Vodafone: jövőre stabilizálódik a mobilpiac

MTI Sajtóadatbank, 2009. november 16. 09:01

A magyar mobilpiac az idén értékben 6-8 százalékkal csökken 2008-hoz képest, s várhatóan hasonlóan alakul a helyzet jövőre is - mondta az MTI-nek Beck György, a Vodafone vezérigazgatója, aki szerint a piac csak 2010 végén stabilizálódik, növekedésre pedig ezt követően lehet számítani.

Hozzátette: az új szolgáltatások és a technológia iránti kereslet folyamatosan nő, miközben a felhasználók - most jórészt a válság hatásra, de egyébként is - folyamatosan kevesebbet akarnak költeni a szolgáltatásokra.

A vezérigazgató kifejtette: céljuk az, hogy a társaság bevételcsökkenése minden negyedévben a piaci átlag alatt maradjon, s növekedjen a részesedése az előfizetők számát tekintve is. A Vodafone a harmadik negyedévben a mobilpiaci bevételek 23,3 százalékát tudhatta magáénak, amit minden negyedévben tovább szeretne növelni néhány tized százalékkal. Beck György szerint a reális cél az, hogy a következő negyedévben az arány megközelíti, eléri a 24 százalékot.

Aláhúzta: az erős ár-, technológiai és szolgáltatási verseny meghatározza a Vodafone helyzetét is, s minden egyes tizedszázalék növekedésért alaposan meg kell küzdeni. Hozzátette, hogy miközben a harmadik negyedévben a magyar mobilpiac bevétele 6 százalékkal esett vissza, a Vodafone-é csak 5,5 százalékkal. Ezt a társaság úgy tudta elérni, hogy miközben nőtt az ügyfélszáma, tovább csökkentette költségeit és javította hatékonyságát.

A harmadik negyedévben az összesített mobil ügyfélszám 106 726-tal mérséklődött a bázishoz képest, miközben a Vodafone-é 13 599-cel emelkedett. Ezen belül a mobilon internetezők tábora összesen több mint 98 ezerrel nőtt, amiből a Vodafone 31 800-zal részesedett.

Az év hátralévő részében a Vodafone azt várja, hogy a szolgáltatók újabb ajánlatokkal jelennek meg a piacon, főként a mobilinternet területén.

A vezérigazgató kifejtette: a szolgáltatók a nagy verseny mellett azért sincsenek könnyű helyzetben, mert az árak külső hatásra is folyamatosan csökkennek, részben azért is, mert a Nemzeti Hírközlési Hatóság, teljesítve az uniós elvárásokat, az idén is mérsékelte 20 százalékkal a végződtetési díjakat, illetve az SMS és az adat roaming díját. Jövő januárban a végződtetést illetően hasonló mértékű csökkentés várható.

Beck György elmondta, hogy a Vodafone a nehéz körülmények ellenére is megtartotta profitabilitási szintjét, s ezt tűzte ki célul az év hátralévő részére és jövőre is. A vezérigazgató ennek részleteiről anyavállalati előírásokra hivatkozva nem nyilatkozott.

A társaság a harmadik negyedévben 250-nel bővítette alkalmazottainak létszámát, ami így szeptember végére elérte az 1600-at. A társaság idei pénzügyi évének végére, 2010. március 31-re a létszám eléri az 1800-2000 főt, főként azért, mert a budapesti pénzügyi központba és a miskolci ügyfélszolgálati irodába újabb alkalmazottakat vesznek fel.

A Vodafone tovább szeretné növelni mobil-internet lefedettségét is: a társaság jelenleg 377 településen nyújt szolgáltatást a lakosság 63 százalékának, s várja, hogy megnyíljon a lehetőség a 900-as frekvencián is erre a szolgáltatásra. Ez a azért fontos, mert ezen a frekvencián jóval olcsóbb szolgáltatni, mint a 2,1-esen, mivel harmadannyi bázisállomás megépítésére és üzemeltetésére van szükség.

Kulcsszavak: Vodafone-hu +céginfo

Telekom ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Megjelentek az első HMD okostelefonok

A Human Mobile Devices (HMD) bemutatta első saját gyártású okostelefonjait: megérkezett a HMD Pulse Pro, HMD Pulse+ és HMD Pulse. A Pulse kollekció már most lefekteti a HMD designalapjait: merész vonalvezetés, egyedi tónusok, modern és letisztult esztétika, elegáns kialakítás, előkelő formatervezés – és mindez elérhető áron.

2024. április 25. 13:15

A Rakuten Viber elnyerte a SOC 2 Type 2 tanúsítványt

A Rakuten Viber, a világ egyik vezető kommunikációs platformja, amely nagy hangsúlyt fektet a biztonságos és privát kommunikációra, sikeresen teljesítette a Service Organization Control (SOC) 2 Type II tanúsítványt. A SOC 2 az American Institute of Certified Public Accounts (AICPA) által kidolgozott ellenőrzési szabvány. Szigorú keretrendszerét úgy alakították ki, hogy biztosítsa az ügyféladatok biztonságát, rendelkezésre állását, bizalmas jellegét és védelmét.

2024. április 24. 11:38

A magyar vásárlók közül választják a legtöbben környezettudatosságból a felújított mobilt

Nagyjából 300 tonna szén-dioxidtól kímélte meg a környezetet a Rejoy és a három további piacon jelen lévő anyacége, a Flip Technologies – ez átszámítva 150 személyautó éves kibocsátásának felel meg. A piactér régiós ügyfélfelmérése szerint arányaiban a magyar vásárlók közül voksolnak a legtöbben a felújított készülékekre környezettudatossági szempontokból – ebben pedig a boomer és millenial korú ügyfelek a legaktívabbak.

2024. április 21. 16:50

Nem érdemes otthon őrizgetni a régi mobilokat

Bár látható javulás, a magyarok több mint fele még mindig otthon tárolja használaton kívüli, régi mobiltelefonját – derült ki a Yettel legutóbbi országos, reprezentatív kutatásából. A milliónyi fiókban heverő mobilkészülékből rengeteg értékes anyag újra felhasználható lenne, miközben a bennük lévő akkumulátor évek alatt akár tűzveszélyessé is válhat. Most a használt mobilok akár 30 000 Ft-ot is érhetnek a Yettelnél.

2024. április 19. 11:50

Megjelent a világ első unalmas telefonja

A Heineken a street kultúra ízlésformálójával, a Bodegával együttműködve bemutatta a Human Mobile Devices (HMD) által gyártott "The Boring Phone" készüléket.

2024. április 18. 13:15

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50