Öt új technológia, amely megváltoztatja a világot (1. rész)

MTI Sajtóadatbank, 2009. november 12. 12:20

A jövő felhasználója érintőképernyős hordozható számítógépével, egy gigabites vezeték nélküli hálózaton keresztül kapcsolja be a falon lógó hajszálvékony HDTV-t, hogy megnézzen egy 3D-s filmet; a filmhez persze nem kell semmilyen DVD vagy Blue-ray lemez, hiszen az egy médiaszerverről letöltve, csúcssebességű USB-kapcsolatnak köszönhetően kerül a vezeték nélküli HD (High Definiton: nagyfelbontású) készülékbe, amely az adatokat a tévé képernyőjére továbbítja. Ez a jövőkép hamarosan valósággá is válhat.

A Yahoo honlapján megjelent írásban még különlegesebb, fantasztikus filmekbe illő technikai megoldásokról is olvashatunk. A kiterjesztett valóság nevű technológiát használó kontaktlencséknek köszönhetően például pusztán a szem mozgatásával a 3D-s film egyik színészére "klikkelve" virtuális billentyűzet kerül a felhasználó elé, felette pedig oldal jelenik meg, amelyen a színész korábbi filmjeinek listája látható, az oldalsó sávba ágyazott filmjelenetekkel megspékelve.

Az adatátviteli sebesség és a digitális (leginkább videó formájú) tartalom folyamatosan kéz a kézben jár majd a fejlődés útján, hogy fokozatosan minél több és jobb minőségű információ kerüljön a mobiltelefonokra, laptopokra, otthoni PC-kre és házimozirendszerekbe egyaránt.

A cikkben most öt olyan új technológia került terítékre, amelynek köszönhetően a korábban csak sci-fi filmekben látható jelenetek nagyon is kézzelfogható formát ölthetnek.

USB 3.0

Az USB napjainkban a legkevésbé izgalmas vagy forradalminak tűnő technológiai vívmány, de ha adatátviteli sebessége megtízszereződik, akkor mindjárt érdekesebb lesz. A SzuperGyorsnak (SuperSpeed) is nevezett 3.0-s verzió nem kevesebb mint 3,2 gigabit átvitelét ígéri másodpercenként. Ez a sebesség öt-tízszer gyorsabb, mint minden más eszközé, kivéve a DisplayPort bizonyos változatait és az egyre kevésbé népszerű eSATA-t.

Ezen felül az USB 3.0 ugyanakkora sebességet produkál mindkét irányba - miközben egyszerre másol és felvesz -, ami jelentős javulás a 2.0 "half duplex", egyidejűleg csak egy irányba tartó adatátviteli sebességéhez képest.

Az USB 3.0 vonzó tulajdonsága lesz még, hogy fel tud majd váltani más olyan hagyományos bemeneteket is, mint például a DVI vagy az eSATA. Az ethernet az egyetlen olyan régi típusú bemenet, amelyet nem lehet vele majd lecserélni. A régi csatlakozók helyett akárhány USB 3.0 bemenet is bekerülhet a számítógépbe, amely ezáltal villámgyors adatátvitelre lesz képes a monitorokkal, szkennerekkel és merevlemezekkel. Arról nem is beszélve, hogy nemsokára elkészülnek a lényegesen gyorsabb flash memória meghajtók, így kapóra jöhet a nagyobb sebességű adatátvitel.

Új wi-fi

Igazi forradalomra lehet számítani az USB 3.0 mellett a vezeték nélküli hálózati eszköz, a wifi frontján is. 2012-re két új protokoll, a 802.11ac és a 802.11ad már másodpercenként egy gigabit adat továbbítására lesz képes.

Ennek eredményeképpen a jövőbeli felhasználók egy lakáson belül akár több HD minőségű filmet nézhetnek vagy videojáték-hálózatot is használhatnak - mindenféle kábelezés nélkül. Az új szabványoknak köszönhetően a médiaelosztó szervereket, a Blu-ray filmlejátszókat és más wi-fit használó készülékeket otthonunkban bárhol el lehet majd kényelmesen helyezni. Így meg lehet valósítani például egy olyan játékos és filmrajongó álmát, aki a készüléket összekötő kábelrengeteg nélkül szeretné számítógépes és konzolos játékhoz, illetve Blu-ray-film nézéséhez ugyanazt a HDTV-t használni.

3D-s vizuális világ

Persze mit sem érne az egy gigabit feletti adatátvitel, ha nem létezne olyan ultramodern képtechnológia, amelyért érdemes ilyen hálózatot megvásárolni. Az új 3D-s szabvány a jobb és balszem által látott képkockák váltogatásával kelti a 3D-s látvány illúzióját. Ehhez olyan, már létező, 120 Hz-t használó nagyfelbontású televízióra van szükség, amely az emberi szem által követhetetlen gyorsasággal frissíti ily módon a képeket.

A 3D-s látványhoz azonban speciális szemüveg is kell, amely szemünk elől villámgyorsan takarja el, majd lebbenti fel ismét a képet. Ezek a szemüvegek egyelőre méregdrágák, azonban a 3D eljövetelével áruk várhatóan csökkeni fog. Addig is a nagy cégek olyan 3D-s televíziókat gyártanak, amelyekhez nincs szükség szemüvegre.

A Sony és a Panasonic már meg is tették a 3D-s televíziókkal kapcsolatos első bejelentéseiket, sőt a Panasonic be is mutatta első prototípusát. Várhatóan most is az következik majd be, mint a HDTV esetében: először a csúcstechnológia kerül piacra, majd sorra érkeznek meg az olcsóbb, némileg kevesebbet tudó modellek is.

Kulcsszavak: jövő

Fogyasztói elektronika ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Használt autót webshopból?

A 2023-as év konszolidációt hozott a használtautó-piacon, de a recesszió és az infláció szele érezhető a szegmensben. A vásárlók tudatosabbak, a bizalmatlanság viszont továbbra is erős és gyakran indokolt. Mit hozhat a jövő, és hogyan vásárolnak a magyarok használt autót 2024-ben? 

2024. április 18. 15:28

A Sony bemutatja a BRAVIA Theatre vadonatúj otthoni audio termékcsaládját

A Sony megújítja BRAVIA márkáját, hogy gazdagítsa az otthoni filmnézést és moziélményt. A streaming szolgáltatások elterjedésével egyre népszerűbbé vált a kényelmes otthoni filmnézés. A Sony széles termékválasztékát, például a digitális mozifilmes kamerákat, professzionális monitorokat és professzionális fejhallgatókat a filmgyártás szakemberei széles körben használják, így a vállalat mélyre hatóan ismeri a moziipart, valamint a filmkészítők és tartalomkészítők törekvéseit. 

2024. április 18. 11:40

Új korszak az elektromobilitásban

A Maserati „Folgore Day” névre keresztelt nagyszabású eseményén mutatta be első 100%-ban elektromos kabrióját, a GranCabrio Folgore-t, melyet az úgynevezett „IT TURNS YOU ON” kampánnyal népszerűsítenek, az olasz művész, Damiano David szerepelésével. A modenai székhelyű márka fennállásának 110. évfordulóján a szigonyos márka ismertette ambiciózus céljait az elektromos átállás terén, valamint lerántotta a leplet TRIDENTE elektromos motorcsónakjáról is. 

2024. április 17. 16:28

Az LG új tévéivel sosem látott megoldások költöznek a nappaliba

Ha azt gondoltuk volna, hogy a tévék már nem képesek tovább fejlődni, hát tévedtünk. Mesterséges intelligencia, elképesztő grafikus teljesítmény és kábelmentes kialakítás – az LG legújabb televíziói számos felhasználási lehetőséget és minden eddiginél lenyűgözőbb vizuális élményt kínálnak.

2024. április 16. 19:47

Doom-klón és új játékok jelentek meg a HomeLAB-3-asra

A Neumann Társaság HCC szakosztályának pályázatán a több mint negyven évvel ezelőtt megjelent, házilag összeszerelhető magyar Homelab-3 hobbikomputerre készültek jóval későbbi vagy világszerte elterjedtebb számítógépekről ismert játékok, így például a Doom vagy a Wizard of Wor klónjai. A programozás fejlődését szemlélteti, hogy lelkes kóderek több generációval újabb platformok játékait tudták sikeresen adaptálni az ősgépre, csúcsra járatva annak képességeit.

2024. április 16. 16:36

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09