Nincs más út, mint a tudás alapú társadalom

forrás Prim Online, 2009. november 21. 12:56

Legalább európai uniós átlagszintre kell növelni Magyarország foglalkoztatási rátáját, ez a növekedés kulcskérdése – fogalmazott Oszkó Péter pénzügyminiszter a Piac és Profit által megrendezett nyolcadik E-Magyarország, e-kormányzat konferencián, Siófokon. A pénzügyminiszter szerint a digitális ügyintézés erősítése egyszerre növeli a versenyképességet és csökkenti a kiadásokat, ugyanakkor a hosszú távú út hazánk számára is csak a tudásalapú társadalom létrejötte lehet.

Számvetés és jövőkép kialakítása zajlott a kormányzat, az üzleti szektor, az önkormányzatok, szakmai szövetségek között azon a ma véget ért kétnapos konferencián, amelyet együttműködésre törekvés, egymás érdekeit figyelembe vevő gondolkodás és konstruktív párbeszéd jellemzett. Az esemény kiemelkedő látogatószámából kiderült, hogy az infokommunikációban érintett üzleti résztvevők már a válságból való kilábalásra készülnek. A kormányzati projektek közül az önkormányzatoknál 2011-ig bevezetendő, úgynevezett ASP (Alkalmazásszolgáltató Központ) rendszert kísérte a legerősebb figyelem. Az információs társadalom építéséről szóló dialógusban többen kiemelték, hogy a szektornak sok a dolga és nagy a felelőssége a digitális szakadék feltöltésében, de az üzleti résztvevők önerejükből ezt a feladatot nem tudják ellátni a kormányzat és a társadalmi szervezetek támogatása nélkül. A hírközlési és távközlési dialógusban az önkormányzatok azt hangsúlyozták, hogy igényeik ellenére nem minden településen van szélessávú internet elérési lehetőség, és így komplett társadalmi rétegek maradnak ki a netpolgárok sorából.  

Oszkó Péter pénzügyminiszter a költségvetés helyzetéről, a sarokszámokról, az ide vezető okokról, következményekről számolt be.  

„A résztvevők idén minden korábbi konferenciánál aktívabban nyilvánítottak véleményt és kapcsolódtak bele a programokba, ami azt mutatja, hogy eredményre törekvő, konstruktív párbeszédre egyre nagyobb igény van” – mutatott rá Demcsák Mária, a Piac és Profit főszerkesztője, a konferencia rendezője.

A konferencián kiderült, hogy a résztvevők szerint helyes döntés volt egy kézbe helyezni az infokommunikációs irányítást, és ezt a következő kormányzatnak is érdemes lesz megtartania. A konferencián a kormány témafelelőse, Baja Ferenc infokommunikációért felelős kormánybiztos, a Miniszterelnöki Hivatal államtitkárának beszélgető partnerei volt például Drajkó László, a Microsoft ügyvezető igazgatója, Papp István, a Magyar Telekom vezérigazgató helyettese, Molnár Gyula polgármester, a TÖOSZ elnöke, Pettkó András országgyűlési képviselő, Stumpf István, a Századvég Alapítvány elnöke. Az eseményen előadást tartott Oszkó Péter pénzügyminiszter és Varga Zoltán önkormányzati miniszter is.

A tanácskozás érdekessége volt, hogy a parlamenti pártok infokommunikációs szakértői ismertették pártjuk információs társadalom programját.

Bővebb információk a www.e-magyarorszag.hu weboldalon találhatóak.

Infotársadalom ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Sony World Photography Awards 2024 – kihirdették a nyerteseket

A World Photography Organisation egy különleges gálaünnepségen Londonban kihirdette a Sony World Photography Awards 2024. évi nyerteseit. Az immár 17. éve megrendezett díjátadó ünnepség napjaink legjobb fotográfiai alkotásait mutatja be, valamint az elmúlt év legközkedveltebb képeit és történeteit díjazza. A győztes, döntős és shortlistre került képek április 19-től láthatók a Sony World Photography Awards 2024 kiállításon a londoni Somerset House-ban.

2024. április 19. 20:08

Kiberbiztonsági útmutató készült a magyar kkv-knak

A magyar kisvállalkozásokat támogató kiberbiztonsági kézikönyvet mutatott be az Európai Innovációs és Technológiai Intézettel (EIT Digital), a Nemzetközi Digitális Alapítvánnyal (Global Digital Foundation) együttműködve a Huawei Technologies. 

2024. április 19. 18:43

A MITTE az ügynökségi partnere a világ első tokenizált naperőmű projektjének

A MITTE felel a globális zöld energia vállalat, a Sunmoney Solar Group almárkájának branding és social feladataiért, illetve a Sunmoney 360 app design feladataiért.

2024. április 19. 16:59

Ünnepel a Samsung Galaxy Team európai sportolói csapata

Már csak 100 nap, és elkezdődnek a 2024-es párizsi olimpiai és paralimpia játékok. Ez alkalomból a Samsung, az esemény nemzetközi partnereként bejelenti eddigi legnagyobb létszámú sportolói csapatát. A vállalat idén összesen 57, köztük 44 európai Team Galaxy versenyzőt támogat – olyan sportolókat, akik a játékok során országukat képviselik –, hogy az olimpián is kihozhassák magukból a bennük rejlő lehetőségeket. 

2024. április 19. 15:11

Új szintet léphet az MI-forradalom az adatközpontokban

Együttműködési megállapodást kötött a Schneider Electric és az NVIDIA, a két cég összefogásának köszönhetően megnyílik az út a mesterséges intelligencia (MI) alkalmazásokat még jobban támogató, ugyanakkor energiahatékonyan működő adatközpontok kialakítása előtt. A megállapodás részeként a Schneider Electric leányvállalata, az AVEVA digitális iker platformját összekapcsolják az NVIDIA Omniverse megoldásával, egységes környezetet biztosítva a virtuális szimulációhoz és az együttműködéshez.

2024. április 19. 13:24

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09