EU-meghallgatás Oracle-Sun ügyben december 10-én

Milkovits Gábor, 2009. november 27. 08:06

Az Európai Bizottság (EB) az Oracle kérésére december 10-én tart meghallgatást azokkal a trösztellenes észrevételekkel kapcsolatban, amelyeket a testület felvetett a Sun Microsystems felvásárlása kapcsán.

Az Oracle 7,4 milliárd dolláros felvásárlás keretén belül szerezte meg a Sun Microsystems-t, az erről szóló egyeztetések után április közepén jelentették be a hírt. Az amerikai tőzsdefelügyelet még augusztusban jóváhagyta az egyesülést, ugyanakkor az EB többször is jelezte már, biztosítékokat szeretne arra, hogy nem csorbul az egyenlő esélyekkel zajló piaci verseny a Sun átvétele után. Legutóbb október végén hivatalos figyelmeztetést küldtek az Oracle-nek, mert a vállalat a mai napig nem adott át olyan információkat, amelyek megnyugtató módon eloszlatnák a Sun felvásárlásával járó esetleges piacszűkítő hatásokról szóló félelmeket.

A hivatalos indoklás szerint a fő gond az, hogy a MySQL is az Oracle tulajdonába kerülne, s a cég már jelenleg is vezető szerepet tölt be az adatbázisok piacán, ezért fennáll a monopolhelyzet kialakulásának a veszélye. Az Oracle első körben elhárította a vádakat, mondván, hogy a MySQL egy nyílt forráskódú megoldás és rajtuk kívül még nyolc további potenciális szereplő is alkalmazza a piacon. A mostani meghallgatáson nyilvánvalóan enyhíteni szeretnék a véleménykülönbség miatt kialakult ellenséges légkört, hiszen az EB döntésén nagyon sok múlik – Larry Ellison Oracle-vezér célja ugyanis az, hogy a felvásárlás révén cége átvegye a vezető szerepet az IBM-től a szerverek és kapcsolódó alkalmazások piacán.
 

Kulcsszavak: EU Oracle Sun

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09