Informatikával a társadalmi modernizációért - Évzárás az Inforumban

MTI Sajtóadatbank, 2009. december 21. 10:47

Az Informatikai Érdekegyeztető Fórum (Inforum) közgyűlése számot vetett az elmúlt év és évek aktivitásával. Az Inforum 2007 óta meghatározó szerepet játszik a hazai e-befogadás mozgalomban: kezdeményezte az e-Befogadásügyi Eseti Bizottság felállítását az Országgyűlésben és részese volt két Országgyűlési Határozati javaslat létrehozásának. Az Inforum készítette el az első e-befogadási jelentéseket és indította útjára az 50plusz.net oldalt. 2008 decemberében az Európai Bizottságtól e-Inclusion aranyérmet kapott az "Unoka-Nagyszülő Informatikai Verseny" 2003 óta tartó sorozatáért.

Az Inforum úgy látja, Magyarországon elindultak pozitív folyamatok. Minden parlamenti párt felismerte, hogy nemzeti ügy a hátrányos helyzetűek informatikai képzése. A statisztikák jelzik, hogy a legnagyobb arányban a 40-60 év közöttiek internethasználata bővült az elmúlt két évben, nőtt a tanfolyamot végzők száma az idősek körében, és a számukra fontos portálok kínálata, köztük az 50plusz.net internet oldalé is. Sikeresnek látszik a wifi-falu kezdeményezés, amely a szegény sorban élő emberek internethasználatát segíti. Egyre nagyobb az igény az IT-Mentorok, e-Tanácsadók munkájára, a teleházak tevékenységére.

Az sem hallgatható el, hogy a megtett lépéseknek még nem elegendőek a hátrányos helyzetű csoportok információs társadalmi befogadásának terén. A Miniszterelnöki Hivatalon kívül minimális a közhivatalok digitális esélyegyenlőségi kezdeményezéseinek száma.

Az Inforum vezetőit két évre választja. Tárkány Szücs Attila elnök, Pajna Sándor ügyvezető elnök, Dombi Gábor főtitkár, Faragó Judit ügyvezető igazgató, Gáspár Mátyás, Martos Balázs, Mlinarics József, Molnár Szilárd, Reszler Ákos alelnökök és Mayer Erika infomediátor, illetve Risztics Péter, az Inforum Nemzeti Hírközlési és Informatikai Tanácsbeli képviselőjének vezetésével az elmúlt két év nagyon eseményteli volt, amelyben az Inforum mind a hazai, mind az európai porondon sikereket mondhat magáénak. Ezért az Inforum vezetőségének mandátumát a Közgyűlés további két évre, Risztics Péter NHIT-tagságát az NHIT ezen ciklusára meghosszabbította.

Az Inforum vezetői az elmúlt két évben sok kitüntetésben is részesültek. Az Inforum díjat kapott az Európai Bizottságtól (Bécs), e-Fesztivál (Budapest), és Access-IT 2009 (London) szervezőitől. Az Inforum ügyvezető elnöke e-Közigazgatási díjban, a főtitkára és Molnár Szilárd, Risztics Péter alelnökök Magyar Információs Társadalomért díjban részesültek. Dombi Gábor főtitkár Példakép Díjas lett.

Az Inforum 2009-ben bebizonyította, hogy az idősebbek is vágynak arra, hogy az információs társadalomban is befogadásra leljenek. A "Versenyben az Idővel" visszaemlékezés-pályázatára 208 pályamű érkezett. E versenyben és az 2009-es Unoka-nagyszülő Informatikai
Versenyen a legidősebb pályázók egyaránt betöltötték a 90. évüket. Az Inforum elkészítette a "Gyerekjáték az internet" 30 epizódból álló ismeretterjesztő tévéjátékát, amely oktatási célra mindenki számára ingyen elérhető.

Kulcsszavak: Inforum

Infotársadalom ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Lányok Napja az ELTE Informatikai Karán

Az ELTE Informatikai Kar ismét szeretettel várja az érdeklődőket a Lányok Napjára, ahol bemutatják, milyen izgalmas és kreatív feladatok várnak a jövő informatikusaira, és miért érdemes lányként ezt a pályát választani.

2024. április 18. 19:41

Informatikai pályaorientációs napon segítik női szakértők az iskolás lányok elhelyezkedését

Lányoknak szóló informatikai pályaorientációs napot szervez a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság Informatika Történeti Kiállítása és a Women4Cyber Hungary a szegedi Szent-Györgyi Albert Agorában. A Girls in ICT Day rendezvényen gondolatébresztő interjúk és inspiráló előadások segítenek a jövő reménybeli női informatikusainak a tájékozódásban és elhelyezkedésben. Az érdeklődőknek az eseményre nemcsak személyesen, hanem online is lehetőségük van csatlakozni.

2024. április 18. 16:54

Használt autót webshopból?

A 2023-as év konszolidációt hozott a használtautó-piacon, de a recesszió és az infláció szele érezhető a szegmensben. A vásárlók tudatosabbak, a bizalmatlanság viszont továbbra is erős és gyakran indokolt. Mit hozhat a jövő, és hogyan vásárolnak a magyarok használt autót 2024-ben? 

2024. április 18. 15:28

Megjelent a világ első unalmas telefonja

A Heineken a street kultúra ízlésformálójával, a Bodegával együttműködve bemutatta a Human Mobile Devices (HMD) által gyártott "The Boring Phone" készüléket.

2024. április 18. 13:15

A Sony bemutatja a BRAVIA Theatre vadonatúj otthoni audio termékcsaládját

A Sony megújítja BRAVIA márkáját, hogy gazdagítsa az otthoni filmnézést és moziélményt. A streaming szolgáltatások elterjedésével egyre népszerűbbé vált a kényelmes otthoni filmnézés. A Sony széles termékválasztékát, például a digitális mozifilmes kamerákat, professzionális monitorokat és professzionális fejhallgatókat a filmgyártás szakemberei széles körben használják, így a vállalat mélyre hatóan ismeri a moziipart, valamint a filmkészítők és tartalomkészítők törekvéseit. 

2024. április 18. 11:40

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09