Jóváhagyta GVH a Magyar Telekom-ISH Kft. Fúziót

Mészáros Péter, 2009. december 15. 09:33

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) engedélyezte, hogy a Magyar Telekom Nyrt. megvásárolja a kórházi informatikai szolgáltatásokat nyújtó ISH Kft.-t - közölte a versenyhatóság.

A Magyar Telekom (MT) Nyrt. és az International System House (ISH) Kft. ez év május 28-án üzletrész-adásvételi szerződést kötött az ISH 100 százalékos üzletrészének átruházásáról. Az ISH Kft. az Egyesült Államokban bejegyzett Britex International LLC kizárólagos tulajdonában áll. A társaság a termékpaletta gerince a MedSolution kórházi informatikai rendszer, amelynek jogait a 90-es évek végén vásárolt meg az IBM-től.

 A versenytársakhoz képest eddig is az ISH volt a legerősebb piaci szereplő a magyar piacon, mérete legnagyobb versenytársának többszöröse. Pénzügyi helyzete az összefonódás eredményeképp kétségkívül javulni fog, a MT pénzügyi hátterének köszönhetően a cég lehetőségei bővülnek - állapította meg a GVH közleménye.

 Az MT telekommunikációs szolgáltatóként jelenleg a kórházak jóval nagyobb hányadában van jelen, mint az ISH. A hivatal szerint versenyjogi szempontból kifogásolható árukapcsolás akkor jelentkezne, ha a fuzionált felek keresztfinanszírozás által, agresszívan árazott csomagban értékesítenék szolgáltatásaikat a kórházak számára, kiszorítva vagy jelentősen meggyengítve az ISH jelenlegi versenytársait. A GVH szerint azonban ez a káros versenyhatás nem bizonyítható kellő biztonsággal.

 Elméletileg elképzelhető ugyan, hogy - az ISH kórházi jelenlétére alapozva - a telekommunikációs szolgáltatási piacon érvényesül kiszorító hatás, vagyis azok a kórházak, ahol az ISH a szolgáltató, a MT szolgáltatására váltanak kedvező együttértékesítés hatására. Ez azonban a kórházak elhanyagolhatóan kis hányadát tenné ki, mivel szűk azoknak a ISH által kiszolgált kórházak köre, ahol nem a MT a szolgáltató - magyarázta döntését a GVH.
 

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09