Letölthető az első Firefox 3.6 béta

Milkovits Gábor, 2009. november 1. 07:54

A Mozilla nemrég kitűzött sűrűbb szoftverfrissítési stratégiájához híven kiadta a Firefox böngésző következő, 3.6-os verziójának első nyilvános béta tesztváltozatát.

Az új Firefox bétája a https://developer.mozilla.org/devnews/index.php/2009/10/30/firefox-3-6-beta-1-is-now-available-for-download/ oldalon található linkről tölthető le. A 3.6 olyan újításokat tartalmaz, mint a Personas, amely kibővíti a program személyre szabhatóságát, vagy azt a funkciót, amellyel egyszerűen behúzhatók a különféle fájlok a számítógépről a böngészőbe – ez utóbbi jelentősen leegyszerűsíti a feltöltést a web-alapú alkalmazásokba. A böngésző ezen kívül természetesen még gyorsabb lett, mind a betöltést, mind pedig a JavaScript megoldások teljesítményét tekintve. A szoftver része lett egy feladatközpontú füles navigáció és egy letöltésvezérlő is, előbbi révén a felhasználóknak lehetőségük van a böngészőfülek feladatok szerinti csoportosítására. Szintén érdekes újítás az eredetileg a mobil Fennec verzióhoz fejlesztett, de a tájolószenzoros laptopokon is futó megoldás, amely akkor is a vízszinteshez igazítja a megjelenített képet, ha valamilyen irányban elmozdítják a készüléket.  A fentiek mellett szintén új lehetőség, hogy a böngészőben teljes képernyőn jeleníthetők meg a HTML5-alapú videók.

A Mozilla még augusztusban adta ki a Firefox 3.6 első, fejlesztői alfa tesztverzióját, Namoroka kódnéven. Miután a 3.5-re a tervezettnél többet várt a nagyközönség, a Mozilla felgyorsította a Firefox-fejlesztéseket, hogy tartani tudja a lépést az egyre erőteljesebb konkurenciával. Így a jelenleg érvényes menetrend szerint a végleges Firefox 3.6 az év vége felé, a Firefox 3.7 2010 első felében, a következő generációs Firefox 4.0 pedig nagyjából egy év múlva kerül kiadásra.

 

Kulcsszavak: Mozilla Firefox böngésző

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09