Kamerun a kiberbűnözés világbajnoka

MTI Sajtóadatbank, 2009. december 7. 10:10

A McAfee informatikai cég 27 millió honlapon végzett felmérése szerint a kameruni - vagy legalábbis a .cm kiterjesztésű - webhelyek jelentik a legnagyobb veszélyt a többi internetező számára.

A McAfee által tesztelt .cm-es portálok több mint feléről derült ki, hogy kétes vagy éppenséggel bűnös tevékenységet folytatnak, például olyan rosszindulatú szoftvereket tartalmaznak, amelyek elősegítik a jelszó ellopását vagy a kéretlen üzenetek tömeges elindítását - jelentette a Le Messager című kameruni lap online kiadásában.

 A kiberbűnözők azért kedvelik Kamerunt, mert a .cm kiterjesztés nagyon hasonlít a világhálón legsűrűbben használt .com kiterjesztéshez. Amikor az utóbbit ütik be, gyakori hiba, hogy kihagyják az "o" betűt. A kiberkalózok ezért céltudatosan hozzák létre az olyan nagy forgalmú portálok kameruni hasonmásait, mint a Facebook, a Yahoo vagy a Google. Amikor egy internetező a .com kiterjesztésű webhelyet keresve véletlenül a .cm kiterjesztésű oldalra jut, a gépe máris veszélybe kerül.

 Néhány évvel ezelőtt a .cm kiterjesztést már heves kritikák érték az úgynevezett Agoga-ügyben, amelyet ugyancsak a .com kiterjesztésű keresések eltérítésével vádolták. Ma a helyzet még rosszabb, mivel a .cm webhelyek jelentős része rejt rosszindulatú szoftvert, amely mások programjait veszélyezteti.
 

Kulcsszavak: jog hacker security

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05