Új, ingyenes openSUSE kezdőknek és haladóknak

forrás Prim Online, 2009. november 30. 17:03

Megjelent az openSUSE 11.2 legújabb kiadása. Az openSUSE 11.2 változata egy év fejlesztési munkáját, illetve a Firefox, az OpenOffice.org, a GNOME, a KDE és több mint 1000 nyílt forráskódú alkalmazás új változatát tartalmazza. Az openSUSE biztonságos és stabil Linux-alapú operációs rendszer, amely egyszerűen használható, és minden fontos komponenst tartalmaz, amire szükség lehet az asztali számítógépeken vagy a kiszolgálókon.

A Linux térhódítása a jelenlegi gazdasági helyzetben egyre dinamikusabb, amely a hazai fejlesztőket is a linuxos technológiák használatára ösztönzi. Egyre több hazai fejlesztő, felhasználó és más nyílt forrású projekt tagjai dolgoznak közösen egy cél érdekében: hogy a világ legjobban használható Linux disztribúcióját készítsék el. A hazai openSUSE közösség tevékenysége és eredményei a hu.opensuse.org oldalon követhető nyomon. A közösség tagjai részt vesznek a disztribúció honosításában, teszteléseket és hibajavításokat végeznek, valamint technikai támogatást nyújtanak egymásnak. Több hónapos munkájuk eredményeként nyáron elkészült a 630 oldalas openSUSE 11.1 Kézikönyv magyar nyelvű változata, amely eddig csak angol vagy német nyelven volt elérhető. Ez az első olyan nyelvi változat a világon, amelyet kizárólag openSUSE közösség tagjai készítettek el. A kézikönyv szabadon letölthető.

Az openSUSE 11.2 néhány új funkciója:
 

  • Az új kiadás tartalmazza a KDE grafikus környezet fontos frissítését, a KDE 4.3 verzióját, amely továbbfejlesztett hálózati támogatást, valamint a KDE-platform Firefox és OpenOffice.org programokkal való jobb integrációt nyújt.
  • A népszerű GNOME 2.28-as verziója található a 11.2 verzióban. A nagyon sok újdonság mellett új megjelenést, továbbfejlesztett szoftverfrissítő-alkalmazást, valamint megújult webkamera- és videoszoftvert tartalmaz. Ezek a fejlesztések rendkívül fontos lépések a 2010-ben megjelenő GNOME 3.0 kiadásához vezető úton. A csomagnak szintén része a GNOME 3.0 előzetes verziója, amely a GNOME Shell technológiára épül.
  • Ez a kiadás az OpenOffice.org 3.1.1 Novell Edition változatát tartalmazza, amelyben számtalan olyan komponens kapott helyet, amely nem része az eredeti OpenOffice.org projektnek. Az OpenOffice.org 3.1.1 egy teljes irodai programcsomag, amely kompatibilitást biztosít a Microsoft Office legújabb verzióival is. Ez a változat számtalan javítást, átdolgozott változáskövetést és csoportmunka-funkciót tartalmaz a Writer szövegszerkesztőben, valamint jelentős fejlesztések találhatók a Draw komponensben is.
  • Hatékony közösségi hálózati képességek, amelyet kiegészít a GNOME és a KDE mikroblogolási ügyfélprogramja.
  • Fejlesztések a tárolás területén, például lehetőség az egész merevlemez titkosítására a hatékonyabb adatvédelem érdekében. A felhasználók az újgenerációs linuxos fájlrendszerek előnyeit is élvezhetik az Ext4 vagy a btrfs használatával.
  • A WebYaST első technológiai előzetese olyan webes távoli felügyeleti eszközt kínál az openSUSE rendszerekhez, amely lehetővé teszi az egyszerűbb karbantartást és felügyeletet.
  • A könnyebb használhatóság érdekében történő fejlesztések közé tartozik az USB adathordozóról telepíthető GNOME és KDE Live, az openSUSE 11.2 netbookokon való jobb működést célzó fejlesztések, valamint a helyi frissítések Zypper-alapú támogatása, amellyel a felhasználók az openSUSE 11.1-es verzióról 11.2-es verzióra történő frissítést a telepítőprogram futtatása nélkül is elvégezhetik.


Az openSUSE 11.2 már elérhető és letölthető. Az openSUSE legújabb kiadása különböző típusú telepítési forrásokon keresztül x86 és x86-64 platformokon is elérhető. Ha csatlakozni kíván az openSUSE közösséghez, vagy az openSUSE projektről szeretne többet megtudni, látogasson el a magyar nyelvű weboldalra.

Kulcsszavak: Linux Novell

IT ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Kiberbiztonsági útmutató készült a magyar kkv-knak

A magyar kisvállalkozásokat támogató kiberbiztonsági kézikönyvet mutatott be az Európai Innovációs és Technológiai Intézettel (EIT Digital), a Nemzetközi Digitális Alapítvánnyal (Global Digital Foundation) együttműködve a Huawei Technologies. 

2024. április 19. 18:43

Barangolj, dolgozz és játssz a BOOX tablettekkel!

Hogy kiszabadulhassanak a hagyományos irodák korlátai közül és egy nyitott környezetben élhessenek, egyre többen választják a digitális nomádságot a munka és magánélet közti jobb egyensúlyért. Annak ellenére, hogy a véget nem érő nyári kalandok vagy a különböző kultúrák megismerése igencsak csábító, számos kihívást jelentenek.

2024. április 17. 11:41

Júniusban érkezik Magyarországra a Lenovo Legion Tab Android Gaming Tablet

A Lenovo bejelentette, hogy a Lenovo Legion Tab júniusban Magyarországon is elérhetővé válik. A 8,8 hüvelykes Android táblagép – amely a modern mobilos játékosok számára készült – áthidalja a PC és a mobiljátékok közötti szakadékot, egyúttal elérhető és kényelmes megoldást kínál a kiemelkedő játékélményt kereső játékosok számára.

2024. április 15. 14:43

Országos előadássorozatot indít az SZTFH a magasabb szintű kiberbiztonságért

A vállalati kiberbiztonság erősítése érdekében a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága (SZTFH) 2024 áprilisában ismét egy többállomásos országos rendezvénysorozatot indít. A roadshow célja, hogy felhívja a figyelmet a vállalatokat érintő kiberbiztonsági fenyegetésekre, valamint – a cselekvő állam részeként – elősegítse a nemzeti digitális szuverenitás és a kiberbiztonság, mint a piacon megvalósuló versenyelőny érvényesítését.

2024. április 13. 14:20

Szerkessz 4K-s Adobe Premiere videókat az ASUSTOR Flashstor 12 Pro NAS-ról!

Az Adobe Premier Pro az egyik legnépszerűbb videószerkesztő alkalmazás. Az Adobe Premiere videók szerkesztésére és speciális effektek hozzáadására is használható. Szerkesztés közben azonban olyan problémák léphetnek fel, mint a nem megfelelő teljesítmény, a tárolólemezek lassúsága, az elegendő tárolókapacitás hiánya, vagy éppen a lemezek meghibásodása és a biztonsági másolatok hiánya. A kevés tárhellyel rendelkező számítógépek felhasználóinak és a tartalomgyártóknak az ASUSTOR a Flashstor 12 Pro használatát javasolja a hatékony 4K-videószerkesztéshez.

2024. április 13. 06:09

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50