Letölthető Chrome OS Dell netbookra

Milkovits Gábor, 2009. november 28. 10:01

A Dell egyik munkatársa feltöltötte a világhálóra a Google Chrome OS operációs rendszerének a Mini 10v netbook-hoz igazított, egyelőre kísérleti tesztváltozatát.

A rendszert tartalmazó .img képfájlt a http://linux.dell.com/files/cto/ címről tölthetik le azok a vállalkozó kedvű és kíváncsi felhasználók, akiket nem tántorítanak el a kezdeti nehézségek. Mindezt a magát Doug A néven jegyző Dell-munkatárs is elismeri céges blogbejegyzésében (http://en.community.dell.com/blogs/direct2dell/archive/2009/11/25/chrome-os-wi-fi-support-running-on-a-mini-10v-source-code-available.aspx), ahol angol nyelven részletesen olvashatók a problémák, amelyekkel a kísérleti szoftver használatakor szembesülhetünk. Ezek leglényegesebbike, hogy a hálózati kapcsolatkezelő nem egészen stabil, ezért könnyen előfordulhat, hogy a kapcsolat átmenetileg, vagy teljesen megszakad. Emellett a rendszer csak nehezen, 5-10 perc múlva képes felismerni a WiFi elérési pontokat, így a csatlakozás némi türelmet igényel – a vezetékes internettel Doug A nem tapasztalt hasonló problémát. Emellett a szoftver nem tartalmaz újraindítási vagy kikapcsolási menüpontokat, így a ki- és betöltés csak a netbook kapcsolójának lenyomásával lehetséges. Ráadásul egy mindenfajta támogatást nélkülöző, igen keveset tesztelt programról van szó, amit mindenki saját felelősségére próbál ki.

Ahhoz képest, hogy a Google csak néhány napja adta ki a fejlesztőknek a Chrome OS forráskódjait, a Dell szoftverszakértőjének a teljesítménye azért így is elismerésre méltó. A néhány másodperc alatt működőképes állapotba hozható operációs rendszert kezdetben az alacsony memóriakapacitással rendelkező, kifejezetten internetes használatra készülő netbookokra telepítik majd a gyártók. Az ilyen gépeket használók a felhő programozás (cloud computing) előnyeit kihasználva adataikat nem a saját számítógépükön, hanem az internetes szervereken, azaz a felhőben tárolják majd. Az első Google Chrome szoftveres netbookok várhatóan 2010 második felében kerülnek forgalomba.
 

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05