Biztonságcentrikus gondolkodás az informatikában

forrás Prim Online, 2009. október 28. 14:16

Egy új, a biztonságcentrikus gondolkodásmódot meghonosító tanfolyam segítségével az adatlopások kétharmada kiküszöbölhető. A NetAcademia által bevezetett kurzus az Egyesült Államok kormánya által már minden informatikustól elvárt CNSS NSTISSI-4011 minősítéssel rendelkező EC-Council Network Security Administrator (ENSA) hivatalos magyar változata.

Új képzést indít a NetAcademia Biztonságcentrikus rendszerüzemeltetés címen. Ez a tanfolyam a Nyugat-Európában és az Egyesült Államokban már népszerű ENSA (EC-Council Network Security Administrator) magyar verziója, mely hazánkban kizárólag az oktatóközpontnál érhető el. A Verizon 2009 tavaszán publikált felmérése szerint 2008-ban az adatlopások 67 százaléka volt visszavezethető egyszerű rendszertervezési és üzemeltetési hibákra. Ezek az ENSA alapgondolatát képező biztonságcentrikus gondolkodásmóddal gyakorlatilag mind elkerülhetők lettek volna.

„Az ENSA képzés, hasonlóan az Ethical hacking kurzusunkhoz, a technikai ismeretek mellett új gondolkodásmódot is tanít. A tanfolyamon megmutatjuk, hogyan üzemeltethetőek az informatikai rendszerek úgy, hogy éjszaka nyugodtan alhassunk, mert tudjuk, hogy az informatika tényleg a mi kontrollunk alatt áll. Ahogyan egy pillangó szárnycsapása kis túlzással tornádót okozhat, úgy egy rossz beállítás is súlyos biztonsági veszélyeknek teheti ki a céget, ami tudatos üzemeltetéssel elkerülhető lenne” – mondta Fóti Marcell, a NetAcademia ügyvezetője.

A tanfolyam három fő tematikus egységből áll. Elsőként a gyors és elnagyolt telepítés során felmerülő tipikus hibák, majd az ok-okozati lánchibák kerülnek terítékre, végül a hamis biztonságérzet okozta csapdák elkerülését mutatják be az oktatók.

Kapcsolódó webcímek:
A magyar igényekre szabott ENSA tanfolyam:
http://www.netacademia.net/Tanfolyam/ENSA

Az EC-Council ENSA tanfolyamának tematikája:
http://www.eccouncil.org/Course-Outline/ENSA.htm

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05

Magyar fejlesztők programján ámul a világ: Már nem csak tanul, teremt is a magyar MI

2024. február 27. 20:28

Magyar siker a bahreini Forma 1-en

2024. február 21. 16:15