Milyen objektívet válasszunk DSLR fényképezőgépünkhöz?

Kiss Ádám Zoltán, 2009. december 30. 10:02

Ha éppen karácsonyra kaptunk, vagy ajándékoztuk meg magunkat egy tükörreflexes géppel, és most az objektívpark vásárlásán gondolkodunk, könnyen zavarba ejtő lehet a kínálat. A Nikon szakemberei egy igen részletes és hasznos útmutatót állítottak össze a kétségektől gyötört felhasználók, vagy éppen érdeklődők számára.

A DSLR-hez annak függvényében érdemes objektívet választani, hogy milyen témát szeretne fotózni és milyen típusú fényképezést tervez. Minél jobban be tudja határolni az objektív tervezett felhasználási módját, annál pontosabban tudja kiválasztani a megfelelő típust. Ezzel javulni fog a fényképezés minősége, egyúttal csökken annak az esélye, hogy olyan objektívet vásárol, amely nem felel meg az igényeinek. Az alábbiakban néhány szempontot írunk le, amelyek segíthetnek az objektív kiválasztásában, és bemutatjuk, hogy a fotózás egyes részterületein milyen típusú objektívek népszerűek.

DX- és FX-érzékelőformátumok

Az ön fényképezőgépének érzékelőformátuma fontos szempont az objektív kiválasztásánál, hiszen a rögzített látószög attól függ, hogy a fényképezőgép DX- vagy FX-formátumú. Az FX-formátumú érzékelők látószöge szinte azonos a 35 mm-es filmes formátuméval. A DX objektívek 1,5-szeres nagyítást adnak a 35 mm-es filmes formátumhoz képest, ezért ha egy DX-formátumú érzékelővel rendelkező DSLR géphez 50 mm-es objektívet csatlakoztat, akkor a látószög akkora lesz, mint egy 35 mm-es filmes vázra szerelt 75 mm-es objektív esetében (50 mm x 1,5=75 mm).
Használja a Nikon Lens Simulator (Nikon objektívszimulátor) alkalmazást annak ellenőrzésére, hogy a váz és az objektív típusa hogyan befolyásolja a születő fényképet.
Használja a Nikkor Lens Map (Nikkor objektívtérkép) oldalt, ha szeretné gyorsan megtalálni a keresett objektívet.

Zoom vagy rögzített gyújtótávolságú (prím) objektív?


A zoom objektív használatának előnye, hogy rugalmasságot kínál a fotósnak. A sokoldalú használhatóság egy sor fényképezési helyzetben hasznos. A zoom objektívek ideálisak olyan esetben, amikor a fényképezési helyzet előre nem ismert, ezért rugalmasságra van szükség – például különféle témák (tájképek, portrék) egyidejű fotózása esetén –, de ön mégis egy objektívvel szeretné megoldani a feladatot. Zoom objektív használata esetén ritkábban kell objektívet cserélnie, így annak esélye is kisebb, hogy por jut a fényképezőgép tükörkamrájába vagy érzékelőjére. A rögzített gyújtótávolságú objektívek egyik fő előnye a méretük és tömegük. A prím objektívek általában kisebbek és könnyebbek. Általában meghatározott célra tervezik őket, ezért kevesebb lencsetagot tartalmaznak, és ennek révén a tömegük is kisebb, mint a zoom objektíveké, amelyeknek több célra kell megfelelniük, ezért összetettebb lencsecsoportokkal rendelkeznek. A prím objektíveknek általában a maximális rekesze is nagyobb (f/1.4–f/2.8). Ez például akkor jelent előnyt, ha gyenge fényben kell fényképezni, mert ilyenkor könnyebb kézből fotózva kimerevíteni a témát és elkerülni a hosszú expozíció által okozott elmosódást. Nagy rekeszű prím objektívekkel fotózva kisebb mélységélesség érhető el, ami portrék készítésénél hasznos, hiszen így a háttér elmosásával a portré alanyára lehet irányítani a figyelmet. A prím objektívek nagy rekesze több fényt ereszt át, így a téma jobban látható a keresőben komponáláskor, ami megkönnyíti az éles képek készítését.

Különféle objektívek tipikus felhasználása


1. Nagy látószögű (FX-formátumban kb. 14–35 mm / DX-formátumban kb. 10–24 mm) A nagy látószögű objektívek népszerűek tájképek, belső terek fotózásához, valamint szűk helyen készített dokumentum- és riportfotók készítéséhez.

2. Általános (FX-formátumban kb. 50–60 mm / DX-formátumban kb. 35 mm) Az általános objektívek népszerűsége abban rejlik, hogy ezeknek a látószöge áll a legközelebb az emberi szeméhez. Ezeknek az objektíveknek minimális a torzítása, ami előnyös a téma szempontjából. Ezek az objektívek általában nagy rekeszűek, és sok fényt engednek át, így gyenge fényben is gyors teljesítményre képesek. A nagy rekeszek (f/1.4–f/2.8) szépen mossák el a hátteret, a témára irányítva a néző figyelmét. Az általános objektívek egy sor helyzetben kedvelt eszközök: például portrék készítéséhez és gyenge fényben való vaku nélküli, csak az elérhető fényt kihasználó fotózáshoz alkalmazzák őket.

3. Teleobjektívek (FX-formátumban kb. 70–200 mm / DX-formátumban kb. 50–135 mm) A 70–200 mm-es teleobjektívek elsősorban portréknál és termékfotózásnál kedveltek. Lehetővé teszik, hogy a fotós szűkre vágott kompozíciót alkalmazzon, ugyanakkor a portrék esetén továbbra is kellő távolságot tarthat, így az alany nem érzi kényelmetlenül magát.

4. Szuper-teleobjektív (FX-formátumban kb. 300–600 mm / DX-formátumban kb. 200–600 mm) A szuper-teleobjektíveket előszeretettel alkalmazzák sport- és vadfotózásnál, amikor a fotós nem kerülhet közel a témához.

5. Makró (FX 55 mm, 60 mm, 105 mm és 200 mm, DX 85 mm) A közeli fényképezés különleges objektíveket igényel, amelyek 1:1 leképezési arányt kínálnak. Ezek az objektívek lehetővé teszik, hogy a fotós rendkívül közelről állítson élességet a témára, és 1:1 arányú, azaz életnagyságú képet rögzítsen az érzékelőn. Az ilyen objektíveket például virágok, rovarok és kisebb tárgyak fotózásánál alkalmazzák.
 

Kulcsszavak: Nikon objektív fotó

Fényképezés ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Sony World Photography Awards 2024 – kihirdették a nyerteseket

A World Photography Organisation egy különleges gálaünnepségen Londonban kihirdette a Sony World Photography Awards 2024. évi nyerteseit. Az immár 17. éve megrendezett díjátadó ünnepség napjaink legjobb fotográfiai alkotásait mutatja be, valamint az elmúlt év legközkedveltebb képeit és történeteit díjazza. A győztes, döntős és shortlistre került képek április 19-től láthatók a Sony World Photography Awards 2024 kiállításon a londoni Somerset House-ban.

2024. április 19. 20:08

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50