DirectX 11-es Radeon kártyák

Kiss Ádám Zoltán, 2009. október 25. 07:55

Az ünnepekre már kaphatóak lesznek az ATI 5870-es csúcsmodelljének elérhetőbb, de szintén már DirectX 11-es változatai, az 5850-es maggal szerelt modellek.

Az ATI jelenlegi zászlóshajója, az 5870-es GPU-val szerelt grafikus kártyák kicsit szerényebb változatai kezdenek megérkezni a forgalmazókhoz, a HD 5850-es chippel készített meghajtók elsősorban áraikkal vonzzák majd a vásárlókat, főként azokat, akik a Windows 7 alatt játszani is szeretnének. A játékok a közelgő karácsony miatt egyre hangsúlyosabb szerepet kapnak a PC vásárlások motivációi között. Az új Microsoft operációs rendszer, a Windows 7 által hozott látványos grafika és DirectX 11 (pontosabban a DirectCompute 11) technológia változást hoz a játékok terén is. A nagy játékcímek már készülnek az új grafikus motorral, de a régebbi kiadások is gond nélkül futnak a Windows 7 kezei között.
 
 A nagyobb felbontás, a szebb textúra és a Windows 7 által kínált sebesség igényli az új grafikus kártyákat is a PC-nkbe. Az ATI HD 5870-es kártyái jelenleg a sebesség bajnokai, de ennek megfelelő magasabb áruk nem mindenki számára elérhető. Ezért sietett az ATI kiadni a szélesebb vásárlói közönség számára már megfizethető, kicsit visszafogottabb teljesítményű HD 5850-es grafikus motorokat. A kártyagyártók szinte a nagytestvérrel egy időben szállítják is a kedvezőbb árú változatokat, amelyek azonban az 5870-es számos új technológia megoldását ugyanúgy kínálják. A memória itt is GDDR5-ös, amit egy 256 bites sínen ér el a processzor. A memória effektív órajele 4 GHz és már általános, hogy a minimum az 1024 MB. A  Microsoft DirectX 11 technológiát jelenleg még csak az ATI szíves grafikus kártyák tudják kihasználni. Az új grafikus API-val és ezekkel a grafikus kártyákkal akár három monitort is használhatunk, amellyel a játékokban kiterjeszthetjük a látószöget, láthatjuk mi történik mellettünk jobbra és balra, hamarabb megláthatjuk az ellenséget, mint ő bennünket.
 
 A munka során is olyan távlatok nyílnak meg előttünk, ami a hatékonyságot, a kényelmet és a praktikusságot fokozzák a mindennapokban. Már nem divat az asztalon az ablakok között váltogatni, sokkal inkább a többmonitoros megoldások eredményesek igazán. Az egyes monitorokat külön beállítva az adott tartalomhoz, valóságos színekben és árnyalatokban nézhetjük a fotókat, a weboldalalakat és a dokumentumainkat. Egy pillantás alatt áttekinthetjük az e-mailjeinket, a tőzsdei árfolyamokat, a legfontosabb híreket és az ügyviteli programból sem kell kilépnünk emiatt. Az új GPU-val az energiagazdálkodás is megújult. A 2D-s Windows megjelenítés során a hajdani grafikus kártyák fogyasztását is elérhetjük, de full grafika alatt sem kell egy erőművet a PC-be építeni csak a  grafikus kártya kedvéért.
 
Kicsit a jövőbe mutat a DisplayPort csatlakozó, ami a VGA, DVI és HDMI után már a negyedik generációs grafikai csatlakozó felület. Visszafelé kompatibilis bármely korábbi csatlakozóval, egy egyszerű átalakítóval a régebbi megjelenítők is rákapcsolhatók. A DisplayPort kompatibilis eszközökkel azonban már látható a különbség. A színek milliárdjai és jó minőségű HD hang vihető át rajta, miközben a külső eszköz tápellátását is biztosíthatjuk vele. A DisplayPort-ra nem csak monitort, hanem HDTV-t, camcordert, DVD lejátszót is kapcsolhatunk, persze, ha azok is rendelkeznek DP csatlakozóval. A HD 1080p felbontáson túlmutat már ez az új technológia, így a megjelenítésben jelenleg nincs kompromisszum DP-vel. Keressük a DP logós eszközöket!
 

Kulcsszavak: ATI grafikus kártya

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09