el az ablakok előnézetének megtekintésére. Mutass egy ikonra a tálcán a megnyitott fájlok vagy programok miniatűr képének megtekintéséhez. Ezután mozgasd az egeret a miniatűrre az ablak teljes képernyős előnézetének megtekintéséhez. Az előnézeti miniatűrökkel be is zárhatod az ablakokat – rengeteg időt takarítva meg ezzel.
 
2.Gyors és eredményes keresés (Windows Search)
 
 A Windows 7 operációs rendszerben még több dolgot kereshetsz meg még több helyen – és mindezt gyorsabban. Kezdj el írni a Start menü keresőmezőjébe – és azonnal látni fogod a számítógépen található megfelelő dokumentumok, képek, zeneszámok és e-mailek listáját. Az eredmények kategóriákra bontva, és az egyszerűbb keresés érdekében kiemelt kulcsszavakkal és szövegtöredékekkel jelennek meg. Manapság kevesen tartják az összes fájljaikat egyetlen helyen. Ezért a Windows 7 operációs rendszer segítségével a külső merevlemezeken, hálózati számítógépeken és könyvtárakban is lehet keresni. Túl sok keresési eredményt kaptál? Dátum, fájltípus és más hasznos kategóriák alapján azonnal szűkítheted azokat.
 
3.Jump List menük

 A Jump List menük egy új szolgáltatás a Windows 7 rendszerben, amely egyenesen elvezet azokhoz a dokumentumokhoz, képekhez, dalokhoz vagy webhelyekhez, amelyeket mindennap használsz. Egy Jump List menü megnyitásához kattints a jobb gombbal egy program ikonjára a Windows 7 tálcán. (Ezeket a menüket a Start menüben is megtalálod.) Hogy mi jelenik meg egy Jump List menüben, az teljes mértékben az adott programtól függ. A Jump List menü az Internet Explorer 8 esetében a gyakran megtekintett webhelyeket mutatja. A Windows Media Player 12 esetében a gyakran játszott dalok listája látható benne. A Jump List menüből hiányzik egy kedvenced? Bármilyen fájlt „rögzíthetsz” a menükben. A Jump List menük nem csak a fájlok parancsikonjait jelenítik meg. Egyes esetekben olyan műveletek gyors elérését biztosítják, mint az új e-mail üzenetek írása vagy zenék lejátszása.
 
4.Hálózatkezelés
 
A Windows 7 rendszerben hordozható számítógépeden egy pillanat alatt megtekintheted a hálózatokat és csatlakozhatsz azokhoz. Csak kattints a hálózat ikonjára a tálcán. Az Elérhető hálózatok megjelenítése ablak megjelenít minden vezeték nélküli és vezetékes kapcsolódási lehetőséget – a Wi-Fi kapcsolatokat, a szélessávú mobilszolgáltatásokat, a telefonos kapcsolatokat vagy a vállalati virtuális magánhálózatokat. A csatlakozáshoz már csak egy kattintás kell.
 
 5.Snap
 
 A Snap egy gyors (és szórakoztató!) új módszer a megnyitott ablakok átméretezésére: az ablakokat egyszerűen a képernyő szélére kell húznod. Attól függően, hogy melyik szélt (a felsőt, az alsót, a bal vagy a jobb oldalit) választod, az ablak függőlegesen megnő, kitölti a képernyőt, vagy akár több ablakot is egymás mellé rendezhet. A Snap segítségével az ablakok olvasása, rendezése és összehasonlítása csupán... nos, valószínűleg nyilvánvaló.
 
6.Műveletközpont
 
 Bosszantanak a felugró buborékok? A Műveletközpontban beállíthatod, hogy a Windows 7 mely értesítéseit kívánod látni, és melyeket nem. A Műveletközpont gyűjti össze a Windows fő karbantartási és biztonsági szolgáltatásaitól (többek között a Windows Defender szolgáltatástól és a Felhasználói fiókok felügyelete eszköztől) érkező üzenetforgalmat. Ha a Windows valamire figyelmeztetni szeretne, megjelenik a Műveletközpont ikonja a tálcán. Az ikonra kattintva megjelenítheted a figyelmeztetéseket és a javasolt megoldásokat is. A Vezérlőpulton keresztül testreszabhatod a beállításait.
 
7.Képmetsző (Snipping Tool)

 
A Képmetsző eszközzel képernyőfelvétel készíthető bármiről az asztalon – legyen szó egy képről vagy egy weblap egy részéről. Kimetszhetsz egy teljes ablakot, a képernyő egy négyszögletes részét, vagy rajzolhatsz egy körvonalat is az egérrel vagy egy elektronikus tollal. (Esetleg az ujjaddal is, ha érintőképernyős számítógépet használsz.) Ezután elláthatod megjegyzésekkel, mentheted vagy elküldheted e-mailben a képet a Képmetsző ablak jobb oldalán található gombokkal. A Képmetsző eszköz csak a Windows 7 Home Premium, Professional és Ultimate kiadásaiban található meg.
 
+1.Energiagazdálkodás
 
Eleged van abból, hogy laptopod mindig akkor haldoklik, amikor a leginkább szükséged lenne rá? A Windows 7 arra törekszik, hogy az akkumulátor élettartama minél hosszabb legyen. Hogyan? Először is a Windows 7 kevesebb háttértevékenységet folytat, így a számítógépédnek a processzora nincs leterhelve, és kevesebb áramot fogyaszt. A további fejlesztések közé tartozik a kevésbé energiaigényes DVD-lejátszás (ez előnyös hosszú repülőutakon), a képernyő automatikus elsötétítése, a nem használt portok áramtalanítása és a pontosabb üzemidőjelzés. Így kisebb az esélye egy lemerült akkumulátor okozta meglepetésnek.

 + 2.BitLocker meghajtótitkosítás
 
Hogyan védheted meg adataidat az elvesztéstől, az eltulajdonítástól, illetve a támadókkal szemben? A válasz: a BitLocker szolgáltatás. A Windows 7 Ultimate verziójában elérhető továbbfejlesztett BitLocker meghajtótitkosítás segít megvédeni adataidat – a dokumentumoktól a jelszavakig –, mivel titkosítja a Windows rendszer és az adatok által használt meghajtót. Amikor a BitLocker meghajtótitkosítás szolgáltatást bekapcsolod, a rendszer automatikusan kódolja az ezután a meghajtóra mentett fájlokat. A BitLocker To Go – a Windows 7 új szolgáltatása – az olyan, könnyedén más kezébe kerülő cserélhető adathordozókra is kiterjeszti a védelmet, mint az USB-meghajtók és a külső merevlemezek.
 

Kulcsszavak: Microsoft opsys Windows 7

Prim.hu - Kiemelt hír ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Eldőlt, hogy kik képviselik Magyarországot a Nemzetközi Informatikai Csapat Diákolimpián

Két magyar csapat jutott tovább a Szíriában megrendezésre kerülő Nemzetközi Informatikai Csapat Diákolimpiára (IIOT). A világverseny nemzeti előválogatójaként szolgáló Kódkupát március 10-én rendezte meg a Neumann Társaság az Algo Pro Club és a Budapesti Fazekas Mihály Gimnázium együttműködésével. A hiánypótló csapatverseny nagy hangsúlyt helyez a csapattagok közötti kooperációra, ami a vállalati munkakultúrára is felkészíti a fiatalokat.

2024. március 20. 16:03

MI festőrobot szórakoztatta a nézőket a Magyar Ifjúsági Robot Kupán

Az előző évek közkedvelt versenyszámaival, így többek közt a robotszínházzal, robotfocival és a menekítő robotok mérkőzésével zajlott le a 17. Magyar Ifjúsági Robot Kupa (MIRK) Nyíregyházán. A versenyt a Neumann Társaság megyei szervezete, a Nyíregyházi Egyetem és a Magyar Robot Kupa Alapítvány szervezésében, a Neumann Társaság kiemelt szakmai támogatásával bonyolították le.

2024. március 12. 19:17

Újabb Apple Premium Partner üzlettel erősít az iSTYLE a Westendben

Az iSTYLE, az Apple termékek vezető hazai viszonteladója, a mai napon megnyitotta második Apple Premium Partner üzletét a Westend City Centerben. A lépés fontos mérföldkő az iSTYLE életében, hiszen az új flagship store árukínálata, magasan képzett munkatársai és minőségi szolgáltatásai még közelebb hozzák az ikonikus Apple Store-ok vásárlási élményét a hazai közönséghez.

2024. március 8. 18:00

Google atombomba: kombinált Core, Spam és HCU algoritmus frissítés egyszerre

A Google a tegnapi napon bejelentette, hogy több intézkedést is bevezet, amelyek célja a keresési eredmények minőségének javítása.

2024. március 6. 14:39

Átadták a Marketing Diamond Awards győzteseinek járó díjakat

Február 7-én, a MARKETING TRENDFORUM keretén belül, az ETELE CINEMA-ban rendezett eseményen adták át a Marketing Diamond Awards 2023-as elismeréseit. Idén a Pentacom lett az „Az Év Ügynöksége”, míg a Billingo Technologies Zrt. érdemelte ki az „Az Év Vállalata” díjat. A 34 tagú, meghatározó hazai hirdetőkből és ügynökségi szakemberekből álló zsűri szavazatai alapján „Az Év Marketingnagykövete” címet a Kiszervezett Marketing kapta. 

2024. február 14. 12:59

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05