Kingston: előrejelzés és a memóriapiac tendenciái

forrás Prim Online, 2009. december 20. 10:47

A Kingston Technology nyilvánosságra hozta a 2010-es évre vonatkozó, memóriapiaccal kapcsolatos előrejelzéseit és várható trendjeit. A vállalat elnöke és egyben társalapítója, John Tu úgy gondolja, hogy 2010 a mozgóalkatrészek nélküli merevlemezek és a memóriapiac iránti növekvő bizalom éve lesz.

Az alábbiakban a Kingston Technology elnök-társalapítója nyilatkozik, a mozgó alkatrészek nélküli merevlemezek (SSD), az USB 3.0 és a DDR3-technológiák, illetve a memóriapiac egyes szegmenseiben várhatóan bekövetkező változásokról.

Az SSD-technológia készen áll az alkalmazásra – A NAND-modulok fokozott gyártásának és a számos SSD-specifikus teljesítménynövelő szolgáltatást tartalmazó Windows 7 széles körben történő elterjedésének köszönhetően ez a technológia a számítógépes adattárolás fontos része lesz 2010-ben a vállalati és a személyes felhasználók számára egyaránt. A Kingston továbbra is különös figyelmet fordít a végfelhasználók tájékoztatására az ár-teljesítmény arány vonatkozásában is, amely szerint az SSD-k felülmúlják a hagyományos merevlemez-meghajtókat (HDD). Az SSD-k használata a teljes frissítőcsomagokkal egyszerű és zökkenőmentes, ráadásul azonnali teljesítménynövekedést biztosítanak.

Az SSD árának és kapacitásának fejlődése – Az árak közelítenek a 100 dolláros határhoz, így a Kingston várakozásai szerint, az SSD árak 2010-ben is csökkennek, ahogy a gyártók továbbfejlesztik a gyártási folyamatokat, várhatóan folytatódik a NAND egységek méretcsökkenése is. Az alacsonyabb ár közvetlen hatása lesz az SSD-k növekvő kapacitása, és lassan már az 1 terabájt kapacitású meghajtók is elérhetővé válnak.

Még tovább nő az USB-meghajtók kapacitása? – Vállalatunk 2009 júliusában forgalomba hozta a világ első 256 GB tárkapacitású USB meghajtóját, a DataTraveler 300-at. Azt gondolnák, hogy a Kingston ezzel elérte az USB-kapacitás határait? Egyáltalán nem. 2010-ben folytatódik a kapacitásnövelés, hiszen a lapkasűrűség technológiai fejlődése tovább erősíti ezt a tendenciát.

A memóriapiac további konszolidációja és a piacot jellemző fokozódó bizalom – A tavalyi előrejelzéseknek megfelelően nem volt nehézségektől mentes a DRAM-piac konszolidációja 2009-ben, viszont mindenképpen segítette az ágazat helyreállását. Az árak további emelkedése és a lapkagyártók veszteségeinek csökkenése azt jelzi, hogy az ágazat fejlődik. Mindemellett, a 2010-ben várható további konszolidáció miatt a gyártók számára az óvatosság lesz a legfontosabb. Ennek ellenére a DRAM-piac kereslet-kínálati előrejelzései szerint, a szegmens együtt fog nőni a globális gazdasági fellendüléssel 2010-ben.

Hálózati felhők – A Gartner piackutató intézet szerint, a hálózati felhőkkel kapcsolatos találgatások és a fokozott érdeklődés idén elérte csúcspontját. A felhőalapú szolgáltatások azonban még nem terjedtek el széles körben az ágazatban, mivel a vállalkozások még nem ismerik annak valódi előnyeit és azt, hogy ez a technológia hogyan használható ki a legjobban. A különféle híresztelésektől függetlenül a szakemberek körében nincs kétség afelől, hogy a felhőalapú számítástechnika működési és gazdasági modellje át fogja alakítani az informatikát az elkövetkező néhány év során. A gazdasági helyreállás és a növekvő informatikai költségvetések 2010 második felében minden bizonnyal segíteni fogják a felhőalapú szolgáltatások bevezetését.

Az energia- és költségtakarékos informatikai eszközök fejlődése
– Az alacsonyabb energiafelhasználású informatikai eszközök, mint például az SSD-meghajtók, illetve a nagyobb kapacitású memóriamodulok elterjedése is bebizonyította, hogy a vállalatok hosszabb távon gondolkoznak és a befektetéseik megtérülését nem rövidtávon szeretnék realizálni vagy túlszárnyalni. Várhatóan, 2010-ben egyre több vállalat fogja frissíteni és bővíteni kiszolgáló- és ügyféloldali rendszereit, illetve olyan technológiákat, szoftvereket és megoldásokat alkalmaznak majd, amelyekkel csökkenthetik az összköltségeket és működésük is sokkal hatékonyabbá válhat.

A DDR3-technológia elterjedése – A JEDEC-alapú DDR3 memóriamodulokat a legtöbb gyártó 2007 nyarán kezdte forgalmazni, azonban az újonnan bevezetett egyéb technológiákhoz hasonlóan ezeknek a moduloknak az elterjedése is hosszú időt vett igénybe. A DDR3-megrendelések száma 2010 második felére várhatóan olyan mértékben fog növekedni, hogy a globális DRAM-piac felét adja majd. Sőt, a DRAMeXchange szerint, a DDR3-alapú platformok az új rendszerek 90%-át fogják kitenni 2010 végére, így a számítógépes memóriatechnológia élére állnak. Ez minden új felhasználó számára nagyobb teljesítményt és alacsonyabb energiafogyasztást jelent.

Szupergyors USB 3.0
– Az USB 3.0 technológiáról egyre többet hallani, viszont még egyetlen nagy gyártó sem szállít USB 3.0 kompatibilis alaplapokat. Az új csatolófelület akár 4,8 GB/másodperces, az USB 2.0 technológiánál több mint háromszor gyorsabb adatátviteli sebességet is támogat, továbbá az adatátviteli idők csökkentésével egyidejűleg növelni fogja a keresletet a nagy kapacitású USB-eszközök iránt. Az első USB 3.0 technológiát támogató alaplapok szállítása már megkezdődött, az első kompatibilis USB-meghajtók pedig 2010-ben várhatóak. Még mindig kérdéses azonban, hogy az új csatolófelület mikor jelenik meg a piacon, 2010-ben még az USB 2.0 lesz a norma, de 2011-ben már erősödni fog az USB 3.0.

Kulcsszavak: Kingston memória

IT ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A Rakuten Viber elnyerte a SOC 2 Type 2 tanúsítványt

A Rakuten Viber, a világ egyik vezető kommunikációs platformja, amely nagy hangsúlyt fektet a biztonságos és privát kommunikációra, sikeresen teljesítette a Service Organization Control (SOC) 2 Type II tanúsítványt. A SOC 2 az American Institute of Certified Public Accounts (AICPA) által kidolgozott ellenőrzési szabvány. Szigorú keretrendszerét úgy alakították ki, hogy biztosítsa az ügyféladatok biztonságát, rendelkezésre állását, bizalmas jellegét és védelmét.

2024. április 24. 11:38

Factor 4: a legújabb UltiMaker 3D nyomtató gyártósorok támogatására

Az UltiMaker április 22-én bemutatta az UltiMaker Factor 4 új, ipari 3D nyomtatót, amelyet kifejezetten gyártóüzemi felhasználásra, a gyártósorok működési hatékonyságának és megbízhatóságának növelésére fejlesztettek. Az UltiMaker Factor 4 hazai bemutatójára az Ipar Napjain kerül sor a kizárólagos hazai forgalmazó, a FreeDee Kft. standján (A pavilon, 101F).

2024. április 23. 18:00

A Thermaltake bemutatja a háromféle GPU-elrendezést támogató közepes toronyházát

A Thermaltake, a prémium PC-hardvermegoldások vezető márkájának, CTE E600 MX közepes toronyháza fekete, hófehér és hortenziakék változatban is elérhető. A CTE E600 MX a CTE-sorozat legújabb kiegészítése, egy kétkamrás közepes toronyház, amely a Thermaltake innovatív CTE-kialakítását örökölte, ami a központi hűtési hatékonyság (Centralized Thermal Efficiency) rövidítése, és a kritikus alkatrészek magas szintű hűtési teljesítményének biztosítására összpontosít. Ráadásul a CTE E600 MX háromféle GPU-elrendezési lehetőséggel és cserélhető, kettős előlapi kialakítással rendelkezik, maximális rugalmasságot kínálva a felhasználóknak gépük testreszabásához.

2024. április 23. 13:06

Az AOC a Graphic Pro U3 sorozattal erőt ad az alkotóknak

A kijelzőspecialista AOC büszkén jelenti be a kreatív szakemberek egyedi igényeihez gondosan kidolgozott új monitorcsaládját. A kivételes színhűségével, élvonalbeli funkcióival és elegáns, díjnyertes dizájnjával az AOC Graphic Pro U3 sorozat forradalmasítja a fotósok, vizuális művészek, tervezők, szerkesztők, műsorszolgáltatók, producerek és játékipari szakemberek munkáját. 

2024. április 22. 17:50

Form 4: új, villámgyors 3D nyomtató a Formlabs-tól

A Formlabs bemutatta a Form 4-et, a következő generációs műgyanta 3D nyomtatóját. A Form 4 és biokompatibilis változata, a Form 4B rendkívül gyors additív gyártást ígér nagy precizitással a választott alapanyag típusától függetlenül. A Formlabs legújabb fejlesztése már megtekinthető és tesztelhető a FreeDee Kft. budapesti irodájában.

2024. április 21. 14:03

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50